Akademija za ples – AMEU se predstavi. Vsega ne moremo povedati z besedo!

Akademija za ples vedno navduši (foto: Katja Kodba)

Gala letni koncert Akademije za ples – AMEU se bo zgodil 18. junija ob 21.00 na odru Kongresnega trga v Ljubljani. Pogovor z vodjo katedre za sodobni ples Rosano Hribar in vodjo katedre za jazz ples Lucijo Velkavrh vas prepriča zakaj si ogledati predstavo, ki vsako leto navduši.

Pozdrav obema in prepričana sem, da se bližate vrelišču z najavo letnega gala koncerta, zaključne produkcije AMU – Akademija za ples. Tokrat je izhodišče Pino Mlakar in njegova misel ‘da vsega ne moremo povedati z besedo’? Zakaj letos g. Mlakar, zakaj je ples tisti, ki ga razumejo vsi?
Rosana&Lucija: Pia in Pino Mlakar sta razumela, da je osnovna postavka koreografije razmerje med telesom, gibom, ritmom in prostorom. Gibanje se dotika toliko tehnike kot tudi magije, toliko discipline kot intuicije in še več, toliko vsebine kot oblike, zapiše Pino in nadaljuje: ‘Kaj sestavlja fascinantnost gibanja, fascinantnost enega, dveh, več habitusov, kaj zaporedje gibanja, ponavljanje plesnega vzorca, variacije, kaj predstavlja premor, mirovanje, živo sliko – tableau, vlogo lepote in lahkotnosti, vlogo sporočilnosti, vlogo prostora in njegovo konfiguracija …’. To so pojmi, ki jih je plesni dvojec izdelal kot idejni okvir inštituta, kot počelo plesa in njegovih razprav. To so primarna vprašanja tudi sodobnoplesne umetnosti, ki si jih zastavljamo na Akademiji za ples.

Rosana Hribar in Lucija Velkavrh.

Kako sta koncipirali gala koncert, na kaj sta vedno pozorni?
Rosana&Lucija: Potencial koreografskih sekvenc, ki jih študentje ustvarijo tekom študijskega procesa. Niso vse vsebine primerne za prikaz na odru. Nekatere so namenjene izključno raziskovanju in spoznavanju metodologij in koreografskih orodij, učenju tehnike, improvizacije, igre, gledališča ipd. V tem naboru kreativnega materiala pa se ustvarijo tudi odlične koreografske zasnove, v katerih zaslutiš tisto pravo tendenco, ki se skriva izza plesnega materiala. Samo potencial seveda ni dovolj, k temu je treba dodati še veliko trdega dela, da koreografija zaživi v polni meri. Ta čas si vzamemo ob koncu leta in se popolnoma posvetimo pripravam na Gala plesni večer.

Pred dvema letona na Kongresnem trgu.


Letos se ponovno vračate na odprti oder, na Kongresni trg, kar pomeni, da si želite približati ples širši publiki. Imam prav?
Rosana&Lucija: Na tem odru smo že gostovali dvakrat in vedno je bilo izjemno, zato smo ponovnega povabila izredno veseli. Največje darilo tega odra oz. festivala je brezplačen vstop, ki omogoča ogled večera prav vsakemu. Želimo si, da bi z nastopom v okviru Festivala Junij v Ljubljani ozavestili širšo javnost o delovanju Akademije za ples in ljudem približali naše plesno ustvarjanje, delovanje.


Kaj pa je tisto kar vaju letos še posebej navdušuje, ko sta pripravljali produkcijo?
Rosana&Lucija: Vsako leto gostimo različne ustvarjalce. Letos bodo z nami Maša Tiselj in Gašper Oblak ter izvrsten pianist in avtor Kristijan Korat, ki bo na velikem črnem klavirju z nami cel večer. In tega se strašno veselimo. Prav tako je muzikalična raznolikost, dinamičnost in energetska nabitost koreografij, ki so jih pripravili naši pedagogi skupaj s študenti, tista, ki bogati gala plesni večer.

Mnogi pedagogi sodelujejo z Akademijo za ples.

Pedagoško ekipo (na Gala večeru bodo sodelovali: Matevž Česen, Anja Möderndorfer, Jadran Živkovič, Tamara Divjak, Maša Kagao Knez, Petra Gabor, Milan Ujvari, Alexandra Madsen, Stefaniya Georgieva, Igor Kirov, Lucija Romanova) konstantno sestavlja cvetober slovenskih koreografov&pedagogov&ustvarjalcev, ki jo dopolnjujejo mednarodni mojstri. Je slovenski bazen dovolj globok za vse ideje, ki ju želita realizirali vsaka na svoji študijski smeri?
Rosana: Slovenija ima kvaliteten ples in izvrstne pedagoge. A ker je prostor sodobnega plesa evropski prostor, menimo, da je prav, če naš pedagoški kolektiv sestavlja mednarodna zasedba. Tako lahko sledimo evropskim tokovom, razvoju in informacijam s področja sodobnega plesa, se ustrezno povezujemo in vključujemo na tuji trg.
Lucija: V Sloveniji imamo veliko odličnih pedagogov, ki sledijo evropskim in svetovnim trendom v jazz in modern jazz plesni tehniki, saj le-ti pogosto gostujejo v tujini in se povezujejo na mednarodni ravni. Se pa strinjam z Rosano, da je pomembna in dobrodošla kombinacija s tujimi pedagogi, s pomočjo katerih študenti dodatno razvijajo svoj gibalni potencial in širijo obzorja.


S kakšno številko diplomirancev pa se letos lahko pohvalite?
Rosana: Letos imamo zelo pridno generacijo 3. letnikov, ki se že intenzivno pripravlja na septembrske predstavitve in zagovore diplomskih nalog. Nastopili pa bodo: Tatiana Filipenko, Sofija Kozarić, Neža Kogoj, Anastasia Svirko, Ema Klara Demšar, Lija Mozetič, Jelena Radoičić, Margarita Šunjić, Paskal VertačnikVerbovšek, Rea Vogrin, Saša Štrukelj, Irina Anatonijevič, Milda Keršulytė, Nena Klinkon, Daša Resnik, Jana Bungurova in Zarja Ferlinc.
V kaj najbolj vlagata energijo za naslednje šolsko leto?
Rosana&Lucija: Trenutno smo osredotočeni na avdicije in na pripravo programa. Po zaključni produkciji sledita še dve avdiciji, priprava izvedbenih načrtov za naslednje študijsko leto, urniki … Seveda pa si obe želiva in vlagava energijo v to, da bi kvaliteto našega programa prepoznalo čimveč plesalcev in se navdušilo nad študijem na Akademiji za ples.

(foto: Andraž Kobe)

Seveda z veseljem objavim tudi avdicije, ki se bodo zvrstile do oktobra. Kdaj torej lahko vsi zainteresirani pridejo na Akademijo za ples in se preizkusijo?
Rosana: Avdicije so razpisane po naslednjem razporedu in se odvijajo v Centru Premik, Neubergerjeva 9 v Ljubljani: sobota, 15. 6. 2024, ob 10. uri, sobota, 7. 9. 2024, ob 10. uri, sobota, 21. 9. 2024, ob 10. uri.
Hvala obema in se vidimo na Kongrescu!