Rosana Hribar in Gregor Luštek. V duetu do nagrade Prešernovega sklada

Duet 14. (Foto: Miha Fras)

Rosana Hribar in Gregor Luštek sta unikaten umetniški par slovenske plesne scene. Dolgo vrsto let nas razvajata s svojimi avtorskimi projekti, kakršen je tudi Duet 014. Umetniški projekt, za katerega lahko rečemo, da izraža in predstavlja ognjemet neskončnega bogastva in pestrosti pristnega, naravnega odnosa med moškim in ženskim bitjem, Rosano in Gregorjem. Mestoma brutalen, prav tako, kot so brutalne zahteve visoke profesionalne plesne umetnosti.

Deset minut. (Foto: Peter Bratuša)
Navdušujoče dinamičen pri niansiranju od tornada do nežne sapice. Precizen, da ga lahko primerjamo s filigransko natančnostjo plesov Indije. Mestoma erotičen, s predstavitvijo tega naravnega, neločljivega dela človeškega bivanja in sobivanja na povsem enostaven način. Avtorskega projekta Korak v dvoje po Pii in Pinu sta se Rosana in Gregor lotila v spoznavanju, da je današnji čas in posledično ples vse redkeje oplemeniten z liričnostjo, katere mojstra sta bila nestorja slovenske baletne umetnosti Pia in Pino Mlakar. Predstava je stkana iz številnih detajlov in asociacij iz njunega življenja in dela, njunih misli in citatov.
Duet 12. (Foto: Miha Fras)
Iz načrtovane predstave – poklona v spomin umetnikoma Pii in Pinu Mlakar je projekt skozi ustvarjalni vrtinec in prepletanje najrazličnejših plesnih zvrsti in energij enostavno prerasel v očarljivo lepo in ganljivo umetniško zaokroženo delo, lahko bi dejali, v odo plesno-gledališki umetnosti. (je zapisala komisija v obrazložitvi ob prejetju nagrade Prešernovega sklada plesalcema, koreografoma in pedagogoma Rosani Hribar in Gregorju Luštku za avtorsko plesno stvaritev Duet 014 ter za umetniško zasnovo in realizacijo plesnega projekta Korak v dvoje po Pii in Pinu. Čestita tudi ekipa našega portala.)
Duet 16. (Foto: Miha Sagadin)

View Gallery 4 Photos