Katja Vidmar. Zakaj jaz, je Tadejina zgodba in njena predstava. Mi se bomo potrudili, da bo priplesala do gledalcev!

Katja Vidmar je gonilna sila Katja Dance Company in ena najbolj produktivnih koreografinj, ki z izkupičkom od predstav vedno donira ranljivim skupinam ali osebam. (foto: Albert Podrekar)

V soboto, 25. maja ob 20.00 bo v dvorani gledališča Park v Murski Soboti doživela premiera še ena predstava ekipe Katja Dance Company. Na odru bo tudi Tadeja Polanšček, ki je bila inspiracija koreografinje Katje Vidmar.

Draga Katja, dnevi pred premiero so vedno stresni, vzemirljivi, posebni. Kako jih doživljaš ti, kako rešuješ nervozo pred premiero?
Res je, zadnji dnevi so hkrati stresni, pa tudi lepi, ker se zavedamo, da zdaj pa končno bo kmalu ta dan, ko bomo premierno uprizorili našo predstavo Zakaj jaz in smo vsi kar naprej na telefonih, v dvorani, urejamo še zadnje podrobnosti, treniramo in usklajujemo projekcijo, ampak ker smo pridni, bo do sobote vse tako, kot mora biti. Sama vedno poskušam, da se me nervoza ne loti in jo odrivam stran s plesanjem in pravočasnimi pripravami. Težko je, ker moramo uskladiti vse naše urnike z vsemi ostalimi obveznostmi.

Na vaji za predstavo Zakaj jaz

Poteka vse, kot si planirala?
Planiranje vedno pripravi Albert (Podrekar op.u.), on ima vse pod kontrolo in je res mojster za časovnico – kdaj je potrebno kaj narediti, nikoli nič ne prepušča naključju, vse splanira, tako da lahko jaz v miru plešem in treniram s Saro (Brčvak op.u.) in Petrom (Capudrom op.u.). Nova predstava je vedno izziv, ker še ni nikoli ‘stala’ na odru in premišljujemo, kako se bo vse skupaj prepletalo, ampak če smo do zdaj “spravili” na oder že pet celovečernih predstav in šest plesnih pravljic, potem bo tudi ta ‘priplesala’ do gledalcev. Vsi se jo zelo veselimo.

Tadeja Polanšček in mož Marko komaj čakata na sobotno premiero.

Kako vznemirjena pa je glavna akterka, kateri si posvetila predstavo Tadeja Polanšček? Kaj jo najbolj ‘skrbi’, če sploh kaj?
Tadeja je vznemirjena, po eni strani komaj čaka sobotno premiero, po drugi strani pa razume, da je vse skupaj velika odgovornost nas vseh, ki sodelujemo skupaj, ker smo po vseh kanalih oglaševali ta dogodek in si želimo polne dvorane in uspešno izvedbo predstave, ker je naš namen zbrati čim več sredstev za Društvo Spoznajmo multiplo sklerozo. Ona in njen mož Marko sta res krasna, od začetka pomagata, dajeta ideje, obveščata ljudi, povabila sta tudi lokalna podjetja, ki bodo poskrbela za res čudovito pogostitev po premieri v Murski Soboti, skratka sta nepogrešljiva pri pripravah. Verjamem pa, da je Tadeja vznemirjena tudi zato, ker je to njena zgodba in je to predvsem njena predstava, mi plesalci pa se bomo potrudili, da jo plesno izvedemo kar najbolj prepričljivo.

Na vaji za predstavo Zakaj jaz. (foto: Albert Podrekar)

Opažam, da se v današnjem času vse bolj in bolj umetniki lotevate različnih načinov, da osveščate in opozarjate na ljudi, ki so na nek način drugačni. Omogočate jim postati vidni. Pri tebi je ta nota prisotna že od vsega začetka, kajne?
Ja, meni oziroma nam – celi ekipi – so zelo pomembni taki ljudje, ravno danes sem klepetala z Martino Smodiš, izjemno uspešno paraplesalko in sem vesela, da to počnemo, ker smo ponosni na to, da vedno predstavljamo ljudi, ki nas navdihnejo in zato se mi zdi prav, da jim pokažemo, da so pomemben del naše družbe. Res smo sodelovali že s kar nekaj organizacijami in ustanovami (Junaki 3. nadstropja, Ustanovo Mali vitez, Društvom Vid, Zvezo prijateljev mladine Moste-Polje, pa Zavetiščem Ljubljana …). Mene to v življenju osrečuje in vem, da je moje življenje s tem bolj polno, pravo, iskreno.

Kot vidim se ponovitve predstave lepo nizajo. Po Murski Soboti pride na vrsto Ljubljana in kar nekaj krajev po Sloveniji. Vedno vas radi gledajo/gledamo. Kako to boža tvojo dušo?
Tokrat se je prvič zgodilo, da je zaradi sodelovanja tistih, ki so v društvu Spoznajmo multiplo sklerozo in so v svojih krajih povprašali za možnost izvedbe predstave, ponovitev že pred premiero toliko, da smo presenečeni in navdušeni, hkrati pa se zavedamo, da je to tudi za nas velik zalogaj. Zdaj imamo tri zaporedoma, po Murski Soboti in Ljubljani še Celje, jeseni že štiri napovedane (Ormož, Škocjan, Dol pri Ljubljani in Grosuplje) in še se dogovarjamo, tako da me je kar malo strah, kam bomo ‘stlačili’ še plesne pravljice, po katerih je tudi veliko povpraševanje.
Hvaležna sem, da bomo predstavo lahko plesali večkrat, ker vem, da bomo lahko z izkupičkom od prodanih vstopnic od predstav naredili veliko lepega.
Hvala in vse dobro. Se vidimo v Murski Soboti.
Hvala pa tudi Paradi plesa in tebi, draga Barbra, ker širiš glas o nas in naših predstavah.