Neža Banovec. Iwanson šola mi je zelo všeč. Moje ambicije ostajajo visoke!

Neža na treningu (foto: Mathias Schwarz)
Iwanson šola mi je res zelo všeč. Sicer je veliko naporneje, kot sem pričakovala, in mislim, da bom potrebovala še nekaj časa, da se bom navadila na tak tempo. Na dan imamo po pet treningov, razen ob petkih, in obveznosti tudi med vikendom. Vsako jutro ob 8.30 začenjamo z baletom. Moja profesorica za balet je nekdanja italijanska balerina Beatrice Mari, ki je zelo pikolovska in me z vsemi podrobnimi korekcijami utrudi že s prvimi tremi vajami.
 
 
Nato ponavadi sledi delavnica contemporary plesa, kjer se vsak teden menjajo znani pedagogi oziroma koreografi iz drugih držav. Do zdaj sem imela možnost delati s Petrom Miko in z izjemnim Romainom Guionom.
 

Nato imamo krajši odmor za kosilo in pozneje navadno nadaljujemo z delavnico jazza, ki ga vodi energična Isabella Blum. Ta jazz je mešanica s hip-hopom, in moram priznati, da sem se prve dni kar sama sebi malo nasmejala. Potrebovala sem namreč nekaj časa, da sem pri tej uri pozabila na balet in se sprostila.

 
Sledijo delavnice partneringa, floor worka, improvizacije ali modernega plesa. To je čisto odvisno od tedna in seminarja, ki ga imamo na programu. Ta teden nas čakata tai či in delavnica, ki temelji na povezavi glasu in giba – gre za nekakšen plesni teater. Veselim se tudi ur anatomije in plesne medicine ter kinezotapinga, ki se začnejo prihodnji mesec. Imamo tudi ure pilatesa, tako da ponavadi zaključimo okoli 17.00 in pridem domov čisto izmučena. Imam pa še to srečo, da nas enkrat tedensko svojo tehniko uči sama Jessica Iwanson.
 
Plešemo res veliko, se spoznavamo ter osvajamo mnogo stilov, raziskujemo in ustvarjamo. Prav to mi je najbolj všeč pri tej šoli, in mislim, da bom od tukaj res veliko odnesla. Šola ponuja tudi samostojno ustvarjanje, lahko se preizkusiš v vlogi koreografa in svoje delo tudi predstaviš občinstvu na šoli ali celo tekmovanju. Moje ambicije tako ostajajo za to leto še vedno zelo visoke, motivacija se mi je samo še povečala. Tudi sošolke so me sprejele medse in so izjemne – tako plesalke kot tudi osebe. Kljub tako napornemu urniku najdemo čas za druženje. Prihajajo z vseh koncev sveta – Italije, Avstralije, Vietnama, Nizozemske, Hrvaške itd.
 
Tudi samo mesto mi je veliko bolj všeč, kot sem pričakovala. Plesna scena je tukaj zelo razvita, ogromno je predstav, raznih projektov in odprtih delavnic.
 
… (foto: Mathias Schwarz)
 
Sama umetnost je zelo cenjena in je na visoki ravni. Vzdušje je odlično, predvsem zdaj, ko se začenja Oktoberfest! (je za naš portal komentirala prve občutke šolanja plesalka Neža Banovec, ki se je preselila v München, kjer so jo zaradi njene nadarjenosti in kakovosti sprejeli neposredno v drugi letnik plesne akademije Iwanson.
 
Intervju z Nežo si boste lahko ogledali 7. oktobra ob 21.45 na TV 3. (Foto: Lea Slapar)
 
Intervju z Nežo si boste lahko ogledali 7. oktobra v oddaji Parada plesa, posneli pa smo ga dva dni pred njenim odhodom novim življenjskim izzivom naproti. Srečno, Neža, in veseli me, da si izbrala akademijo, s katero si zadovoljna.) 
View Gallery 8 Photos