Kot plesalka sem popolnoma predana plesu, precej samosvoja, zelo vztrajna in zmeraj pozitivna!

Kako bi se našim bralcem in bralkam predstavila kot oseba in kot plesalka. Kdo si, Maša Kastelic, in kam si namenjena?
Sem preprosta, pozitivna punca, včasih zasanjana, velikokrat delujem bolj zadržana, ampak ko me spoznaš, sem odprta, vesela. Rada se smejem in uživam življenje. Kot plesalka sem popolnoma predana plesu, precej samosvoja, zelo vztrajna in zmeraj pozitivna. Čeprav imam določene cilje v življenju, za katere vem, da jih bom dosegla, se veselim vsakega trenutka na tej poti. Po naravi sem bolj počasna, zato pri doseganju ciljev ne bom hitela in zato tudi ne bom razočarana, če se to ne bo zgodilo takoj.

Nam lahko opišeš svojo plesno pot. Kdo te je navdušil za ples in kako si se sploh znašla na športno-tekmovalnem plesnem parketu?
V nižjih razredih osnovne šole sem zelo zavzeto trenirala rokomet, vendar sem ga opustila, ker je bil ta šport zame pregrob, saj sem bila kot majhna precej drobna in nežna. Sprva sem želela trenirati akrobatski rokenrol, ampak sem se raje odločila za športne plese v Urški pri Metki Mesesnel Bizilj. Tam sem se prvič srečala s plesom in bilo mi je všeč, stara sem bila deset let. Po nekaj mesecih treninga me je Metka spoznala s plesalcem Žigo Vintarjem, s katerim sem plesala vse do letošnjega januarja.
Jean Pierr Dib je tvoj drugi plesalec. Kako je prišlo do tega partnerstva, kako delujeta?
V sedemletni plesni karieri je Jean-Pierre moj drugi plesalec. Z Žigo sva se odlično razumela, vendar se je odločil, da se zaenkrat posveti šoli, zato sem začela iskati novega plesalca. Z Jean-Pierrom sva se poznala že nekaj mesecev prej, in čeprav je bil drugi plesalec, s katerim sem poskusila, po letih zame primernejši, sem se plesno in osebno z Jean-Pierrom bolje ujela, tudi razlika v letih me ni motila. Jean-Pierre prihaja iz Libanona, kjer ima njegov oče plesno šolo. Žal je tam zelo malo dobrih trenerjev, zato si je želel trenirati nekje drugje. Njegov oče mu je svetoval Slovenijo, saj ve, da so v Sloveniji dobri trenerji. V Sloveniji je zdaj eno leto, tukaj se dobro počuti in namerava ostati. Razumeva se odlično, oba sva vztrajna in motivirana za ples.
Tudi pri nas je vse več mešanih parov. Je to posledica pomanjkanja plesalcev in plesalk ali preprosto iščete nekoga, s katerim se ujamete na vseh področjih? Zakaj prihaja do tega?
Osebno nisem nikoli razmišljala, da bi moral biti moj plesalec iz druge države, pomembneje se mi zdi, da se z njim dobro ujamem, mislim pa, da je v Sloveniji resnično upad plesalcev, zato prihaja do mešanih parov.
Kaj ti pomenijo tekmovanja, ki so del oziroma vrh vaših treningov in hrepenenj?
Tekmovanje je poseben dogodek, ki je enkraten kot pri igralcih v gledališču, kjer moraš tisti trenutek dati vse od sebe. Na plesišču me glasno navijanje in spodbujanje občinstva napolnita z energijo in me še dodatno motivirata.
In za čim hrepenita, kaj je vajin cilj, recimo v letošnjem letu ali pa prihajajoči sezoni?
Sva nov par in z dosedanjim hitrim napredkom sva zelo zadovoljna. Najini cilji so bolj dolgoročni, v tem in naslednjem letu želiva nadaljevati s tem tempom in se udeleževati čim več mednarodnih tekem.
Na kateri rezultat oziroma rezultate si v dosedanji karieri najbolj ponosna?
Zelo sem ponosna na rezultate, ki sem jih dosegla z Žigo v zadnjem letu, 4. mesto na državnem prvenstvu v latinskoameriških plesih med starejšimi mladinci, prav tako tudi v kombinaciji. Z Jean-Pierrom sva se do zdaj udeležila malo tekem, zavedava pa se, da če bova še naprej tako zavzeto trenirala, bodo tudi rezultati prišli.
Kako načrtujeta vajine tekme, nastope, kako sestoji vajino leto? Kako naredita načrt, kaj vse bosta počela v tekočem letu oz. sezoni? Načrtujeta sama ali s trenerji?
Vse tekme in nastope načrtujeva z najinimi trenerji. Tekme in nastope poskušamo usklajevati z mojo šolo in drugimi obveznostmi. Med šolskim letom sva trenirala, hodila na tekme in nastope, zdaj pa bom z njim preživela en mesec v Libanonu, kjer bova ravno tako trenirala, hkrati pa tudi malo počivala in se zabavala. Resnejši treningi pa se začnejo avgusta.
Kaj vse poleg treniranja korakov in koreografije še počneš za fizično in psihično pripravo?
Za fizično pripravo se redno udeležujem vseh fizičnih treningov in priprav. Sicer pa tudi sama veliko tečem, rolam, kolesarim in poleti ko nimam veliko obveznosti, plavam. Za psihično pripravo poskrbijo naši trenerji med individualnimi in skupinskimi treningi.
… od leve proti desni državna prvaka Bergant&Pritekelj, druga Kolesnikov&Dolenc in tretja Dib&Kastelic … (foto: Jernej Rihar)
Na zadnjem državnem prvenstvu v kombinaciji smo videli v vaši kategoriji precej razburjanja in razočaranj in seveda tudi veselja. Kako ti reagiraš v takšnem stanju, da si recimo pričakovala nek rezultat, ki ga na koncu nisi dosegla, in obratno?
Vsi ljudje smo različni in tudi različno sprejemamo žalostne in vesele stvari, ki se nam dogajajo v življenju. Mislim, da je v vsaki stvari nekaj dobrega, in dostikrat tudi razočaranje, ki ga na začetku težko sprejmemo, čez čas vidimo popolnoma drugače. Vsaj jaz to tako doživljam.
Kakšni pa so tisti "šolski" načrti?
Končala sem drugi letnik Gimnazije Šiška. Trudila se bom uspešno končati gimnazijo ter maturirati in se vpisati na fakulteto. Zaenkrat še nimam izbrane smeri.
Kje vidiš svojo prihodnost, v plesu ali v akademski karieri oz. poklicu?
Ta trenutek mi ples pomeni največ in se v prihodnosti tudi vidim v plesu, ampak nikoli ne vemo, kaj nam bo prineslo življenje.
Kaj te pri plesu najbolj veseli in kaj najbolj žalosti?
V plesu me veseli vse, edino, kar me žalost, so stvari, ki se po navadi dogajajo v zakulisju tekem in o katerih beremo in poslušamo.
… (foto: Jernej Rihar)
Vedno imaš tudi zelo  lepe obleke na tekmovanjih. Kako jih snuješ?
Obleke po navadi načrtujem sama, izdela mi jih Nataša Ambrož, velikokrat pa mi pri izbiri svetujejo ljudje, ki me poznajo in so mi blizu.
Kako blizu pa sta si z Jeanom Pierrom?
Z Jean-Pierrom sva si blizu, se podpirava, si pomagava, če ima kateri težave. Njegova punca je zelo vesela za naju, naju podpira. Zaenkrat še nimam resne zveze, tako da nimam težav glede tega.
Takoj po državnem prvenstvu v kombinaciji si odpotovala v Libanon. Predvidevam, da rada potuješ. Si radovedna plesalka in oseba?
Za obisk Libanona smo se odločili že v marcu, ker so naju njegovi starši želeli videti pa tudi midva sva želela ohranjati treninge in kondicijo tudi med počitnicami. Po značaju nisem posebej radovedna, veselijo pa me potovanja, predvsem okušanje različnih kulinaričnih specialitet.
Kaj počneš, kadar ne plešeš? Čemu namenjaš proste trenutke?
Kadar ne plešem, si rada vzamem čas za druženje s prijatelji, pogledam dober film, kuham in pečem sladice.
Naštej tri stvari, ki so vedno s tabo. Brez česa ne greš nikamor?
Nimam stvari, na katere bi bila posebej navezana, skrbim pa, da ne pozabim stvari, ki jih potrebujem
Kateri je tvoj življenjski moto?
Nič ni tako slabo, da ne bi moglo biti slabše, in nič ni tako dobro, da ne bi moglo biti boljše. In pa: v vsaki slabi stvari skušaj najti nekaj dobrega.
Kaj pomeni zate plesati?
Ko rastem in se razvijam, plesno in osebnostno, ples dobiva drugačen pomen. Sprva mi je bil dodatna dejavnost, rekreacija, sprostitev, oblika druženja, v zadnjih letih pa je postal del mene in oblika mojega izražanja.

View Gallery 12 Photos