Balet Carmen v novi preobleki, posvečen plesalcu Joeju Bunnu, ki je trenutno v komi.

Balet Carmen bo posvečen Joeju Bunnu.

Poletni festival Piran je v polnem zamahu in jutri bo znova na sporedu balet Carmen, ki bo posvečen nekdanjemu baletnemu plesalcu ljubljanskega baleta Joeju Bunnu. Joeju so pred časom diagnosticirali levkemijo in mu presadili kostni mozeg. Transplantacija je uspela, a Joe je po nekaj tednih padel v globoko komo.

Joe je bil baletni solist ljubljanskega baleta.
Na pobudo njegove žene Špele, ki bdi ob njem noč in dan, da naj vsi, ki poznamo Joeja, posnamemo lepe misli, spomine na plesno obdobje ali karkoli, da pomagamo k njegovi prebuditvi, se je predsednik DBUS-a Tomaž Rode spomnil, da bi predstavo posvetili baletnemu kolegu. Claudia Sovre je za naš portal komentirala: "Predstavo posvečamo našemu kolegu, odličnemu baletnemu solistu, ki je z nami v baletnem ansamblu SNG Opera in balet Ljubljana preživel vrsto let in odplesal veliko vlog, v katerih ga publika ne bo nikoli pozabila. Trenutno preživlja najtežje obdobje svojega življenja, saj je med hudo boleznijo padel v komo. Hospitaliziran je v bolnišnici v Nemčiji, kjer je bil zadnja leta tudi zaposlen kot baletni solist. Njegova žena Špela je ves čas ob njem, skrbi za njega, ga masira, mu bere, pripoveduje zgodbe, predvaja njegovo najljubšo glasbo. Preko družabnega omrežja Facebook je prosila nas, njegove prijatelje in kolege, naj mu pošljemo kakšen avdio posnetek, na katerem mu govorimo o skupnih dogodkih, ki smo jih preživeli skupaj z njim, ali pa mu samo naklonimo nekaj besed. Špela bi mu to predvajala v bolnici, saj je prepričana, da jo Joe v svoji podzavesti sliši, in Špela misli, da bi mu to lahko pomagalo, da se vrne spet med vas.
Joe in Špela Bunn sta včeraj praznovala 4. obletnico poroke. Vsi stiskamo pesti, da se Joe zbudi iz kome.

Prav ta Špelina prošnja je Tomaža navdihnila, da je prišel na idejo, da pred predstavo Carmen posvetimo nekaj besed Joeju, to skupaj s celotno predstavo posnamemo in pošljemo Špeli Bunn, ki mu bo  to predvajala v bolnišnici. Žal je bila predstava 1. avgusta s Tartinijevega trga zaradi premočne burje prestavljena v Tartinijevo gledališče. Ogromno ljudi (zdi se mi, da okrog 200) je zaradi majhne kapacitete gledališča ostalo zunaj. Tako smo se odločili, da izvedemo še eno predstavo v soboto, 6. avgusta, ob 21.00 na Tartinijevem trgu in rajši to posvetimo Joeju, saj jo bo videlo in slišalo večje število ljudi. Tekst, ki smo ga sestavili za Joeja smo prevedli v angleščino in ga bomo prebrali na odru pred začetkom predstave v treh jezikih. (tekst si lahko preberet v rubriki Ritem izjav op.a.)"

Pa spomnimo, kako je do predstave Carmen sploh prišlo. Claudia pojasnjuje: "25. junija 2015 je na Tartinijevem trgu v sklopu Poletnega festivala Piran v organizaciji DBUS (Društvo baletnih umetnikov) doživela premiero Baletna predstava Carmen. Koreografijo je naredil predsednik DBUS Tomaž Rode na glasbo Georgesa Bizeta, pri ustvarjanju predstave pa sem mu kot asistentka pomagala sama. Predstava je bila predvsem namenjena plesalcem takratnega MSB-ja (Mladi slovenski balet), ki jim je Tomaž zaupal težke klasične vloge na konicah prstov, s težkimi tehničnimi elementi, variacijami, dueti, poleg tega pa so se plesalci morali na odru izkazati tudi v izraznem smislu, saj zgodba Carmen kar poka od čustev in različnih dramskih trenutkov. Plesalci so se glede na svojo mladost in neizkušenost na odrskih deskah odlično izkazali. Poleg MSB-ja je v predstavi nastopala tudi flamenko skupina Cora Viento, ki je blestela v svojih temperamentih plesih in predstavi dodala ’’piko na i’’.
Po premieri so se v solističnih vlogah zvrstili tudi drugi solisti iz vrst baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana: Barbara Potokar, Kenta Jamamoto, Yuki Seki in Yujin Muraishi, ki so s svojo baletno tehniko in izkušnjami predstavi dodali dodatno umetniško vrednost.

V Piranu pa nas je v vlogi Carmen navdušila celo mlada solistka iz Dunajske Opere, Prisca Zeisel, ki je Carmen odplesala tehnično dovršeno in s posebnim šarmom. Obdobje MSB-ja se je z 31. decembrom 2015 žal končalo in plesalci so se razbežali na različne strani, zato smo morali predstavo za to poletje obnoviti s skoraj popolnoma novo zasedbo. Tomažu in meni je bilo v veliko veselje, da so solisti SNG Maribor takoj sprejeli ponudbo, da naštudirajo glavne vloge in preživijo poletje z nami v Piranu.

Tako je 1. avgusta v vlogi Carmen nastopila prečudovita, tehnično dovršena, temperamenta Tetiana Svetlična, ki nas je popolnoma očarala s svojo interpretacijo te vloge. Pokazala nam je, kaj resnično pomeni biti prva plesalka nacionalne operno baletne hiše, in lahko smo veseli, da se je odločila ostati v Sloveniji in osrečevati našo baletno publiko s svojim baletnim znanjem in premišljeno odrsko igro, ki prihaja iz srca in z njo vedno znova osvaja srca publike.
Kot Jose se je izredno izkazal  naš mlad plesalec Filip Jurič, nekdanji član MSB-ja, ki je zasluženo našel svoje mesto v ansamblu SNG Maribor. V dveh letih je Filip izredno tehnično napredoval, tako da smo lahko uživali v njegovih visokih skokih, sigurnih piruetih, hkrati pa je Joseja odplesal s čustveno zrelostjo, ki je za njegova leta presenetljiva in je z njo popolnoma prepričal publiko o pristnosti svojih čustev.
V vlogi Mihaele je blestela Tijuana Križman Hudernik, s svojo nežnostjo, zrelostjo in hkrati perfekcijo v baletnih korakih in duetih s Filipom Juričem. Vlogo je izdelala do potankosti in nas s svojo rahločutnostjo popeljala v svet Mihaele, ki ljubi svojega zaročenca, vendar ta svoje srce zaradi strasti podari Carmen, tako da Mihaela kljub svoji neizmerni ljubezni prepusti Joseja drugi ženski. Tudi Tomaž Golub je bil nekaj časa član MSB-ja, potem pa opravil avdicijo v HNK Zagreb, kjer zdaj nastopa z njihovim baletnim ansamblom tudi v solističnih vlogah. Tudi Tomaž je v slabem letu izpopolnil svoje tehnično znanje, vidi se, da veliko dela z dobrimi pedagogi in koreografi, s tem pa  je seveda napredek enostavno samoumeven. Kot Escamilio je v predstavi Carmen že nastopil, vendar so zdaj njegove variacije tehnično bolj izpopolnjene in tudi izrazno je močnejši, zrelejši. Upam, da se bo nekoč vrnil med nas, v enega od obeh slovenskih baletnih ansamblov, in s svojim znanjem razveseljeval slovensko publiko.

Gaj Žmavc nam je poznan kot odličen interpret, karizmatična osebnost, ki s svojo energijo na odru privlači poglede publike. Tako je deloval tudi v vlogi Zunige, ki je v predstavi Carmen zelo pomembna. Vlogo je ustvaril igralsko dovršeno in popolnoma sledil liku Zunige. Bil je odličen.
Baletni ansambel je bil v večini iz KGBL (Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana). Plešejo: Maryia Kovaliova, Elena Gaber, Neža Rus, Nina Slabe, Jošt Martinčič, Nal Zgonc in Monika Zorko, ki je v predstavi že sodelovala prej in je bila pripravljena z MSB-jem sodelovati še naprej. Plesi v ansamblu so za dekleta koreografsko zahtevni, v njih je veliko skokov, piruet na konicah prstov, dekleta morajo biti hitra in v dobri fizični kondiciji. Ker sta Maša in Elena končali šele prvi letnik konservatorija, ju moram posebno pohvaliti, saj sta se v predstavi odlično znašli. Mašo zdaj pripravljamo za naslovno vlogo v otroškem baletu Rattatoulle, saj v njej vidimo poseben talent.

V flamenko plesih so se tokrat na odru predstavili Ana Pandur in njeni plesalci iz Društva flamenco. Ane Pandur kot umetnice verjetno ni treba posebej predstavljati, saj je na slovenski plesni sceni znana kot odlična flamenko plesalka, kar je v predstavi tudi pokazala v svojem temperamentnem plesu brez glasbe. Tudi svoja dekleta je dobro pripravila, in čeprav niso profesionalne plesalke, so prispevale vse svoje znanje in igralske sposobnosti ter s tem obogatile našo Carmen."
Torej če ste slučajno jutri v Piranu, vabljeni v svet baleta in pozitivnih energij. Za JOEJA. Za vse nas!

View Gallery 8 Photos