Gibanica Ante Portas

Danes je jutrišnji včeraj avtorjev Bare Kolenc in Loup Abramovici. (foto: Nada Žgank)

O sedmi Gibanici, bienalni predstavitvi sodobnega slovenskega plesa, je bilo posredovano na tiskovni konferenci 5. februarja v dvorani Lili Novy Cankarjevega doma v Ljubljani/CD. Prisotne je o izboru in programskih novostih sedmega okvira Gibanice informirala predsednica Društva sodobnega plesa Slovenije/DSPS, plesalka in koreografinja Teja Reba. Izpostavila je združevanje s številnimi organizacijami in neodvisnimi producenti, ko so se v vseh teh letih od začetka prve edicije Gibanice leta 2003 razvili že partnerski odnosi; partnerji in producenti pa so: Cankarjev dom, Bunker, Maska, Emanat, Plesni teater Ljubljana/PTL, Flota, Društvo Pekinpah, Plesna izba Maribor in Zavod Federacija. Izbor predstav za to gibko platformo (pravijo pa, da je toliko gibka, kolikor je sredstev na voljo) sodobnega plesa poteka na podlagi prijav in posredovanega materiala, izbirali pa so trije selektorji v sestavi: Nina Meško, samostojna strokovna svetovalka za ples Javnega sklada RS za kulturo, Iva Nerina Sibila, plesna umetnica in kritičarka iz Zagreba, in Španec Marc Olivé López, programski vodja gledališča Mercot de les Flors Barcelona. Marc je prisotne pozdravil prek velikega zaslona in dejal, da je Gibanica pomembna za slovenski sodobni ples, predstavlja pa dobro kondicijo številnih plesalcev in koreografov ter veliko realiziranih idej. Ob pozdravu je še dodal, da se že veseli ponovnega srečanja s programom Gibanice.

Teja Reba in Rok Vevar na tiskovni konferenci ob predstavitvi letošnje Gibanice. (Foto: Nada Žgank)
Selektorji so svoj izbor utemeljili in zapisali v programskem listu. Ocenjevali so vsako posamezno predstavo z vidika koreografije, iskali izvirne umetniške pozicije tako v sodobnih plesnih vsebinah kot v performativnih oblikah, pomemben faktor izbora je bil med drugim možnost promocije in produkcije izbranih predstav na domači ter mednarodni umetniški sceni, prostor v Gibanici so dali tudi perspektivni mlajši generaciji, kajti večina uspešnih umetnikov naše sodobne plesne scene je že v srednjih letih in je treba poskrbeti tudi za afirmacijo izstopajočih mlajših sil. Ob vseh naštetih filtrih, ki so pripomogli k vsebini Gibanice 2015, so upoštevali tudi dinamiko in povezave med dogajanjem na odru ter gledalci v gledišču, zato najbolj radikalne scenske oblike niso prišle v ožji izbor. Spomnimo se, da se je na 6. Gibanici zgodilo, da sta bili zmagovalni predstavi po izbiri gledalcev in strokovne komisije izbrani iz spremljevalnega programa ter ne iz glavnega produkcijskega programa. Za 7. Gibanico je izbranih 12 predstav, ki bodo uprizorjene v dvoranah CD, v Stari elektrarni – Elektro Ljubljana, v PTL-ju, v Centru kulture Španski borci, v Mestnem muzeju in v dvorani SVGŠL, Umetniška gimnazija za ples.
Zmagovalka zadnje Gibanice Maja Delak (druga z desne) med članicami takratne žirije.
Izbrane predstave, razporejene po abecedi, so: Betwixt, Maja Kalafatić, Maria de Duenas López; Danes je jutrišnji včeraj, Loup Abramovici, Bara Kolenc, Teja Reba; Druga svoboda, Leja Jurišič, Teja Reba; HIT, Matej Kejžar; Okus tišine, Irena Tomažin; Po tem, torej zaradi tega, Sebastjan Geč, Milan Loviška, Otto Krause; Sezona lova, Milan Tomašik; V iskanju mirovanja, Jurij Konjar; Za Juliana Mer-Khamisa, Jurij Konjar; Iskanja brez naslova, Barbara Kanc. Prva letošnja novost je ta, da ni spremljevalnega in ne glavnega programa, ampak je celovit program štirih predstav v treh dneh, ki dnevno tečejo ob istem urniku: ob 16., 17,30., cca 20. in 21. uri. Letošnji programski dodatek je projekt Kaj če… Maje Delak, ki se je kot zmagovalka 6. Gibanice avtomatično uvrstila v letošnji programski sklop. Gibanici se je pridružila tudi SVŠGL Umetniška gimnazija za sodobni ples, ki se bo v petek, 20. februarja, ob 13. uri predstavila s šolsko produkcijo, v njihovi na novo pridobljeni dvorani: Pred-premiera´15/Pleši z mano.
Sentimentalne reminescence koreografinje Ksenije Hribar.
 
Gibanica leta 2015 se pohvalno posveča zgodovini slovenskega sodobnega plesa in se poklanja Kseniji Hribar zaslužni za profesionalizacijo te plesne umetnosti pri nas, najprej s posvetom Ksenija Hribar in sodobni ples v Sloveniji, ki bo potekal 18., 19., in 20. februarja ob 11. uri v Klubu Lili Novy CD (moderator Rok Vevar); in še s predvajanjem kratkih filmov ter posnetkov njenih predstav v Slovenski Kinoteki 18. februarja ob 19 uri: Posvetilo Kseniji Hribar.
Sezona lova koreografa Milana Tomašika.
Zadnji dan bo Gibanica gostila našo teoretičarko, filozofinjo in dramaturginjo s področja uprizoritvenih umetnosti dr. Bojano Kunst in pisateljico dr. Paulo Caspäo v Klubu Lili Novy ob 11. uri, ko bo na sporedu diskusija z naslovom Koreografske prakse. Ob 22.30 pa DSPS v Klubu Lili Novy organizira tudi slavnostno podelitev strokovnih nagrad Ksenije Hribar za najboljše sodobne plesne umetnike po predlogih predlagateljev in izbiri strokovne komisije, postavljene s strani DSPS: za življenjsko delo, za naj plesalec/-ka, koreograf/-inja, naj oblikovalce scene, zvoka, svetlobe, naj producente, mlade perspektive, kritiko … in še kaj.
Matej Kejžar. (Foto: Matija Lukić)
Na samem koncu sledi še podelitev dveh nagrad Gibanice za najboljšo predstavo po izbiri za to določene strokovne komisije ter najboljšo predstavo po ocenah in izbiri gledalcev.
Druga svoboda Teje Rebe in Leje Jurišič. (Foto: Nada Žgank)
Torej nova edicija sodobne plesne platforme Gibanica 2015 je pred nami, in kot se zdi, predstavlja in obeta veliko zanimivega. Nov veter in spodbudno željo po afirmaciji bienalne plesne platforme Gibanica napovedujejo tudi veselo potiskane platnice letošnje gledališke knjižice.
Vstopnice se lahko kupijo v Informacijskem središču CD (podhod Maxija), tam, kjer se že itak kupujejo za predstave CD, uro pred predstavo pa se na dan predstave lahko dobijo tudi na drugih prizoriščih; vstop na Pred-premiero, v Mestni muzej in dopoldanske posvete ter diskusijo v Klubu Lili Novy je brezplačen. Za tekoče informacije je predvidena tudi Info točka v Cankarjevem domu, drugo preddverje.
Jurij Konjar se vrača na slovenko plesno platformo. (Foto: Nada Žgank)
Cena vstopnic so dostopne vsem generacijam, in siecer se gibljejo: za celotni komplet predstav 45 evrov, za eno predstavo 7 evrov in s popustom ( za mlajše od 25 let in starejše od 65 let ter upokojence) 5 evrov.  Torej ostane nam le še, da se zgibamo in napotimo na prizorišča Gibanice 2015!

View Gallery 8 Photos