Firebird. Ana Pandur Predin in Giani Poposki po uspešni premieri znova v Cankarju

Vznesena Ana Pandur Predin v predstavi Firebird (foto: Drago Videmšek)

Kaj se zgodi, ko se flamenko spoji z eno najglasnejših in najradikalnejših glasbenih zvrsti? Nastane Firebird, prvi skupini projekt ustvarjalnega tandema plesalke in performerke Ane Pandur Predin ter glasbenika Gianija Poposkega, pevca mednarodno najuspešnejše metal skupine Noctiferia. Firebird je križanec metalskega koncerta, flamenko koreografije, začinjen s performativnimi vložki. Takšen Firebird išče krhko ravnovesje med močjo sodobnega flamenka ter zakonitostmi metala. Je predstava nasprotij, glasne glasbe ter lirične telesnosti, neukrotljivega ritma in hipnotičnih kitarskih rifov. Kaj naj bi to dejansko pomenilo v praksi, smo lahko videli na premieri 13. februarja 2018 v okviru festivala Bi flamenko v Cankarjevem domu. "Uspelo ji je (spet) združiti na videz nezdružljivo," je bil prvi moj komentar po predstavi.

… (foto: Drago Videmšek)
Ana Pandur Predin, avtorica, plesalka, hispanistka in filozofinja, se je proučevanju flamenka in njegovi aplikaciji v sodobne uprizoritvene prakse posvetila že v okviru študija na Filozofski fakulteti v Ljubljani in tudi pozneje. Po zaključenem izobraževanju klasičnega baleta je med letoma 2002 in 2004 študirala flamenko ples in teorijo na akademiji Amor de Dios v Madridu pri Merche Esmeraldi in drugih. Po vrnitvi v Slovenijo je ustanovila Plesno kulturno društvo Flamenko, ki je osrednja organizacija za razvoj, promocijo in izobraževanje flamenka. Kot plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja povezuje flamenko s sodobnimi uprizoritvenimi praksami in išče nove avtorske pristope, v katerih povezuje flamenko s sodobnim plesom, gledališčem in glasbo. Je avtorica številnih plesnih predstav, s poudarkom na  interdisciplinarnem pristopu k sodobnemu flamenku. Izpostaviti velja predstave Anatomija srečanja; Sylvia, Carmen, Maria, ki je bila premierno uprizorjena novembra 2013 v gledališču Glej, Cabello 22,11  (v sodelovanju z Rosano Hribar in Robertom Jukičem) marca 2014 v Cankarjevem domu, Sinkopa maja 2016 v Plesnem teatru Ljubljana. Sodeluje s slovenskimi in tujimi glasbeniki kot tudi s plesalci in koreografi, hkrati pa kot performerka in koreografinja sodeluje z novomeškim Anton Podbevšek Teatrom.
Za zvoke metala je bil zaslužen Giani Poposki. (Foto: Drago Videmšek)
Giani Poposki, rojen v Prilepu v Makedoniji, je odraščal v Sloveniji. Svojo glasbeno pot je kot kitarist začetnik začrtal leta 1998 ob ustanovitvi srednješolskega ‘death’ metal benda Unborn. Z njimi je odkril tudi svoj vokalni potencial in vse večjo strast do glasbe. Leta 2001 se je pridružil resnejši ljubljanski ‘death’ metal zasedbi Noctiferia, ki so takrat izdali svoj drugi studijski album Per Aspera. Z njimi je kot vokalist leta 2006 izdal album Slovenska morbida. Od takrat do danes so skupaj posneli že šest studijskih albumov in postali eden najbolj priznanih ter uspešnih metal bendov v Sloveniji. Za seboj imajo tudi veliko turnej po Evropi in kar dve turneji po Kitajski. V zadnjem izdanem albumu, Transnatura (2017), so se člani zasedbe preizkusili še v akustični izvedbi svojih pesmi z etno, balkan in gipsy swing glasbo. Ta album je v Gianiju vzbudil že obstoječi talent za boben/tolkala, ki ga še ni izkoristil in poudaril v svoji glasbeni karieri. Vzporedno z Noctiferijo je nekaj let kot kitarist igral v skupini Leni Kravac, katere soustanovitelj je bil. Deloval je tudi v elektronskih vodah, saj je kot DJ sodeloval s Krisom Kylvenom na dogodkih pod imenom Electro shock. Zdaj se želi kot glasbenik in kulturni delavec ‘prebiti’ v širši glasbeni krog ter se predvsem kot bobnar in kitarist ob metal glasbi še izraziti v etno, balkan, fusion in post rock žanrih.
… (foto: Zarja Predin)
Ana Pandur Predin in Giani Poposki po uspešni premieri nadaljujeta svojo skupno flamenko-metalsko pot. Že 15. in 16. marca ob 20. uri vas vabita, da se jima pridružite v Dvorani Duše Počkaj v Cankarjevem domu.

View Gallery 4 Photos