Samo Polutak Kos. Breaking imaš enostavno rad! World Kidz Breaking bo zavzel Ljubljano.

Naj vas zapeljejo svetovni breakerji.

Ta vikend, 24. in 25. maja, se bo oder na Kongresnem trgu v Ljubljani tresel v plesni energiji breakerjev s celega sveta. Samo Polutak Kos, legenda slovenskega breaka že tretje leto organizira dogodek World Kidz Breaking, ki je prava paša za oči.

Pozdravljen, Samo. Bližamo se vrelišču sploh ti, ki ponovno organiziraš World Kidz Breaking v Ljubljani.
Ja, prvo ena zahvala tebi Barbra, ker vedno podpreš vse karkoli se mi/nam dogaja in to v vsakršni obliki ali je to oddaja ali pa intervju. Res je ponovno organiziram dogodek z Extrem Marketingom in Formless Corp ekipo. Dogodek bo ta vikend 24. in 25. maja spet na Kongresnem trgu v Ljubljani. V petek bo za gledalce najbolj zanimiva tekma, ki se začne ob 17.30 in ob 22.00 pričakujemo finale. V soboto pa od 16.00 dalje s kulminacijo ob 22.30 z all stars zvezdniki. Najboljše čakajo tudi denarne nagrade.

Zaupaj nam kaj se je spremenilo od lani in predlani, kaj vse pripravljaš?
Letos je novo to, da smo dodali koreo tekmovanje in pa All Stars Country Teams tekmovanje, da malo popestrimo že tako pester dogodek.

Predvidevam, da si ponovno v kontaktih z največjimi imeni breakinga? Kdo vse pride v Ljubljano?
Res je in z veseljem jih predstavim. Prvi prihaja iz Amerike Poe One, potem bo z nami Godfather iz Južne Amerike (Venezuela) Enano Speedyangels, Bboy Sonic legenda, ki prihaja iz Danske, potem imamo Emmanuela Foxa iz Grčije, pa mala ekip’ca iz Švice JayrocBasel‘, Mykey77Zurich‘, Leonardo Brazilija. Tu smo tudi slovenska ekipa: Naki, MajRock, Stoyko in moja malenkost Og Samson. Imamo tudi dva skrbnika sodniškega sistema, to sta Nicole in Urkius.

Letos je prireditev že maja in ne junja. Je kakšen poseben razlog za premik?
Tako je naneslo zaradi veliko dogodkov v Ljubljani, lokacija ostaja ista – Kongresni trg v Ljubljani.

Kakšno udeležbo pričakuješ in kdo od naših lahko požanje največje uspehe?
Zaenkrat je prijavljenih približno 300 – 400 udeležencev s celega sveta, upamo pa na 600 – 1000. Naših je sedaj kar nekaj. Tilen Grašič brani 2. mesto od lani in upam, da letos zmaga v dveh disciplinah 1 vs 1 open in 2 vs 2 s kolegom, lanskoletnim zmagovalcem wkbc bboys U18 Raptorjem iz Ukrajine. Potem imamo se dve orožji, to sta moja Funky Rockerz memberha poleg Tilna, Jon Ličen in Viktor iz Ukrajine.

Tilen Grašič bo branil lansko 2. mesto.

In kako gre breakingu kot olimpijskemu športu? Boš šel v Pariz letos?
Ja, ful dobro gre breakingu po svetu, vsaj tam kjer se jaz gibljem. Grem v Pariz in tam nekaj delam, ne smem pa še povedati kaj. Naj ostane skrivnost.

Zakaj se je zgodilo to, da pa breaking ne bo del Ol v Los Angelesu ampak šele spet v Melbournu?
Nekateri lobiji so zafrknili zadevo, vsaj take so informacije, to je ‘nepreverjen podatek.’

Se bo takrat, torej čez 8 let, kateremu našemu fantu uspelo prebiti v Avstralijo?
Računam na ta uspeh. Na Tilna in ostale, če bodo do takrat še vztrajali. Pred olimpijskimi igrami v Avstraliji so itak Youth Olympic Games v Dakarju ‘Senegal’ 2026 in z nekaterimi se že pripravljamo za prvo uradno tekmo na Kitajskem, ki bo septembra letos.

Samo s podmladkom slovenskega breakinga.

Kje je breaking v Sloveniji?
Počasi raste na veliko bolje kot pred leti. Imamo kar nekaj mladih talentov .

Samo Polutak Kos oziroma OG Samson je legenda slovenskega breaka.

Kje pa ti vse sodiš, poučuješ, saj sodeč po družbenih omrežjih gostuješ po celem svetu?
Res je. V zadnjih treh letih sem preletel vse kontinente in bil gost v večini časa kot sodnik nekateri so me pa uporabili še za delavnice ali hosta (voditelja tekme ali prireditve).

Kongresni trg bo ta vikend prizorišče atraktivnega breakinga.

Zakaj plesati break?
Zato, ker je zanimiv, ker ga imaš enostavno rad. Vsaj pri meni je tako.
Hvala in naj bo uspešno.
Hvala ti za to priložnost, Barbra. Se vidimo na Kongresnem trgu ta vikend. Vstop je prost, prireditev pa bo ob vsakem vremenu.