Lukas Zuschlag s posebnim priznanjem za koreografijo

Baletni solist Lukas Zuschlag v objektivu Michala Rynie.

Ko me je Barbara (Potokar) vprašala, če bi ji naredil sodobno koreografijo, sem takoj rekel, da bom, ker jo zelo spoštujem kot plesalko in ker se tudi "privat" zelo dobro razumeva.

Lukas Zuschlag (desno) z Barbaro Potokar in njenim fantom, prav tako baletnim plesalcem Kentom Yamamotom na tekmovanju. (Foto: FB)
Odločil sem se za koreografijo, v kateri gre bolj za "feeling" in "movanje", ker sem vedel, da bo itak "razturila" pri klasiki, kar se tehnike tiče, tako da sem hotel pokazati, da se zna tudi v sodobnem plesu zelo dobro gibati. Najbolj mi je bilo pomembno, da izpade organsko in ne toliko zelo plesno. Kot koreograf sem hotel naredit točko, katera ima moj "handwriting", istočasno mi je pa bilo zelo pomembno, da se bo Barbara dobro počutila na odru, saj je ona kot tekmovalka bila najbolj pomemben faktor. Moj stil je mogoče malo nenavaden, ko se začneš z njim ukvarjati, ampak mislim, da se je Barbara odlično našla v njem in še sama sebe malo presenetila.
Barbara Potokar v koreografiji Song Lukasa Zuschlaga. (Foto: Veronarte)
Vsak plesalec definitivno profitira od baletne tehnike, obratno pa tudi, saj vsakemu baletnemu plesalcu sodobni ples prinese veliko dobrega, saj se mi zdi, da danes tega ne bi smeli več tako zelo strogo razdeliti. Ni pa bilo lahko kreirati atmosfere oziroma prikazati nekega občutka, saj je bil Barbarin solo precej kratek, vsaj za najin sodobni del, okoli 2 minuti in 20 sekund. Zato upam, da bom v prihodnje dobil možnost za kreiranje daljše koreografije. In se tega zelo veselim. Da sem dobil posebno priznanje za izvirno sodobno koreografijo, me pa zelo veseli, zdaj pa imam še več motivacije, se še bolj intenzivno ukvarjam s koreografiranjem in upam, da bo za to še veliko možnosti v prihodnosti. Kar se pa tekmovanj na splošno tiče, mislim, da je vedno zelo težko objektivno ocenjevati umetnost, ker je vedno tudi stvar okusa. Po drugi strani pa mislim, da je tudi zelo pomembno za mladega plesalca čim več nastopati, saj se mora pripraviti na delo v gledališču, ko bo potem še več na odru in ne sme ga biti strah. Tudi potem boš na en ali na drugi način dobil oceno. (je za naš portal komentiral sodelovanje na baletnem tekmovanju v Lendavi baletni solist in koreograf Lukas Zuschlag, ki je koreografiral sodobno točko z naslovom Song za baletno plesalko Barbaro Potokar, ki je na baletnem tekmovanju Temsiga prejela zlato plaketo)