Srečanje svetov v ljubljanski operno-baletni hiši. Poklon Tomažu Pandurju.

V Opero na kavo! (Foto: Darja Štravs Tisu)

Na odru ljubljanske Opere so ob koncu letošnje gledališke sezone že posredovali vpogled v novo sezono 2016-2017. To je bilo že tretje srečanje pod mandatno taktirko obstoječega vodstva te umetniške ljubljanske institucije, ki že tretjič poteka pod znanim geslom: V Opero na kavo! Tako sta bila predstavljena baletni in operni program novo prihajajoče sezone, ki so ju tudi  podrobneje zapisali v preglednem ter lično oblikovnem repertoarnem katalogu kot Srečanje svetov.

Sanja Nešković Peršin, Peter Sotošek Štular in Rocc. (Foto: Darja Štravs Tisu)
Srečanje svetov je, kot sta ga predstavili umetniški vodji, za ljubljanski balet Sanja Nešković Peršin in za operni program Rocc, tudi široko vsebinsko ter umetniško zasnovan program na odru Opere Ljubljana, ki zaobjema srečanje z baletno in operno umetnostjo, vsebinsko pa združuje klasiko in sodobnost, svet ljubezni ter bolečine, kar je tudi večna tematika umetniških oblik, tudi smrt in ponovno rojstvo ter tako želeno pravljično magijo ob realnem zdaj.
Sezono bo 6. oktobra odprla uveljavljena mednarodna in slovenska umetnica Karmina Šilec, ki prvič gostuje na odru Opere Ljubljana, s svojim novim avtorskim projektom glasbenega gledališča Evergreen, kjer se prepletata Orfejev svet z močjo glasbe pod taktirko Marka Hribernika in zgodba o Titaniku. 
V oktobru pričakujemo novo postavitev baleta Romeo in Julija. Na fotografiji Ana Klašnja in Lukas Zuschlag.
Ob koncu oktobra, 27. 10., je  napovedana premierna obnova baleta Romeo in Julija koreografa Yourija Vámosa in v posvetitev  400.  obletnice velikega dramatika Williama Shakespeara, tokrat z novimi solisti ter močmi baletnega ansambla.
Rosana Hribar se kot koreografinja vrača na oder ljubljanske operno-baletne hiše.
Na pragu novega leta, 26. 1., pa prihaja v ospredje Puccinijeva opera Madam Butterfly (dirigent Loris Voltolini, režiser Vinko Möderndorfer, kostumografija Alana Hranitelja, scenografija Branka Hojnika, koreografija Rosane Hribar).
Baletni plesalec Roni Savković bo postavil na ljubljanski oder Simfonijo otožnih pesmi …
Devetega marca bo operni program popestrila pravljična Rossinijeva opera Pepelka / La Cenerentola v koprodukciji s francosko Opéra de Rennes v režiji Jérôma Savaryja, pod taktirko Simona Krečiča in v koreografiji Frédériquea Lombarta. Z arijo iz opere Pepelka v izvrstni izvedbi mezzosopranistke Elene Dobravec in ob klavirskem spremstvu dirigenta Marka Hribernika je bilo letošnje srečanje ob kavi na odru ljubljanske Opere tudi umetniško popestreno.
… pokojnega režiserja Tomaža Pandurja. (Foto: Aljoša Rebolj)
Trinajstega aprila napovedujejo novo baletno premiero Simfonija otožnih pesmi v hommage Tomažu Pandurju. Balet je bil krstno uprizorjen 24. aprila 2010 na odru Državnega baleta Berlin v Pandurjevi režiji in v koreografiji Ronalda Savkovića ter dramaturgiji Livije Pandur, tudi po njenem libretu, in Darka Lukića. Dogovori so tekli še pred nenadno smrtjo Tomaža Pandurja in še tečejo z njegovo sestro Livijo.
Del železnega repertoarja je tudi otroški balet Picko in Packo …
Zadnja napovedana premiera v novi sezoni je edina Beethovnova opera Fidelio, ki bo v nemškem jeziku uprizorjena 18. maja pod taktirko Jaroslava Kyzlinka in v režiji ter scenografiji umetniškega vodje Rocca.
… Labodje jezero … (Foto: Darja Štravs Tisu)
Poleg dveh baletnih in štirih opernih premier napovedujejo še dodatni premierni spored na odru -3, in sicer 19. januarja 2017 operni dialog Julka in Janez (dirigent Aleksandar Spasić, libreto Svetlana Slabšak, glasba Jan Gorjanc, režija Jaša Koceli).
Dodatna baletna premiera pa bo Prokofjeva glasbena pravljica Peter in volk v koreografiji ter režiji Ivana Peternelja, sicer poklicnega igralca,  ki se je že predstavil v vlogi režiserja, tudi kot plesalec in koreograf; kostumografijo in scenografijo bo prispevala Barbara Stupica, dramaturginja pa bo Jana Pavlič.
Na baletnem sporedu ostanejo še uspešnice minulih sezon, in sicer: Labodje jezero v koreografski priredbi Američanke Lynne Charles,  Hrestač-Božična zgodba, Meso srca in Kaktus, otroški balet Picko in Packo ter zadnja ljubljanska baletna uspešnica Dr. Živago. Še naprej načrtujejo tudi Jutra z ljubljanskim baletom, s katerimi želijo zainteresiranemu občinstvu približati baletno umetnost, tudi seznaniti z vsakodnevnim delom baletnega ansambla.
Dr. Živago je uspešnica, ki bo na sporedu tudi prihodnjo sezono. Na fotografiji Petar Đorčevski in Tjaša Kmetec ter … (Foto: Darja Štravs Tisu)
Razveseljivo je, da bo balet Dr. Živago še dvakrat dodatno uprizorjen v maju na željo abonentov drugih gledališč in so vstopnice že kar razprodane, balet pa je že uvrščen v abonmajski program Slovenskega stalnega  gledališča v Trstu. Tudi baletu Labodje jezero se obeta skok čez slovensko mejo, saj je v sezoni 2017-18 že dogovorjeno za deset uprizoritev na gledališki sceni v Celovcu.
… Luka Žiher. (Foto: Darja Štravs Tisu)
Ni kaj, SNG Opera in balet Ljubljana je predstavil kar bogat umetniški spored baletnih in opernih uprizoritev, čeprav ravnatelj Opere Peter Sotošek Štular ni bil ravno optimističen v svojem nagovoru glede finančnih subvencij, bolje rečeno restrikcij s strani države in ministrstva za kulturo. Te se čedalje bolj zmanjšujejo, ob letošnjem dvigu osebnih dohodkov v upravnem sektorju pa skoraj 90 odstotkov svojega proračuna namenjajo pokrivanju tekočih stroškov. Ravnatelj se tudi upravičeno sprašuje, katero podjetje bi sploh lahko delovalo le z deset odstotkov lastnega dobička, zato zaskrbljeno napoveduje, da dolgo ne bo mogla niti njihova umetniška hiša, če se v tej smeri s strani države ne bo kmalu tudi kaj spremenilo. Omenil je, da abonmajski spored ostane v enaki ponudbeni širini, kot je bil to v sedanji sezoni, bo tudi cenovno nespremenjen, sicer pa se je število gledalcev v tem času kar podvojilo. Sotošek Štular je poudaril, da bodo v taki usmeritvi delovali še naprej, vse dokler se bo pač dalo.

View Gallery 10 Photos