Gremo v Križanke na Zaratustro in Laibache!

Ljubljana festival je v polnem zamahu, mi pa se veselimo plesnega programa, ki ga je letos res ogromno. Začenjamo z nekonvencionalnim gibanjem, če se pod režijo podpisuje Matjaž Berger, kot koreografinja pa Jana Menger, ki sta ustvarila predstavo Tako je govoril Zaratustra nemškega filozofa Friedricha Nietzscheja.

Laibach bo zvočna kulisa predstave …
Seveda skupaj s preostalimi soustvarjalci: Pavle Ravnohrib, Jana Menger, Joseph Nzobandora, Ana Pandur Predin, Janez Hočevar, Jure Rovan, Barbara Ribnikar, Lana Voljč, adaptacija besedila: Eva Mahkovic, Andreja Kopač, glasba in izvedba: Laibach; dramaturgija: Andreja Kopač, kostumografija: Peter Movrin, Metod Črešnar; scenografija: APT; vodja projekta: Andrej Berger; produkcija: Anton Podbevšek Teater, ki so "izbrali hojo po liniji Nietzschejevega zasledovanja mostu med živaljo, človekom in čezčlovekom. Pri tem gre za afirmativno zastavitev intimne linije dela k notranji preobrazbi človeka.
… Tako je govoril Zaratustra …

Zaratustra, ki krščansko zapoved po ljubezni do bližnjega "prekrsti" v "ljubezen do nadaljnjega", je po Nietzscheju nekdo, ki ljudi uči in jih spodbuja k nenehnemu preseganju lastnega sebstva, ki je v razpoznavanju in zasledovanju volje same, moč, v kateri je treba najti in prepoznati. Človek je za Nietzscheja vselej prehod: most, in ne cilj, vrv nad prepadom, ki na svoji poti išče sopotnike, soustvarjalce, s katerimi bi delil in ustvarjal. Hoteti osvobaja: hoteti je ustvarjati."
Koreografinja in plesalka Jana Menger z Bergerjem sodeluje že dobrih dvajset let …

Koreografinja Jana Menger, ki z režiserjem Matježem Bergerjem sodeluje že dobrih dvajset let, je za naš portal komentirala: "Našla sva skupni jezik, sva se naučila sklepati kompromise in lahko sobivava, zato menim, da je najino sodelovanje uspešno. Težko bi predstavo uvrstila kamorkoli, vsi veste, da Matjaž uporablja različne umetniške prakse. Tako je tudi v tej predstavi, ko je z nami na odru atlet, baletka, flamenko plesalka … Tudi sama sem akterka na odru in stvari niso zamejene. V procesu nastajanja oba delava hkrati in se dopolnjujeva, to je zelo težko, oba dajeva ideje za vse. Skupina Laibach na odru ne nastopa z izjemo vokala, uporabljena je njihova glasba in asociacija seveda na skupino bo. Zgodovina se kopiči v naših mislih in telesih, a vse je povezano v pametno celoto." Jana se pripravlja tudi na novo predstavo, in sicer bo doživela premiero 1. septembra v Anton Podbevšek Teateru v Novem mestu. Gre za pet igralcev, ki plešejo v vodi. "No, ne ravno v vodi, ampak v lastnem švicu (smeh). Primož Pirnat, Barbara Ribnikar, Milan Štefe, Vid Klemenc in Maruša Majer bodo plesali po literarni predlogi Dominika Smoleta. Predstava ima čisto poletni naslov Plovemo," je dodala Jana, ki v teh dneh intenzivno sodeluje tudi pri preizkusih znanja novih kandidatov Akademije za ples.
… plesalka Ana Pandur Predin pa tretjič …
V predstavi Tako je govoril Zaratustra pa nastopa tudi Ana Pandur Predin, flamenko plesalka ali plesalka flamenka ali … :"Danes res ne vem, kako bi se poimenovala. Kaj je flamenko? Mogoče bi pred desetimi leti še tako razmišljala, a stvari gredo naprej, človek se razvija, nikakor ne ostajam na mestu. Svoj gib sem umestila med ostalo ekipo in z režiserjem Bergerjem sodelujem že tretjič.

"To je torej moja pot, kje je vaša?" se sprašuje Nietzsche. Odgovore boste našli v torek zvečer ob 21.00 v preddverju Križank. Napovedan je lep in topel poletni večer, zato v torek nikakor ne smete manjkati. Predstava je v slovenščini z angleškimi nadnapisi. Nakup vstopnic na http://www.ljubljanafestival.si/event/friedrich-wilhelm-nietzsche-tako-je-govoril-zaratustra/

View Gallery 5 Photos