Finale britanske oddaje Zvezde plešejo si je ogledalo 12 milijonov gledalcev

Plesni globus 2019 sta osvojila Kelvin Fletcher in Oti Mabuse. (Foto: BBC1)

V soboto se je iztekla sedemnajsta sezona popularne oddaje Strictly Come Dancing na BBC.

Minulo soboto zvečer se je na programu BBC1 iztekla letošnja, že sedemnajsta sezona zabavno-plesnega spektakla Strictly Come Dancing, ki jo spremljamo tudi gledalci iz Slovenije. Finalno epizodo si je baje ogledalo skoraj 12 milijonov gledalcev, in glede na odzive niso bili razočarani. Petnajst tekmovalcev, ki so pred dobrimi tremi meseci prvič obuli plesne čevlje, se je iz tedna v teden borilo za obstanek. Pod strokovnim vodstvom profesionalnih plesnih partnerjev so neutrudno trenirali, da bi s svojimi nastopi očarali tako sodnike v studiu kot tudi gledalce doma pred TV-zasloni.

Otvoritvena točka z vsemi plesalci


Kot še vsaka serija doslej je tudi ta prinesla obilo zabavnih trenutkov, pa tudi nekaj takih, ki so gledalce pripravili do solz in včasih tudi jeze ali celo ogorčenja. Najbolj nas seveda ujezi, kadar se mora prezgodaj posloviti nekdo, ki nam je izjemno simpatičen, še posebej če je tudi soliden plesalec ali plesalka, od katerega si veliko obetamo. Ampak pomembno je, da nas preostali tekmovalci, pa tudi vsi ostali sodelujoči pred kamerami, vedno znova pritegnejo k TV-zaslonom.

Sodniki letošnje sezone: Craig Revel Horwood, Motsi Mabuse, Shirley Ballas in Bruno Tonioli (foto: BBC1)


Poleg obeh voditeljic, Tess Daly in Claudie Winkleman, ki sta sicer zelo različni, a obe simpatični v svojih vlogah, precejšnjo težo oddaje nosijo na ramenih sodniki v studiu. Še bolj kot njihove ocene so komentarji tisto, kar po mojem mnenju najbolj zanima gledalce. “Ali so videli podobno kot jaz?” “S tem se pa nikakor ne strinjam!” Take in podobne misli oziroma osebna mnenja gledalcev doma so seveda tisto, na kar producenti računajo, da bo poskrbelo za konstantno zanimanje za oddajo. Bolj ko se gledalci hudujejo nad strogostjo Craiga Revel Horwooda ali kritične pripombe glavne sodnice Shirley Ballas, bolj bodo hoteli ‘popraviti krivico’ in bolj bodo glasovali za svoje priljubljene pare. Bolj ali manj poznane osebe iz različnih okolij, ki so povabljene k sodelovanju v šovu, dobijo idealno priložnost, da se gledalcem usidrajo v srce, kar jim seveda odpira mnogo dodatnih priložnosti za prihodnje življenjske podvige.

Finalisti (foto: BBC1)


Od petnajstih tekmovalcev se je do finalne oddaje uspelo uvrstiti dvema moškima zvezdnikoma in eni ženski. Tisti, ki ste videli vsaj eno od dvanajstih oddaj pred finalom, ste nedvomno hitro ugotovili, da dva plesalca izstopata, in verjetno njuna uvrstitev v finale ni nikakršno presenečenje. To sta igralec Kelvin Fletcher in TV- voditelj na CBBC Karim Zeroual.

Emma in Anton v šov plesu


Je pa zato za presenečenje poskrbela igralka Emma Barton, ki je z najstarejšim profesionalnim plesalcem, ki ga nekateri želijo videti v vlogi voditelja v tem šovu, Antonom du Bekom, premagala mnogo plesno bolj nadarjenih sodelujočih zvezd. V nasprotju s Kelvinom in Karimom Emma nikoli ni imela najvišje vsote sodniških ocen. Celo nasprotno! V eni oddaji je imela celo najnižjo, pa vendar po glasovih gledalcev nikoli ni pristala v plesnem dvoboju. Emma je res prikupna in lepa 42- letna igralka z občutkom za eleganco in s čudovitimi dolgimi nogami, ki ji jih lahko zavida marsikatera ženska. Po uvodnih težavah s koordinacijo in pretežkimi koreografijami sta se z Antonom lepo ujela, in Anton ji je verjetno zelo hvaležen za priložnost, da se po uspešnosti znova približa mlajšim plesalcem, ki redno dobivajo mlajše in sposobnejše plesalke. Ne boste verjeli, ampak v tej sezoni je Anton dobil svoje prve desetke, odkar sodeluje v SCD! Verjamem, da je mnogo gledalcev, še bolj pa gledalk, glasovalo za Emmo tudi zaradi njega. Vsekakor je Emma tista od treh finalistov, ki ji je sodelovanje v tej oddaji najbolj odprlo ljubezen do plesa in je v vsaki naslednji točki bolj uživala, ta svoj užitek pa je znala deliti s svojimi oboževalci.

Karim in Amy v jiveu


Karim Zeroual je prišel v oddajo kot najmlajši tekmovalec. Komaj 19-letni fant je s svojo plesalko Amy Dowden takoj opozoril nase z izjemno gibalno nadarjenostjo. Amy je prepoznala njegov talent in mu pripravljala zahtevne koreografije, ki so ga hkrati motivirale in omogočile, da je navduševal tako sodnike kot gledalce. Njegov plesni stil je dišal po Geneu Kellyju. Najbolj se je vedno lahko razplesal v solo delih koreografij, ko ga ni omejevala plesna drža, vendar je Amy pazila, da sta bilo vedno dovolj časa tudi v drži, ki jo je zahteval izbrani ples. Karim je imel kar sedemkrat najvišji seštevek sodniških ocen, pa je kljub temu kar dvakrat pristal v plesnem dvoboju. Zadnjič se je to zgodilo v polfinalni oddaji, ko so ga sodniki rešili in mu odprli vrata v finale, izpadla pa sta komik Chris Ramsey in Karen Hauer. Za Amy je bila to prva uvrstitev v finale, odkar sodeluje v šovu. Karim je imel povprečen seštevek ocen 35,7 in bil je prvi, ki je dobil štiri desetke od sodnikov, kar je potem ponovil še dvakrat.

Kelvin in Oti v sambi


Kelvina Fletcherja pa je v roke dobila simpatična Oti Mabuse, ki je že v prejšnjih serijah kazala izjemne koreografske, plesne in učiteljske sposobnosti, vendar ni še nikoli uspela pripeljati svojega varovanca do zmage. Če se spomnite, je Kelvin prišel v oddajo kot zamenjava za poškodovanega igralca Jamieja Langa in je že v prvi epizodi opozoril nase s presenetljivo dobro odplesano sambo, s katero ima velika večina tekmovalcev precej težav. No, Kelvin nam je takoj dal vedeti, da je zadevo vzel skrajno resno in se od oddaje do oddaje, od plesa do plesa maksimalno posvetil treningu in nas navduševal predvsem s svojim telesnim ritmom in muzikalnostjo. Vsakemu plesu je vdihnil tudi karakter in zgodbo, tako da smo mu brez težav spregledali kakšne tehnične pomanjkljivosti. Poleg tega, da sta z Oti vedno pripravila pravi spektakel, je Kelvin ostajal skromen in hvaležen za pohvale, pa tudi sodniške kritike, ki jih je tudi jemal zelo resno in jih poskušal maksimalno upoštevati. Kar petkrat je zbral najvišji seštevek sodniških ocen, vključno s prvo oddajo, ko je dobil štiri osmice za sambo, nikoli ni pristal v plesnem dvoboju in povprečje njegovih ocen vseh plesov v seriji je bilo 36,4. Perfektno oceno 40 je dobil le dvakrat, enkrat v polfinalu in enkrat v finalu.
Finalna oddaja je trajala dve uri, brez oglasnih prekinitev. Ponavadi se v finale uvrstijo štirje pari, a so zaradi odpovedi sodelovanja paraolimpijca Willa Bayleya (ki se je poškodoval) spremenili prvotni načrt. Trije finalni pari so morali pripraviti po tri nastope. En ples so jim od že odplesanih določili sodniki, drugi je bil šov ples brez omejitev, tretji je bil po izboru plesnega para. Kljub temu da so dva od treh plesov ponavljali in da je bila popolnoma nova koreografija le ena, je pripraviti tri točke v enem tednu precejšen zalogaj tudi za zelo izkušene plesalce. Karim in Amy sta plesala po izboru sodnikov quickstep iz sedmega tedna, sodobno plesno točko na glasbo iz filma The Greatest Showman ter jive, za katerega sta dobila prvič same desetke. Njuni seštevki po plesih so bili 40, 39, 40.
Emma in Anton sta morala ponoviti charleston izpred dveh oddaj, za šov točko sta izbrala glamurozno hollywoodsko temo iz 30-ih, za ples po lastnem izboru pa sta ponovila dunajski valček. Seštevki njunih sodniških ocen so bili 39, 38, 39.

Šov točka


Kelvin in Oti sta začela z rumbo po želji sodnikov, nadaljevala z dinamično točko na Shout od The Isley Brothers, polno zanimivih plesnih elementov iz minulih nastopov, ter končala s sambo iz prvega tedna (!). Njune ocene so imele seštevke 39, 40, 39. Sodniške ocene v finalni oddaji niso imele nikakršnega vpliva na izbor zmagovalnega para. O končnem razpletu so odločali le glasovi gledalcev.

Taylor Swift v finalni oddaji ter glavna plesalca, naš Aljaž Škorjanec in njegova žena Janette Manrara Škorjanec


Pred razglasitvijo rezultatov je zapela še Taylor Swift. Na lepo in romantično pesem Lover sta v glavni vlogi odlično zaplesala Aljaž Škorjanec in Janette Manrara.
Sledila je še ena plesna točka, v kateri so s profesionalnimi plesalci znova zaplesali izpadli tekmovalci in nas spomnili na mnoge dramatične trenutke serije. Radijski DJ Dev Griffin in sodnica v šovu RuPaul’s Drag Race, Michelle Visage, sta oba izpadla mnogo prezgodaj. Profesionalni plesalec iz Republike Južne Afrike, Johannes Radebe, je prvič dobil svojo zvezdniško plesalko in se s svojimi plesnimi nastopi ter z izjemno toplim odnosom do svoje plesalke prikupil mnogim gledalcem, tudi meni. Aljaž Škorjanec je prvi, ki je zaplesal z damo iz visoke družbe, vikontinjo Emmo Weymouth, in jo pripeljal do sedme epizode.

Emma Weymouth in Aljaž Škorjanec pred nastopom v finalni oddaji (foto:BBC1)

Nadija Bičkova je z vratarjem Davidom Jamesom izpadla v petem tednu. Komik Chris Ramsey, popoln plesni začetnik, ki je potreboval šest tednov, da se je pripravil na svoj prvi poročni ples, je s Karen Hauer priplesal do polfinala in nas spomnil, da je osnovna ideja šova spremljati razvojno pot neplesalca v plesalca in ga nagrajevati za napredek. Chris je bil najbolj simpatičen, pozitiven in nasmejan tekmovalec, odkar spremljam SCD, in hkrati eden tistih, za katere sem mislila, da bo šel domov zelo hitro. K sreči sem se pri njem uštela, saj ga je bilo veselje gledati in poslušati.

Sodnica Motsi Mabuse (foto: BBC1)


Novo energijo je sedemnajsti seriji prinesla tudi nova sodnica Motsi Mabuse, za katero upam, da bo ostala, čeprav se zdi nekaterim gledalcem preglasna in pretirano čustvena v komentarjih. Meni je všeč, ker reče natanko to, kar misli, a je hkrati pozitivna in vzpodbudna.

Razglasitev zmagovalcev


Vrhunec večera je bila seveda razglasitev zmagovalnega para. Največ glasov sta zbrala Kelvin in Oti ter tako postala šampiona SCD za leto 2019! Oti, ki je dvignila svetleči globus prvič, odkar sodeluje kot profesionalna plesalka, ni mogla prehvaliti Kelvina, njegove delovne etike, profesionalnosti in zlasti njegove pristne ljubezni do plesa. Kelvin še kar ni mogel dojeti, da je dejansko zmagal, saj ni razmišljal o zmagi, ampak se samo trudil dati največ, kar lahko, in sicer za vsak nastop posebej. Ljudje so prepoznali in nagradili njun trud, in večina se kar strinja, da je zmagal pravi par.

Še ena oddaja Strictly Come Dancing čaka gledalce BBC-ja, in sicer na božični dan. (Foto: BBC1)


Ljubitelji Strictlyja bodo prišli na svoj račun na božični dan, ko bo na sporedu posebna božična oddaja, nova serija pa se bo začela spet v mesecu septembru 2020.
Spomladi nas bo seveda znova prikovala pred TV-zaslone naša različica šova, ko bomo spremljali slovenske zvezde v oddaji Zvezde plešejo na POP TV.
Bralcem Parade plesa želim lepe božične in novoletne praznike ter vse dobro v letu, ki prihaja! Srečno in plesno v 2020!