Informiraj se, prijavi se, opravi izpit, kajti papir je potreben! NPK je pred vrati!

Članica beograjskega nacionalnega baleta Tara Todič ima kot edina poklicna baletka cetrifikat NPK.

Jasmina, pozdravljena. Nova sezona je že na stežaj odprla plesna vrata, prav tako kot tudi Zveza plesnih društev Saltare, ki je zadolžena za organizacijo in izvedbo nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK) za plesalce, koreografe in baletne plesalce. Kaj prinaša 4. vpisna generacija?
Tako je, letos bo postopek preverjanja in potrjevanja nacionalnih poklicnih kvalifikacij (postopek NPK) potekal že četrtič, kar pomeni, da bodo kandidati, ki se bodo vpisali v postopek NPK in prejeli certifikate, postali poklicni plesalci ali koreografi četrte generacije. Postopek NPK za baletne plesalce bo letos potekal drugič.

Damir Halužan in Anna Mashchyts sta certifikat NPK pridobila med prvimi v Sloveniji.

Sva lahko konkretni in napiševa, koliko plesalcev, koreografov in baletnih plesalcev je že pridobilo certifikat NPK?
Od leta 2015, ko smo v Sloveniji prvič izvajali postopek NPK, je certifikate pridobilo 15 poklicnih koreografov,  deset poklicnih plesalcev in ena poklicna baletna plesalka.
Imaš povratno informacijo, kaj jim je ta ‘papir’ prinesel v njihovi karieri?
‘Papir’ oz. certifikat je pravzaprav javno veljaven dokument, ki ga v naši zvezi društev kot izvajalci izdamo v imenu Republike Slovenije. Kot takšen je dokument dokazilo, da si pri opravljanju svojega poklica, v našem primeru plesa ali koreografiranja, kompetenten in strokovno podkovan. Seveda smo s strani naših kandidatov prejeli povratne informacije. Ne bi želela govoriti konkretno o imenih, lahko pa povem, da so nekateri plesalci oz. koreografi s pomočjo certifikata lahko sklenili delovna razmerja v tujini. Tujim institucijam oz. delodajalcem je ta dokument dokazilo, da je oseba usposobljena za opravljanje poklica. Takšne prakse pri nas marsikje ni, vendar je vprašanje časa, kdaj se bo s strani vse več delodajalcev začelo zahtevati dokazilo o strokovni usposobljenosti na področju plesa in koreografije tudi v Sloveniji. Opažam, da se za pridobitev certifikata za zdaj pogosteje zanimajo tisti, ki kot plesalci, koreografi ali baletni plesalci delajo tudi v tujini.

Tudi Martina Plohl in …

Zaupaj nam konkretna navodila, kako se tega lotiti. Vem, da plesalci raje plešejo, kot pišejo papirje in urejajo papirologijo.
Res je. V okviru postopka NPK sem imela priložnost delati s številnimi plesalci ter koreografi in mnogi so se zaustavili prav na začetku. Sam postopek je izjemno preprost in kratek. Najomembneje je, da vsi, ki želijo postati kandidati, oddajo prijavnico, ki jo najdejo na naši spletni strani www.saltare.si, zraven pa priložijo tako imenovano ‘papirologijo’, to je dokazila o svoji usposobljenosti in vstopnih pogojih. Vsi pogoji so navedeni na sami prijavnici, ob morebitnih nejasnostih pa nas lahko tudi kontaktirajo. Prijavnico in priloge nato na izbrani datum pregleda komisija, ki jo imenuje Državni izpitni center, in vsem, ki izpolnjujejo pogoje (sama se pred pregledom teh dokumentov s strani komisije prepričam, da so pogoji izpolnjeni), določi datum za preverjanje. Kandidati v tej fazi niso prisotni. Okoli dva tedna po pregledu osebne zbirne mape kandidati nastopijo pred komisijo (posameznega kandidata se povprečno preverja največ 20 minut), ki jim po uspešnem preverjanju podeli certifikat.

… Mirjam Podobnik imata certifikat NPK.

Se zdi zapleteno? Ti jim seveda priskočiš na pomoč? Na kaj naj bodo posebej pozorni?
Kot svetovalka v postopku NPK jim seveda pomagam, zlasti z nasveti in vodenjem. S kakršnimikoli vprašanjih se lahko obrnejo name.
Kot sem že omenila, je postopek preprost. Posebnih opozoril ni oz. so odvisna od posameznega kandidata. Vsi kandidati pa morajo izpolnjevati pogoj, da imajo končano srednjo šolo. Tako kot pri drugih postopkih NPK (npr. posrednik za nepremičnine, vodja projektov itd.) smo tudi mi pripravili usposabljanje za bodoče poklicne koreografe in poklicne plesalce, imenovano priprave na NPK, ki so pripravljene po katalogu. Predavateljici bosta vse, ki se bodo prijavili na to usposabljanje, skozi teorijo in prakso pripravili na preverjanje. Vse informacije o usposabljanju najdete na naši spletni strani.
Pomembni so tudi roki, kajne? Do kdaj naj pripravijo vse papirje?
Postopke NPK izvajamo enkrat letno. Letos bodo pregledi zbirnih map za koreografe, plesalce in baletne plesalce potekali konec novembra, skrajni rok prijave pa je za vse 12. november 2018.
Kaj pa finance? Koliko je participacija?
Cena celotnega postopka NPK je za plesalce, koreografe in baletne plesalce enotna, in sicer 224 evrov. V to so zajeti stroški izvajalca, svetovanja in stroški tričlanske komisije.

Jasmina Rebernik iz Zveze plesnih društev Saltare vam bo pomagala pri pridobitvi certifikata NPK.

Hvala za pojasnila in še moje priporočilo plesnim umetnikom. Če je torej vaša izbira v življenju ples, potem ne odlašajte s pridobitvijo NPK, da vam ne bo žal. Še posebej, ker niste imeli časa ali možnosti pridobiti akademske izobrazbe na plesnih akademijah.  Živimo v času, ko je izobrazba zelo pomembna, čeprav so nekateri še vedno prepričani, da je za plesalce dovolj, da znajo plesati.
 

View Gallery 5 Photos