Balet Gusar v koreografiji slovitega Aivarsa Leimanisa

… Tetiana Svetlična kot Medora …

V petek, 8. aprila 2016, bo v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor premierno uprizorjen romantični balet v treh dejanjih Gusar (Le corsair) v koreografiji mednarodno priznanega latvijskega koreografa Aivarsa Leimanisa na glasbo Adolpha Adama pod taktirko Farhadsa Stada ((8., 10., 12. april) in Simona Robinsona (13., 15., 16., 18. april). Omenjeni balet bo na slovenskih tleh prvič uprizorjen v celoti.

… Filip Jurič …
Piratsko življenje je že od nekdaj vznemirjalo romantično domišljijo ljudi, še posebej po objavi Byronove pesnitve The Corsair, v kateri je pesnik upodobil vznemirljivo ljubezensko avanturo pirata Conrada, ki se s svojo posadko odpravi na nevarno pot po Mediteranu in tedanjem Otomanskem cesarstvu, da bi odrešil prelepo Medoro iz harema Seida paše.
… Yuya Omaki …
Baletni libreto je po motivih Byronove pesnitve z nekoliko preoblikovanimi značajskimi potezami glavnih oseb ustvaril Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges, prvo koreografijo za Cesarsko operno gledališče (Théâtre Impérial de l’Opéra) v Parizu na glasbo Adolpha Adama pa je ustvaril Joseph Mazilier leta 1856. Orientalsko čutnost baleta, ki je doživel veliko glasbenih razširitev in koreografskih izpopolnitev, predvsem s postavitvijo Mariusa Petipaja za moskovsko gledališče Bolšoj, je skladatelj poudaril predvsem s temperamentnimi ritmi in s slogovno adaptacijo nekaterih eksotičnih motivov, da bi čim bolj prepričljivo »naslikal« pisano paleto psiholoških preobratov in razburkano atmosfero te baletne pustolovščine.
… Sergiu Moga …
V glavnih vlogah nastopajo Conrad – Anton Bogov, Medora – Tetiana Svetlična (8., 10., 13., 15., 16. april) in Asami Nakashima (12., 18. april); Birbanto – Sergiu Moga; Gulnare – Asami Nakashima (8., 10., 13., 16. april) in Tijuana Križman Hudernik (12., 15., 18. april), Suženj – Yuya Omaki (8., 10., 13., 15., 16. april) in Filip Jurič (12., l8. april) ter drugi solisti in ansambel Baleta SNG Maribor.
… Tetiana Svetlična, Anton Bogov in Yuya Omaki ter baletni ansambel … (Foto: Marta Tiberiu)
Kostumograf je Luca Dall’Alpi, scenograf Juan Guillermo Nova, oblikovalec luči Elvis Butkovič, asistenti koreografa so Elsa Leimane-Martinova, Ajša Sila, Alenka Ribič in Anton Bogov, asistentka scenografa Giulia Zuolo, inspicient Peter Krajnc.
Po petkovi premieri se bodo zvrstile ponovitve 10., 12., 13., 15., 16. in 18. aprila 2016.

View Gallery 5 Photos