ImPulsTanz! V polnem plesnem zamahu od 7. julija do 7. avgusta!

Podobo festivala je, tako kot lani, skreiral studio CIN CIN.

Eden največjih plesnih festivalov sodobnega plesa se letos odvija nekoliko prej kot običajno!

Ekipa mednarodnega festsivala ImPulsTanz je v nizkem štartu in skoraj vse je že nared za novo edicijo festivala, ki vsako poletje odene Dunaj v različne plesne ritme. Tokrat so se organizatorji odločili za festivalski štart 7. julija in ne več 10., kot je bilo običajno. Tako bo festival trajal do 7. avgusta, natanko mesec dni napolnjen s številnimi (na trenutke tudi preštevilnimi) dogodki in aktivnostmi. Jasno, najbolj množični del festivala so plesne delavnice, in letos lahko izbirate med 224 različnimi ‘workshopi’ in raziskovalnimi projekti 126 mednarodno uveljavljenih pedagogov.

Jose Agudo na lanski zaključni predstavitvi. (Foto: Yako Ono)

Delavnice so namenjene vsem stopnjam, od začetnikov do profesionalcev in jasno za vse starosti. Izbirate od hip-hopa do baleta, od joge do moderna, jazza, boollywooda … Najbolje pa si razjasnite pogled s klikom na povezavo https://www.impulstanz.com/en/workshops-research/ Še bolje, da si ogledate predstavitveni video. Ta vas gotovo prepriča.

Prijave so odprte in ‘zgodnje ptice’ seveda plešejo za nižjo ceno kot tisti, ki se boste prijavili malo pozneje.

Ena od odprtih lokacij je tudi na dunajskem otoku Donau Insel; na fotografiji Alleyne Dance poučuje afriško fuzijo. (Foto: Yako One)

Če pa seveda ne želite plesati v prostorih Arsenala, kjer se odvija večina delavnic, in če ne želite plačati za vstop, potem je za vas ravno pravšnji ples na odprtem. Na različnih dunajskih lokacijah bo skoraj 100 pedagogov plesalo z vami večkrat na dan. Tudi ta nabor plesnih stilov je fascinanten, od baleta do jazza, hip-hopa, joge, voguinga do metode feldenkreis. Dobrodošli vsi, pleše pa se ob vsakem vremenu, no, z izjemo res kakšnega hudega naliva, potem vadba odpade.

Ultima Vez praznuje 35 let. (Foto: Danny Willems)

Začeli smo pri akciji, kaj pa atrakcija. Za že izbrane programe se začne prodaja vstopnic 10. maja, za vse ostale pa, ko bo znan končen program, in sicer 7. junija. Organizatorji seveda napovedujejo že stalne performerje, kot so: Anne Teresa De Keersmaeker, Tanztheater Wuppertal Pina Bausch in praznovanje 35-letnice skupine Wima Vandekeybusa Ultima Vez. Prihaja francoska ikona Mathilde Monnier pa Trajal Harrell in Akram Khan, ki pa naj bi že konec maja odprl gledališki festival Borštnikovo srečanje. No, vsaj napovedan je bil, potem pa je čudežno izginil s programa.

Direktor festivala Karl Regensburger (foto: Yako Ono)


Kurator in direktor festivala Karl Regensburger je prvič na festival povabil koreografinjo in plesalko Nadia Beugré, ki prihaja iz Slonokoščene obale in njena predstava L’Homme rare je inspirirana s trgovino s sužnji, ki se je odvijala na obalah te države, in išče podobnosti z današnjim časom novodobnega migranstva.

Ivo Dimchev v enem od svojih videospotov

Jasno, da festival ne more brez Iva Dimcheva, tokrat nastopa z muzikalom In Hell with Jesus. Šest izvajalcev pleše v gejevskem baru, preden jih doleti masaker. Tik pred tem pa se sprašujejo: Ali v pekel s Kristusom ali v nebesa s Trumpom? Katera je najboljša barvna kombinacija? The Beatles ali Michael Jackson? In nenazadnje: Kaj je narobe z večino muzikalov? Odgovore najdete na Dunaju.

Joe Alegado in Urša Rupnik lani na Dunaju (foto: Yako Ono)

Tako na kratko napovedujem dunajski ImPulsTanz. Za zdaj vem, da bo od slovenskih udeleženk tam gotovo Urša Rupnik kot asistentka pedagoga Joea Alegada, da bodo nova znanja pridobivala plesalke iz plesnega kolektiva Š.I.K. in da bom tam tudi jaz, saj je Parada plesa tudi letos medijski partner festivala.

Med medijskimi partnerji je tudi naša spletna stran Parada plesa.

Se veselim ponovnega plesnega poletja začenši s tiskovno konferenco 2. junija, ko organizatorji razkrijejo še ostale skrite plesne adute.

Tako je bila lani na Dunaju.