Kaj se dogaja v ljubljanski operno-baletni hiši? Ana Klašnja z Lukasom Zuschlagom v Hurgadi, Nina Noč v Rovinju, Krešimir Dolenčič pa tik pred premiero!

Baletna solistka Ana Klašnja (Foto: Darja Štravs Tisu)

Baletni ansambel si je vzel nekaj dni premora po napornem decembru; Opera pa je tik pred premiero Ljubezenskega napoja, ki ga režira Krešimir Dolenčić!

Za ljubljanski balet je bil jesensko-zimski čas precej naporen, in v teh dneh je umetniški direktor baleta Renato Zanella odločil, da si plesalci lahko vzamejo nekaj dni dopusta. Tako so se razbežali na vse strani neba. Solistka Ana Klašnja na toplo, v Hurgado, od koder se javlja na družbena omrežja skupaj s solistom in prijateljem Lukasom Zuschlagom. Fotografije Aninega neuradnega spremljevalca, prav tako baletnega plesalca Filipa Juriča, pa daje slutiti, da je v Hurgadi tudi on.

Lukas Zuschlag počiva v Hurgadi skupaj s kolegico …
… Ano Klašnjo (foto: Instagram)

Baletna solistka Nina Noč se je s fantom odpravila v Rovinj, da se nadiha morskega zraka pred novimi izzivi, ki jih prinaša balet Romeo in Julija, ki ga bo koreografiral Zanella, premiera pa je napovedana za 17. februar.

Nina Noč v Hrestaču (foto: Darja Štravs Tisu)

Decembra lani je naziv baletnega solista pridobil plesalec Filippo Jorio skupaj s kolegico Yaman Kelemet in je proste dneve izkoristil za obisk rodnega Torina. Je pa baletni ansambel po šestih letih zapustila balerina Elli Purkunen in se podala v neznano.

Fillipo Jorio in Marin Ino

Priznana baletna solistka Rita Pollacchi okreva po operaciji, je pa na družbenih omrežjih objavila tudi fotko z novim spremljevalcem.

Priznanje za ljubljanski balet za naj skupino lanskega leta

Sicer pa je balet SNG Ljubljana prejel priznanje našega portala za naj skupino lanskega leta po izboru žirije, za kar jim iskreno čestitamo.

Krešimir Dolenčić (foto: Darja Štravs Tisu)

V hiši pa seveda ne mirujejo, saj se približuje premiera opere Ljubezenski napoj, ki je napovedana za 20. januar. Režiser je vsem dobro znan Krešimir Dolenčić, ki se po po osmih letih vrača na oder SNG. Takole sporočajo iz PR-agencije Kreativna baza: “Krešimir Dolenčić je nazadnje leta 2014 postavil komično opero Seviljski brivec, je izjemno plodovit ustvarjalec sicer slovenskemu opernemu občinstvu dobro znan, saj je prvo predstavo v Ljubljani režiral že pred natanko tridesetimi leti.” Dolenčić pa pravi: “Dela v Sloveniji se vedno veselim, navsezadnje sem prav na začetku kariere gostoval v Ljubljani, kjer sem leta 1992 režiral Hoffmannove pripovedke Jacquesa Offenbacha. V devetdesetih letih sem tukaj delal še več predstav, potem je sledila daljša pavza, vse do Seviljskega brivca. Po vseh letih in mnogih sodelovanjih se počutim povsem domače. Tu sem kot doma, poznam zbor, soliste, z vsemi sem se dobro ujel.”

Claudia Sovre (foto: FB)

Koreografinja predstave ni Mojca Horvat, ki je z Dolenčićem mnogokrat sodelovala, ampak Claudia Sovre. Pri predstavi seveda sodelujejo tudi nekateri baletni plesalci Tomaž Horvat, Antonija Novotny, Goran Tatar, Gregor Guštin in Urša Vidmar ter cel kup mladine iz ljubljanskega baletnega konservatorija, ki tako pridobiva izkušnje profesionalnih odrov. Po premieri bo sledilo še sedem ponovitev in potem, kot že napisano, veliki balet Romeo in Julija.