41. edicija festivala ImPulsTanz odpira plesna vrata 11. julija. V mesecu dni pričakujte fascinantne predstave in mnogo golote.

Na festivalu ImPulsTanz bo nastopil tudi Alexander Vantournhout s predstavo Foreshadow. (foto: Bart Grietens)

Tiskovna konferenca se je odvijala v sredo, 12. junija in trinajst govorcev je zagotovilo izjemen in poseben program, ki se bo odvijal med 11.7. in 11.8.

Leto se hitro obrne in tiskovna konferenca mednarodnega festivala ImPulsTanz se je odvijala minulo sredo v prostorih Kasinoja na Schwarzenberg trgu in to je bil tudi zadnji dogodek pred zaprtjem oz. adaptacijo te krasne palače. ImPulsTanz bo ‘izgubil’ en prostor, a ne bojte se, organizatorji polnijo vse dunajske kotičke, ki so na razpolago z aktualnimi trendi sodobnega plesa.

Tiskovna konferenca festivala ImPulsTanz. (foto: Yako One)

Festival letos stopa v 41. sezono in, ko sem že pomislila, da so lani dosegli programsko in pedagoško kulminacijo, sem se uštela. Letos direktor festivala Karl Regensburger napoveduje še več. ‘Od lanskega leta, ko smo praznovali 40 letnico festivala pa do danes, ko so na volje vstopnice za vse predstave lahko napovem 51 produkcij na 15. – ih prizoriščih. Od Burgetatra, Volksteatra, Odeona do muzejskih prostorov. Festival bo 11.7. odprla instalacija Williama Forsytha Choreographic Objects v muzuju MAK in si jo boste lahko ogledali brezplačno. Na ogled bo do 18. avgusta. Nadaljujemo pa z devetimi premierami, 37 avstijskimi premierami, tremi ImPulsTanz classics in osmimi mladimi koreografi v okviru programa 8:tension.’

Karl Regensburger, direktor festivala. (foto: Yako One)

Karl je kot vedno dobre volje in optimističen saj gredo vstopnice za med, letos pa je pridobil še milijon evrov več za izvedbo festivala. Skupaj torej devet milijonov evrov za sodobni ples na poletnem Dunaju. Pravkar je prišla tudi informacija, da je William Forsythe prejemnik prestižne nagrade Kyoto Prize 2024. ‘Nagrada je priznanje za izjemne prispevke Forsytha k sodobnemu plesu, njegova dela pa so spremenila razumevanje plesa,’ piše v obrazložitvi nagrade.

Choreographic Objects Williama Forsythea. (foto: Dominik Mentzos)

Poleg Forsytha pa bodo dunajske glavne odre zavzele tako prepoznavne zvezde, kot tiste, ki to postajajo. Festivala ni brez Wima Vandekeybusa pa Anne Terese De Keersmaeker, jasno tudi Ivo Dimchev ima ‘abonma’ poleti na Dunaju.

Ultima Vez v Infamous Offspring. (foto: Wim Vandekeybus)

Jorome Bel, Sidi Larbi Cherkaoui, Trajal Harrell tako ali tako nastopajo vsako poletje.

Cecilia Bengolea, Francois Chaignaud, Marlene Monteiro Freitas in Trajal Harrell v (M)imosa (foto: Paula Court)

Na moje vprašanje ali sledi kakšni temi pri oblikovanju programa pa Karl odgovarja: ‘Kje pa. S tem bi se samo omejeval. Kaj bo na festivalu pa je odvisno od financ in časa, ki ga imajo umetniki na razpolago.’ No, na slovenske predstave bomo ponovno morali počakati, Karl pravi, da pozna našo sceno, a nekako jih nihče ne povabi na ogled.

Koreografinja Christine Gaigg, koreograf in selektor Chris Haring, selektorica in koreografka Breanna O’Mara in plesalka Deva Schubert. (foto: Yako One)

Na to isto vprašanje sta mi nova selektorja programa 8:tension Chris Haring in Breanna O’Mara odgovorila skoraj enako. Sploh Chris, ki našo sceno res pozna saj prihaja z Dunaja in je v Sloveniji tudi večkrat gostoval. ‘Stvar je zelo preprosta. Pišite nam, aplicirajte, pošljite video ali na spovabite na platformo in se bomo odzvali.’ Tako sta letos izbrala osem produkcij in sodeč po napovednikih prevladujejo gola telesa na sceni. In posledično tudi LGBT tematika, ki vedno zažiga pri dunajski publiki.

Luca Bonamore in Silent Lovers. (foto: Pascal Schrattenecker)

Zato nisem prepričana ali bi katera od slovenskih predstav sploh sodila v tovrstni kontekst. Ampak, če ne probaš, ne moreš vedeti, zato kar ‘navalite’ na nova selektorja.

Georges Labbat v Self Unnamend. (foto: David Leborge)

Se pa ImPulsTanz širi tudi v Linz, Salzburg in Celovec in sicer s projektom Public Moves pred začetkom festivala. To so brezplačni plesni klasi pod milim nebom in vodstvom povabljenih pedagogov, ki svoj plesni pristop prilagodijo vsem plesa željnim ljudem, brez znanja, brez starostnih omejitev. Prepoznana rumena tla so na Dunaju postala izjemno popularna in zjutraj, ko se odprejo rezervacije so le te takoj razprodane.

Public Moves je na Dunaju izjemno popularen. Na fotografiji pedagoginja Fabiana Pastorini na temo Ples za zdravje. (foto: Yako One)

Fio Losin in Rio Rutzinger, ki skrbita za Public Moves sta seveda zelo zadovoljna: ‘No, dež nam jo je malo zagodel v Celovcu ampak ljudje se bodo hitro navadili, da dež pač ni ovira, če želiš plesati. Na Dunaju smo že utečena ekipa in vsi pedagogi so navdušeni nad idejo, da lahko svoje znanje razgrnejo ljudem, ki se mogoče prvič srečajo s plesom. Paleta stilov je široka tako, da vsak lahko najde nekaj kar mu je simpatično. Letos bo do 9. avgusta kar sedem prizorišč na katerih boste lahko plesali hiphop, jazz, bollywood, flamenko ali recimo jogo.’

Kuratorja plesnih delavnic Fio Losing in Rio Rutzinger na tiskovni konferenci. Desno umetnik Alexander Vantourhout, ki bo nastopil na odru Volksteatra s predstavo Foreshadow. (foto: Yako One)

Za vse tiste, ki pa Dunaj že poznate ali pa bi ga radi spoznali so plesne delavnice nekaj najboljšega kar se vam na področju edukacije lahko zgodi. Arsenal je prenovljen in čaka nove/stare pedagoge in nove/stare študente.

V Arsenalu, kjer se odvijajo delavnice je krasno vzdušje. (foto: Yako One)

V mesecu dni vas čaka 262 delavnic, ki jih bo izvedlo 157 mednarodno uveljavljenih pedagogov. Rio Rutzinger si že mane roke: ‘Delavnice se zelo lepo polnijo in nekaj jih je že razprodanih. Prijavljenih je že okoli 2000 plesalcev in ob začetku festivala mislim, da jih bo okoli 3000. Smo pa veseli, da smo dosegli nov rekord in sicer je povabljenih kar 36 novih pedagogov, ki bodo podajali svoja plesna znanja.’ Med pedagogi bo tudi naša Urša Urbančič, ki bo vodila delavnico plesa na vozičku imenovano No borders. No, vsaj ena Slovenka v ekipi. Za Uršo Rupnik, ki je vsako leto asistentka pedagogu Joeu Alegadu pa še ne vem ali pride ali ne.

Archie Burnett je eden od nadvse priljubljenih pedagogov festivala. (foto: Yako One)

Vsekakor se potrudim, da zaplešem tudi jaz saj je kar nekaj delavnic imenovanih ‘zlata leta’ hehehe. Kot vsako leto bom tudi letos obiskala festival v zadnjem tednu dogajanja in pripravila reportažo za oddajo Parada plesa. Parada je namreč že nekaj let tudi medijski partner festivala in naše sodelovanje je res zgledno in nadvse profesionalno.

Irmas Brasil in Eunuchs. (foto: Cynthia MaiA)

Vabljeni na Dunaj. Festival ImPulsTanz za vse stopnje, za vse starosti, za vsa telesa. Še več informacij pa na www.impulstanz.com Hvala www.viennaoffices.si za možnost obiska tiskovne konference.

Lahko se naučite tudi ples Dervišev. (foto: Yako One)
Napovednik festivala izpod rok skupine Cin Cin