V Ljubljani izdelava čevljev S. Ferragamo, po katerih hrepenijo ženske

Čevlji, ki so krasili in še krasijo noge svetovnih zvezdnic ter celo angleške kraljice Elizabete II.

V ponedeljek, 21.oktobra, se je v Galeriji Emporium odvil prav poseben dogodek. Umetnik ene najstarejših in najbolj priznanih modnih hiš na svetu, Salvatore Ferragamo, je prikazal, kako se izdelujejo čevlji, o katerih že skoraj stoletje sanjajo ženske z vsega sveta.

Umetnik ene najstarejših in najbolj priznanih modnih hiš na svetu je prikazal, kako se izdelujejo slavni čevlji Salvatore Ferragamo …
Gostje so lahko na lastne oči opazovali, kako izpod rok izkušenega mojstra nastajajo čisto pravi ženski čevlji po tradicionalni italijanski metodi, ki jo pri izdelavi čevljev v Salvatore Ferragamu uporabljajo še danes. Sledila je pogostitev in ogled kolekcije ženskih torbic in čevljev, jesen/zima 2013.
Vrhunska manekenka Daria Werbowy je obraz kampanje modne znamke Salvatore Ferragamo.
Salvatore Ferragamo je legendarna italijanska blagovna znamka čevljev, torbic in modnih dodatkov ter oblačil za moške in ženske. Svojo prvo trgovinico s čevlji je odprl v majhnem mestecu na jugu Italije – Bonito, ko je imel komaj 13 let. Pri petnajstih letih se je odpravil čez lužo, v Kalifornijo, kjer je začel izdelovati čevlje za hollywoodske zvezde prvih nemih filmov. Da bi izpopolnil svoje znanje, je študiral anatomijo, njegovi čevlji pa so kmalu postali prepoznavni po genialnem designu, vrhunski izdelavi in izrednem udobju.
Leta 1937 je Salvatore postal prvi oblikovalec v zgodovini modne industrije, ki je za izdelek prejel pravico do patenta. To so bili čevlji s polnim podplatom, narejenim iz plutovine (angl.: "wedges"), tip čevljev, ki jih ima danes v omari skoraj vsaka ženska.
Trio: Branka Terman, Galerija Emporium; Tina Frlič, direktorica Galerije Emporiu; Doris Šante, Galerija Emporium …
Danes ima modna hiša Ferragamo v lasti več kot 350 patentov. V tridesetih in štiridesetih letih so najpomembnejše dame in najbolj vplivni gospodje iz celega sveta pri njem naročali čevlje, narejene po meri. Inovativen design in uporaba nenavadnih materialov kot so plutovina, rafija, pletenje, ribje usnje, krokodilje in kačje usnje, pa so ga proslavili kot enega največjih umetnikov in genijev modne industrije vseh časov. 
Dogodka so se udeležili številni znani Slovenci, med njimi urednica Trendov na Planet Siol.net Milena Kalacun Lapajne …
Nad kreacijami Salvatoreja Ferragama so se navduševale največje zvezde Hollywooda, kot so Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Greta Garbo, Marlene Dietrich, Brigitte Bardot, Sophia Loren, Ingrid Bergman, Ava Gardner, Rita Hayworth in Elizabeth Taylor.
… Danica Lovenjak (na sliki desno) …
Za Audrey Hepburn je oblikoval ikonski čevelj, črno balerinko s trakcem, model čevlja, ki je bil narejen za Marilyn Monroe, pa je še danes del kolekcije Salvatore Ferragamo. Tudi moški čevlji so v Hollywoodu poželi velik uspeh, Ferragamo je namreč oblikoval kavbojske škornje za zvezdnike prvih hollywoodskih westernov.
… Petra Windschnurer, modna urednica Elle, ter novinarka in piarovka Hermina Kovačič …
Danes na Ferragamove kreacije še vedno prisegajo največji svetovni zvezdniki, kot so Angelina Jolie, Brad Pitt, Jay Z, Justin Timberlake, Bradley Cooper, Lady Gaga, Rihanna, Madonna, Nicole Kidman, Eva Mendez, Jennifer Aniston, Kate Middleton, Elton John, Reese Witherspoon, že mnoga desetletja pa je njegova najzvestejša oboževalka angleška kraljica Elizabeta II.
… novinar Tone Fornezzi Tof …
View Gallery 9 Photos