Festival Ljubljana. Od Laibachov prek flamenka do baleta in muzikala

V Ljubljano prihaja mariborska uspešnica balet Gusar. (Foto: Tiberiu Marta)

Tiskovna konferenca ob skorajšnjem slavnostnem odprtju 64. Festivala Ljubljana 2016 je potekala 18. maja v Rdeči dvorani ljubljanske Mestne hiše pod častnim pokroviteljstvom ljubljanskega župana Zorana Jankovića in s častnim gostom, županom Zagreba Milanom Bandićem. Oba sta pohvalila sodelovanje s Festivalom Ljubljana in sodelovanje obeh mest, kjer se ne sprašuje o drugačnih in priseljenih, tako kot se je to dogajalo na nedavni mednarodni konferenci županov v Amsterdamu, ampak se skladno ukrepa, kar dokazuje gradnja džamije v Ljubljani ter sprejemni centri za evropski begunski val v obeh mestih. Janković je še dodal, da statistika kaže, da vsakoletni obisk turistov konstantno raste in beleži 20-odstotno rast, prav gotovo tudi zavoljo ponudbe, ki jo Ljubljana namenja turistom v peš conah ob kulturnem programu, kamor sodi tudi Festival Ljubljana s svojim izvrstnim programom.

Darko Brlek s sponzorji …
Letošnje odprtje Festivala Ljubljana bo v znamenju umetniškega sodelovanja Ljubljane in Zagreba, ko bo na Kongresnem trgu Koncert opernih arij ob muziciranju Orkestra Slovenske in Zagrebške filharmonije (dirigent: Francesco Ivan Ciampa, solist: urugvajski baritonist Erwin Schrott in argentinska sopranistka Jaquelina Liveri). Odprtje bo (ob vsakem vremenu) 27. junija, nato se koncert  8. julija seli še v Zagreb na trg Kralja Tomislava. Župana sta po nagovoru zapustila novinarsko konferenco in se posvetila svojemu uradnemu urniku.
… ter županoma Zagreba in Ljubljane.
Direktor in umetniški vodja Ljubljana Festivala Darko Brlek je izčrpno posredoval pestro zasnovan festivalski program, ki bo, kot je poudaril, ob številnih in izjemnih umetniških imenih prav gotovo tudi bogatil kulturno vsebino ljubljanskega poletja. V načrtu je imel še veliko več, ampak finance delajo svoje, čeprav jih odlično pokrivajo s 30-odstotnim deležem s strani sponzorjev in so za letos skoraj v celoti festival tudi že pokrili. Želja je vedno veliko, ampak kaj ko finance dirigirajo utrip dogajanja, tako da imajo ob vseh načrtih že zaključene dogovore za prihodnje leto, ker jih pač letos ni bilo moč umestiti v program.
Brlek je predstavil povabljene sponzorje, tiste, ki so se povabilu odzvali, skupaj z generalnim sponzorjem Zavarovalnico Tilia, vsi pa so si bili enotni, da podpirajo visok umetniški program Festivala Ljubljana, ki mu vsako leto sledijo in ugotavljajo vedno znova njegovo rastočo uspešnost, saj želijo pripomoči k vrhunski slovenski kulturi, umetnosti in športu. Prisostvovali so predstavniki Špar Slo, Telekom Slo, Petrola, Nove KGM, Triglav zavarovalnice, BTC, Dela in Krke Novo mesto.
… (Foto: Ljubljana Festival/Mediaspeed)
Letošnji Festival Ljubljana bo trajal skoraj tri mesece, začel pa se bo še pred uradnim programom, in to s festivalom Junij v Ljubljani, ki bo od 8. do 21. junija in bo ponudil kakovostne ter raznovrstne brezplačne glasbene, gledališke in plesne dogodke.
Na junijskem sporedu festivala je tudi muzikal Mamma Mia!, lanska festivalska uspešnica, ki pridno gostuje in se bo znova predstavila v Križankah 17. in 18. junija ter  21. in 22. avgusta. V minulem letu so imeli 50 uprizoritev in več kot 55.000 gledalcev. V  junijskem delu programa, 21. 6., bosta zaigrala Simfonični orkester Slovenije in Bing Band orkester TV Slovenije z gosti v počastitev 25 let sodelovanja z ljubljanskim festivalom, naslov večera pa Pomladna  noč. Tudi Vlado Kreslin bo letos obeležil svojih 25 let v Križankah (26. 8.). 17. avgusta se na program festivala ponovno vrača slovenski muzikal Cvetje v jeseni, ki je nastal v koprodukciji s Festivalom Ljubljana, v teh dveh letih od premiere leta 2014 pa imel že 120 uprizoritev.
… Mamma Mia …
Na sporedu bo poleg opernih del in komornih orkestrov ter znanih glasbenih solistov tudi gledališki program, v okviru tega bo gostoval Anton Podbevšek teater iz Novega mesta s skupino Laibach. 12. julija bodo uprizorili predstavo F. W. Nietzscheja Tako je govoril Zaratustra, kjer bosta med drugim nastopili tudi dve plesalki, Jana Menger tudi kot koreografinja, in Ana Pandur Predin, dramaturginja bo Andreja Kopač. V juliju, 15. 7., bo v Križevniški cerkvi na sporedu Pasolinijev Pilad v režiji Ivice Buljana in z gostom Markom Mandićem.
… Kitajski balet …
Za nas je prav gotovo najbolj aktualen festivalski plesni program, ki se v letošnji sezoni začne z baletno predstavo Konfucij v izvedbi Kitajske nacionalne opere in Plesnega dramskega teatra, 13. in 14. julija. Koreografinja baleta Dexin Kong pa je sedeminsedemdeseta generacija potomstva tega velikega kitajskega filozofa.
Folklorno vzdušje bo 27. julija na festivalskem odru zavel tradicionalni plesni ansambel iz Rusije Beriozka. In bo 25. avgusta potekal večer flamenka Vida! v izvedbi Ansambla Soledad Barrio in Noche Flamenca.
Iz Budimpešte prihaja romsko obarvana plesna predstava Sisi (od 29. do 31. 8.), ki  znova zaprede romantično ljubezen med avstro-ogrsko  cesarico Sisi in grofom Andrassyjem (koreografija Sándor Román).
Balet Gusar v izvedbi mariborskega baleta. (Foto: Tiberiu Marta)
V Križankah bo  7. septembra gostoval romantični balet Gusar v izvedbi Opere in baleta SNG Maribor, predstava po istoimenski Bayronovi pesnitvi, ki je več kot navdušila na premieri v Mariboru.
… Balet Borisa Eifmana …
Sredi septembra (12. in 13.) bo nastopil znani Akademski državni balet Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga, ki bo z najnovejšo baletno koreografijo Up and Down koreografa Borisa Eifmana tudi sklenil 64. Festival Ljubljana. In kot pravijo, to ni njegova zadnja koreografija, ta je  tik pred dokončanjem.
Tako kot vsako leto bo tudi letos potekala 19. mednarodna likovna kolonija med 10. in 17. julijem pod vodstvom Toma Vrana, najmlajši pa se  bodo lahko izpopolnjevali na brezplačnih tematskih in ustvarjalnih delavnicah, kot so: tolkala, plesno-pevski programi, mala likovna kolonija, in v gledališko-plesni delavnici v okviru projekta Predani korakom od 28. junija do 2.julija.
Pomembna letošnja festivalska novost pa so ladijska prizorišča umetniškega programa na reki Ljubljanici. Del programa Festivala Ljubljana bo potekal na turističnih ladjicah, kjer bodo lahko obiskovalci uživali v programu in ob privlačnem pogledu na mestno središče z drugega zornega kota. Ta del umetniškega programa je namenjen študentom umetniških akademij, tudi Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, potekal pa bo od 28. junija do 2. julija med 10. in 22. uro, seveda po danem sporedu. In kot so poudarili na novinarski konferenci, so vzgoja, izobraževanje in pomoč pri uveljavljanju mladih nadarjenih umetnikov tudi del njihovih najpomembnejših ciljev ter dejavnosti.
… Cvetje v jeseni …
Če spomnimo, je bilo letošnje vreme kar nepredvidljivo in je mnogim tudi neprijetno zagodlo. In Križanke niso bile nikakršna izjema, saj jim je sneženje 27. aprila uničilo streho poletnega gledališča. Po odstranitvi strehe se bodo prireditve nadaljevale, popolnoma pa bo pokrit le  oder, tisti del, namenjen občinstvu, pa začasno ostaja še nepokrit. Lansko poletje je bilo manj deževno, upajmo, da tudi letos ne bo preveč, sicer so dežniki vedno v pomoč, ko dežuje, in Ljubljana ima tudi nekaj primernih nadomestnih dvoran, če bo nuja, dokler ne bo streha nared, kot je omenil direktor in umetniški vodja Darko Brlek.
V času, namenjenem za vprašanja, se je oglasila mlada novinarka iz Radia Študent in postavila vprašanje, čemu znova zapirati festivalsko območje v času poletnih uprizoritev zavoljo peščice prisotnih v poletnih Križankah in delovati proti potrebam večine prebivalcev mesta. Brlek je mirno obnovil že lani jasno in javno izrečene razloge, da gre za kulturno obnašanje, ki ga prav gotovo pričakujejo tudi turisti in obiskovalci predstav, da pa upa, da se bo tudi v tej smeri sčasoma kaj lahko uredilo, zaenkrat pa je to žal še stvar prioritete. Ko gre za rokovske koncerte, se območje okoli poletnih Križank ne zapira, niti za promet ne, drugo pa so koncerti, opere, gledališke in plesne predstave, kjer je potreben mir. Ob koncu in na hodniku so se razvneli pogovori prisotnih in je bilo večinsko mnenje, da prav gotovo prebivalce mestnega jedra veliko bolj motijo decibeli pop in rock ansamblov, tudi preglasni navijači in TV-prenosi športnih tekem ob obrežju Ljubljanice kot pa glasba, ki se razlega iz Križank. Na koncu koncev tudi Festival Ljubljana doprinese k mestni kulturi in turističnemu uspešnemu trženju, je bilo slišati med drugim. Direktor Brlek je že na začetku dejal, da bodo letos festivalu priskočili na pomoč mestni redarji, da se ne bi ponovilo lansko razgrajanje med predstavami, in to žal opitih mladih ljudi.
In ker se čas poletnega Festivala Ljubljana leteče bliža, je tu še informacija o predprodaji vstopnic, ki bo potekala vse do 1. junija, kar omogoča 10-odstotni popust, za člane Kluba Festivala Ljubljana pa 20-odstotni popust. V klub se lahko včlanite na spletni strani www.ljubljanafestival.si, kjer lahko vstopnice tudi kupite, sicer pa so na voljo na blagajni Križank, Info točki 64. LF, Petrolovih servisih ter  preostalih prodajnih mestih Eventima.

View Gallery 9 Photos