Valentina Turcu. Sem zelo navdihnjena in počaščena, da bodo Hamleta utelešali fenomenalni plesalci Béjart Ballet Lausanne!

Valentina Turcu postavlja na ogled Hameta 14. junija s slovitim Bejart Balletom Lausanne. (foto: Lauren Pache & Yuichi Kobayashi & Gregory Batardon)

V Lozani se bo 14. junija odvila premiera baletnega večera katerega del bo tudi koreografinja Valentina Turcu.

V Lozani v Théâtre de Beaulieu se odštevajo dnevi, ko se bo 14. junija dvignila zavesa baletnega večera, ki ga otvarja koreografinja in vsestranska umetnica iz mariborskega baleta Valentina Turcu.

Na vaji za balet Hamlet. (foto: Lauren Pache & Yuichi Kobayashi & Gregory Batardon)

Njenega Hamleta bosta dopolnila še koreograf Giorgio Medea z Gershwinovo Rapsodijo v modrem in znameniti Ravelov Bolero Mauricea Bejarta. Seveda vse v izvedbi slovitega Béjart Ballet Lausanne.

Valentina kot članica Bejart Ballet Lausanne (foto: arhiv VT)

Valentina se nekako vrača na kraj zločina. Je namreč študirala na Ecole – Rudra Béjart v Lozani, kjer ‘je pod budnim mentorstvom legendarnega koreografa in baletnega mojstra Mauricea Béjarta razvila svoj edinstveni koreografski rokopis in plesno ekspresivnost z nastopanjem v številnih Béjartovih koreografijah,’ lahko preberemo na spletni strani mariborskega gledališča. Zaradi bolezni njene mame, znane balerine Maje Srbljnenović Turcu se je vrnila v Slovenijo in od takrat dalje zaznamuje našo in mednarodno plesno sceno.

Na vaji za Hamleta. (foto: Lauren Pache & Yuichi Kobayashi & Gregory Batardon)

Od legendarnega Tanga preko Carmen, Smrt v Benetkah, Nevarna razmerja, Onjegin, Dama s kamelijami, Romeo in Julija do Madam Bovary so dela, ki se bleščijo na repertoarju, ne samo mariborskega baleta, ampak tudi na repertoarju mednarodnih evropskih baletnih hiš.

V zanosu ustvarjanja baleta Hamlet. (foto: Lauren Pache & Yuichi Kobayashi & Gregory Batardon)

Valentina je lani praznovala 30. obletnico umetniškega ustvarjanja in o njenem jubileju smo pisali tukaj https://www.paradaplesa.si/tristosestdeset/mariborska-diva-valentina-turcu-praznuje-30-let-umetniskega-ustvarjanja-valentinin-rokopis-z-romeom-in-julijo/

Napovednik predstave

Na njenem seznamu je sedaj že 140 kreacij od oper do gledaliških predstav in seveda celovečernih baletov. Seznam bo kmalu dopolnila in sicer bo to Hamlet Williama Shakespearja. ‘Poetika predstave Hamlet je filmska, naelektrena, hermetična skoraj hipnotična, polna skritih plasti. S plesalci vstopamo v atmosfere onstran našega obstoja. Sem zelo navdihnjena in počaščena, da bodo Hamleta utelešali fenomenalni plesalci Béjart Ballet Lausanne, ki pripadajo samemu vrhu baletnega sveta,’ je za naš portal sporočila Valentina.

Ekipo sestavlja 18 plesalcev vrhunskega ansambla, na planu je sedem predstav, ki pa so že skoraj razprodane. Intenzivne priprave se odvijajo že osem tednov v baletni dvorani. Seveda pa so priprave tradicionalno nastajale že pred dobrim letom dni v koncentraciji njenega doma v Mariboru, ko jo je k sodelovanju povabil, zdaj že nekdanji umetniški direktor Béjart Ballet Lausanne in Valentinin prijatelj Gil Roman, ki je vodenje baleta po sedemnajstih letih zapustil 30. aprila letos. Umetniško vodstvo je prevzel plesalec Julien Favreau, ki je plesal v skupini trideset let.

Pred fotografijo mentorja in mojstra Mauricea Bejarta v Lozani. (foto: Lauren Pache & Yuichi Kobayashi & Gregory Batardon)

Z Valentino pa tokrat ni stalne soustvarjalne ekipe: kostumografa Alana Hranitelja, scenografa Marka Japlja in lučnega mojstra Aleksandra Čavleka. Vsa ekipa prihaja namreč iz domačega, lozanskega gledališča. Za konec Valentina dodaja: ‘Ustvarjam plesni teatrski vertigo, v katerem se bomo poklonili gledališkemu magu Mauriceu Béjartu – znamenitemu mojstru edinstvenega teatra in metateatra.’

Nekaj Valentininih misli najdete tudi v napovedniku.