Avdicija je opravljena, a prijava na Akademijo za ples je še vedno možna

Na avdiciji … prijave so še možne …

Čeprav se bivše pedagoginje nekdanje Ambroževe Akademije za ples na socialnih omrežjih "delajo norca" iz razpisnih pogojev in posledično energije, ki jo aktualna ekipa Akademije za ples pod vodstvom Alme Mater Europaea vlaga v obnovitev študija, je v soboto, 10. oktobra, v prostorih priznanega koreografa jazza in hip hopa Mihe Krušiča na Štihovi 6 v Ljubljani – Pro Dance Studia, potekal predzadnji rok avdicije za vpis na prvostopenjski bolonjski visokošolski študij ples koreografija. Na drugi rok avdicije so se prijavile štiri kandidatke, vse za študijsko smer sodobni ples.

Komisijo so sestavljali Irina Stankovič, Rosana Hribar in v.d. dekana Bor Sojar Voglar.
Pred strokovno komisijo, ki ji je predsedoval v. d. dekana dr. Bor Sojar Voglar, so kandidatke prikazale spretnosti in znanja s področja baleta ter sodobnega plesa inr zaplesale solo točko v lastni koreografiji.
Pedagoginja Irina Stankovič in …
Klas baleta je vodila predavateljica Akademije za ples Iryna Stanković, diplomantka Kijevske državne visoke šole za kulturo, ki je del akademskega kadra Akademije za ples že od samega začetka. Iryna se trenutno veliko udejstvuje na področju koreografiranja skupin ljudskih plesov, strokovno pa se dopolnjuje na področju plesne terapije na magistrskem študiju Pomoč z umetnostjo na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Strokovnjaki iz plesne terapije bodo, v primeru združitve Akademije za ples s programsko shemo obstoječih študijskih programov na Almi Mater Europaea, predvsem s programoma fizioterapije in socialne gerontologije, pomemben del multidisciplinarnega pristopa pri prizadevanju do boljše kvalitete življenja.
… pedagoginja Rosana Hribar.
Po klasu baleta je sledil klas sodobnega plesa pod vodstvom vrhunske plesalke in letošnje dobitnice nagrade Prešernovega sklada, Rosane Hribar. Rosana je diplomirala prav na ljubljanski Akademiji za ples, trenutno pa zaključuje magisterij iz umetniškega giba na ljubljanski AGRFT.
Kandidatke …
Rosana je klas sodobnega plesa razdelila na dva dela. Prvi del je predstavljala koreografska sekvenca, ki je od kandidatk zahtevala različno težavne tehnične vrline ter hitrost dojemanja gibalnih in ritmičnih vzorcev. Drugi del pa je od kandidatk zahteval izrazno improvizacijo, kjer so  prikazale sposobnosti prepoznavanja in upravljanja z lastnimi čustvenimi stanji ter sposobnosti zavedanja prostora in sočloveka. Zahtevan je bil jasen in viden namen izvedenega giba ali kontakta.
Sledile so še solo točke, kjer so kandidatke poleg plesnega znanja prikazale tudi svoje koreografske sposobnosti. Videli smo veliko različnih idej in kreacij mladih plesalk, ki vse vidijo ples kot svojo poglavitno življenjsko vodilno silo. Svojo karierno pot so predstavile komisiji tudi na zagovoru osebnega plesnega portfelja, kjer so obenem predstavile vizijo svoje plesne poti v prihodnosti.
Vpis na Akademijo za ples je še vedno odprt, in sicer vse do 31. oktobra 2015. "Študentje, vpisani po poteku tretjega roka prijave sicer ne bodo mogli uveljavljati ugodnosti, ki jih vključuje status študenta, a vpis bo veljaven in enakovreden z udeležbo na predavanjih, vajah in drugih oblikah učenja in umetniškega ustvarjanja. Mesta so še vedno prosta, zato vas vabimo k vpisu na Akademijo za ples na smereh sodobnega plesa, džeza, standardnih in latinskoameriških plesov ter družabnega plesa," je za naš portal komentiral v. d. dekana Bor Sojar Voglar. Vse informacije najdete na http://www.almamater.si/akademija-za-ples-c20
… (foto: Boris Plantan)
View Gallery 8 Photos