Baleta Čajkovski seveda ne gre zamuditi!

PRO et CONTRA (foto: Evgenij Matvejev)

Koreograf Boris Eifman je stari znanec slovenskih odrov in redmi gost Ljubljana Festivala. Tokrat prihaja na oder Gallusove dvorane Cankarjevega doma s predstavo Balet Čajkovski. PRO et CONTRA, ki je bila premierno odplesana maja 2016. Kot piše v sporočilu za javnost, je predstava Borisa Eifmana "rezultat koreografovega dolgoletnega razmišljanja o osebnem in ustvarjalnem svetu tega skladatelja. Balet je ustvarjen na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega, premierno pa je bil uprizorjen le malo pred 70. rojstnim dnem Borisa Eifmana 22. julija 2016. Čajkovski je morda Eifmanov najljubši skladatelj, saj je na njegovo glasbo zasnoval zelo pomembne koreografije. Balet Čajkovski iz leta 1993, ki je z velikim uspehom gostoval po vsem svetu, si zasluži posebno pozornost. V tej produkciji je Eifmanu uspelo na odru tako rekoč materializirati nesmrtno glasbo Petra Iljiča in s koreografijo izraziti simfonijo strasti. Danes predstavlja novo, izvirno koreografsko stvaritev, ki odraža sodobne umetniške in tehnološke zmogljivosti baleta".

Boris Eifman

Sam koreograf pa je ob tej kreaciji povedal: "Ob dolgoletnem ukvarjanju z glasbo Čajkovskega sem spoznal, kako globok in brezkončen je bil skladateljev svet. Začel sem razumeti raznolike teme, povezane z njegovim delom, njegovo psihološko identiteto, njegovimi odnosi z bližnjimi. Vsega tega v preteklosti nisem zadostno preučil. Želel sem ustvariti delo, v katerem bi se lahko bolj poglobil v okolje skladateljevega ustvarjalnega trpljenja."

Marina Abashova je ne samo baletna zvezda ampak tudi zvezda Instagrama

Baletna skupina Borisa Eifmana vas čaka 21. in 22. avgusta ob 20. uri, kot je zapisano, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Predstava, ki je nikakor ne gre zamuditi tudi zaradi baletne solistke Marie Abashove, ki z ‘insta’ zgodbami navdušuje družbeno omrežje Instagram v vsej svoji elegantni baletni drži! Častni pokrovitelj predstave je veleposlanik Ruske federacije nj. eksc. gospod Doku Zavgajev.