Čas je za akcijo. Gremo na MOVE!

Iniciatorji jutranjega gibanja v nazorni akciji fotografa Matije Lukića.

"En korak za akcijo, drugi za reakcijo …, to ni političen song," poje skupina Martin Krpan, ampak je pravšnji moto za plesno vadbo! Sodobna plesna scena in profesionalni plesalci se prebujajo, saj ugotavljajo, da brez treningov in redne profesionalne vadbe telo samo od sebe noče  uglaševati svojih gibalnih strun. Tako se je zgodila privatna samoiniciativa in se je najavil MOVE!, program vsakodnevnih profesionalnih jutranjih treningov sodobnega plesa, namenjen plesalcem in plesnim ustvarjalcem različnih plesnih zvrsti.
Štirje naši plesalci, pedagogi, koreografi in performarji so se slučajno (in kot pravijo, slučaja ni …) znašli eden ob drugem na zadnjem sestanku Društva sodobnega plesa Slovenije/DSPS, kjer je tekla tudi razprava o plesnih vadbenih programih in o prostorih, namenjenih plesni sceni.
In kdo so ti štirje mušketirji, štirje novi iniciatorji, ki želijo prevetriti vadbeni sodobni plesni prostor in dvigniti nivo plesne izvedbe mlajše ter srednje profesionalne generacije? To so: Milan Tomašik, Leja Jurišič, Magdalena Reiter in Lada Petrovski Ternovšek, ki so se po sestanku DSPS še posebej zbrali ob kavici in načrtovali svoj MOVE!, se povezali s Plesnim teatrom Ljubljana/PTL in je iz ideje že nastal konkreten program. Vsi štirje prepoznavni po svojem umetniškem opusu, obenem pa različni v plesnem delovanju, so nemudoma opredelili tudi ciljni program MOVE!: dolgoročno zagotavljanje kakovostnega, rednega in profesionalnega izobraževanja ter ustvarjanja prostora za profesionalno povezovanje sodobne plesne scene.

Iniciatorji gibanja MOVE!: Magdalena Reiter, Leja Jurišič, Milan Tomašik in Lada Petrovski Ternovšek. (Foto: Matija Lukić)
MOVE! se bo med letom dogajal v dvorani PTL-ja, ki se nahaja na naslovu Prijateljeva ul. 2 v Ljubljani, treningi bodo potekali v dopoldanskem času od 9.30 do 11.00, le ob poletnih počitnicah nastopi predah. Prvi plesni trening tako steče že v ponedeljek, 9. februarja, in bo dnevno potekal vse do 26. junija, jesenska vadba pa se znova začne s 14. septembrom. Informacijo so posredovali na tiskovni konferenci 3. februarja, ki je potekala v Kavarni LD na Novem trgu 2, kajti drugih prostorov za naše umetnike ni; kot vemo, jih ni niti za njihovo nujno potrebno profesionalno delovanje, v naši lepi domovini preprosto nekako ni prostora za sodobno plesno umetnost. Prostorov jim ne nudijo mestna jedra, niti Mestna občina Ljubljana ne, še manj pa za to umetnost, ki močno promovira Slovenijo izven naših meja, poskrbi sama država s svojimi kulturnimi in študijskimi programi ali finančno podporo. In ravno ta neinstitucionalna sodobna profesionalna plesna scena, ki se je rojevala pred 30 leti, je ime Slovenije ponesla na mednarodne odre; torej njihove predstave, projekti in preformansi so eni vidnih naših izvoznih umetniških artiklov. 
Magdalena Reiter
Znanja je veliko, kar nekaj naših plesnih umetnikov aktivno deluje v eminentnih mednarodnih skupinah, veliko jih je ostalo tudi doma, da lahko plemenitijo slovensko in plesno sodobnost. Nekateri so k nam prišli celo iz tujine, tako kot sta z diplomo Plesne akademije PA.R.T.S./Belgija na začetku novega mileniuma prispela v Slovenijo Poljakinja Magdalena Reiter in Slovak Milan Tomašik, ki sta si tu ustvarila tudi družino in vsekakor prispevala svoj delež k umetniškem vzgonu naše plesne sodobnosti. Ne moremo si zatisniti oči niti pred dejstvom, da je slovenski sodobni ples oplemenitil in še plemeniti ostale umetniške, gledališke odre.
Leja Jurišič
Leja Jurišič je v svojem nagovoru dejala, da je osnova za delovanje profesionalnega plesalca jutranji plesni trening, ki mora biti vedno stacioniran na istem prostoru in je vsak dan ob istem času. Zato je prostor PTL izrednega pomena za ta projekt. Med drugim je prostor namenjen sodobnemu plesu tudi prostor medsebojnega srečevanja, konsultiranja in sodelovanja. Milan Tomšik je potrdil, da so treningi, primerna lokacija in konstanten čas osnovni predpogoji za vzdrževanje telesne kondicije, za odpiranje novih gibalnih uvidov in oblik, ki se porajajo ob stalni plesni vadbi in v prostorski obliki, za kar je dvorana PTL-ja vsekakor idealen prostor. O namenu programa MOVE! je Magdalena Reiter menila, da je to ponovna in organizirana skrb za ohranjevanje vrhunskega nivoja sodobne plesne umetnosti in je trenutno edinstvena možnost za profesionalne plesalce, da lahko vzdržujejo in širijo svoje znanje. Spomnila se je rednih treningov, ki so potekali v PTL-ju, ko je leta 2001 prispela v Slovenijo, in podčrtala, da je PTL tradicionalen in dolgoletni izvajalec rednega profesionalnega plesnega izpopolnjevanja za sodobne plesalce. "Srečni smo, da nam je PTL prišel naproti in nam ponudil svojo dvorano. Plesni treningi potekajo tudi v drugih organizacijah, to je program Klasje, so improvizacije, relaksacijske vadbe in je Praktikum sodobnega plesa, vendar profesionalni plesalec potrebuje močno usmerjen trening za ogrevanje svojega telesa, tudi za vzdrževanje kondicije, moči in elastičnosti," je še dodala.
Milan Tomašik
Oglasila se je tudi Živa Brecelj, direktorica in producentka PTL-ja, ter omenila znano 30-letno skrb PTL-ja za jutranjo vadbo, ki so jo vseskozi načrtovali kot eno svojih programskih usmeritev, ter podčrtala, da so bili v PTL-ju vedno pripravljeni poskrbeti za jutranje treninge. ”Včasih, vendar redko, se zgodi, da jutranji trening mora izostati zavoljo našega programa, in to predvsem takrat, ko je na sporedu predstava z obsežno  sceno, ko pač imamo samo en prostor, vendar vedno pravočasno obvestimo. Da profesionalnih treningov zadnjega časa ni, je verjetno tudi vzrok v trendu in preusmeritvi določene plesne generacije na performativno in konceptualno umetnost. Časi se spreminjajo, zato sedanjo iniciativo za redno plesno izpopolnjevanje, namenjeno profesionalnim sodobnim plesalcem, lahko samo pozdravimo in ponudimo naše obstoječe zmožnosti,” je še obrazložila Brecljeva.
Lada Petrovski Ternovšek (foto: Borut Peterlin)
Iniciatorji programa MOVE! Milan Tomašik, Leja Jurišič, Magdalena Reiter in Lada Petrovski Ternovšek skrbijo in bodo poskrbeli, da sodobni plesni profesionalci dobijo čim več najnovejših informacij s tega področja, zato bodo v okviru programa poučevali tudi drugi vrhunski domači in tuji  pedagogi, ki se  tedensko menjavajo po točnem razporedu; iz tujine pa so že potrjeni: Blanard Azizaj (Akram Khan Company, Sasha Waltz), Boštjan Antončič (Rosas), Matej Kejžar, Jurij Konjar (Steve Paxton) in Špela Vodeb (Enclave).
Še beseda o kotizaciji za treninge: kot pravijo, je ta zaenkrat zelo dostopna, in sicer 5 evrov za 90-minutni trening, 20 za tedensko udeležbo in 60 za mesečno kotizacijo. Prijave in informacije za udeležence pa potekajo na: iniciativa.move@gmail.com

View Gallery 6 Photos