He, He, Helium. Po južnokorejskem uspehu leti na ex jugoslovanske odre

V minulih dneh se je s predstavami v južnokorejskih mestih Busan in Seul ter odmevno novinarsko konferenco mednarodni javnosti predstavil plesni prvenec celjske Hiše kulture Celje (HKC) in Festivala Velenje (FV) koreodrama He, He, Helium makedonsko-nemškega koreografa Igorja Kirova. Velik uspeh krstne uprizoritve tega medkulturnega projekta letošnjega marca v Velenju je predstavi zagotovil vstopnico na enega najodmevnejših festivalov za sodobni ples SIDance (www.sidance.org), ki ga od leta 1998 pripravljajo v Južni Koreji kot prerez svoje domače plesne ustvarjalnosti in gostovanj najuspešnejših in trendovskih plesnih predstav z vsega sveta. Poleg obeh predstav ter novinarske konference pa so v Koreji potekali tudi pogovori o vzpostavitvi stalnega kulturnega delovanja med FV in HKC ter korejskimi kulturnimi producenti.

Koreodrama He, he, helium je zgodba o skupini potnikov na vlaku Orient Express, ki potuje od vzhoda proti zahodu in se iz neznanega razloga ustavi tik pred slovensko-hrvaško mejo, kjer se začne zaplet plesne predstave, ki na zanimiv način raziskuje kulturni prostor, ki so ga v devetdesetih na krut način omejile na novo začrtane državne meje, ki jih še danes s težavo presegamo, ne glede na skupno slovansko kulturno izročilo in politično preteklost, ki je sledila filozofiji enakosti in bratstva. Zgodba črpa navdih iz istoimenske pesmi bosanske pesnice Adise Bašić, glasbo zanjo pa je prispeval slovensko-makedonski skladatelj in klarinetist Goran Bojčevski.
V predstavi, ki je nastala v sodelovanju s številnimi mednarodnimi partnerji The Kirov Dance Company, Nemčija, Udruga Sretna familija, BiH in ISFTH Foundation, Nizozemska, so v Koreji zaplesali Slovenka Mojca Majcen ter italijanski gostje Gloria Pegalani, Armando Disanto in Maurizio Giunti. Dramaturška plat projekta je bila v rokah znanega bosansko-nizozemskega gledališkega para Mirjane in Zorana Lešića, pod kostumografijo se je podpisala Celjanka Ivona Novak, oblikovalec celostne podobe projekta je Matija Kovač, oblikovanje luči pa je delo Velenjčana Davorina Štorglja.
Po uspešnem gostovanju v Koreji, od koder se umetniška ekipa vrača ta petek, se bo He, He, Helium skupaj z glavnim pokroviteljem, mednarodno ustanovo Forum slovanskih kultur, podal tudi na pot bo bivših republikah nekdanje skupne domovine. Tam bo predstava po besedah koreografa "pozivala k zbliževanju in razumevanju ter pripovedovala zgodbo o otrocih ločenih staršev, ki ponovno stopijo na skupno pot, vzpenjajočo se nad navidezne prepreke minljivih politik današnjega časa".  30. novembra bo Helium poletel na veliki oder makedonskega gledališča v Skopju, februarja 2014 na festival Sarajevska zima (BiH), mesec za tem pa še na Hrvaško in v Srbijo. V Sloveniji bo predstavo na ogled 30. januarja 2014, in sicer na "domačem" odru v Domu kulture Velenje.
View Gallery 5 Photos