Pripravite se na Baletne noči posvečene Vaclavu Nižinskemu! Prihaja 2. mednarodni plesni festival.

Nižinski v izvedbi latvijskega baleta. (foto: O. Zlunitsyna)

Od 16. do 19. junija se bodo na odrih Cankarjevega doma zvrstile tri gostujoče plesne predstave: Rajmonda Romunskega narodnega baleta iz Bukarešte, Nižinski Latvijskega narodnega baleta in Romeo in Julija HNK Ivana pl. Zajca Reka; ljubljanski baletni ansambel pa bo s predstavo Trnuljčica nastopil v svoji operni hiši. Rdeča nit drugega mednarodnega plesnega festivala Baletne noči bo ustvarjalni opus Vaclava Nižinskega, ki mu bo v Cankarjevem domu posvečena tudi razstava, predvajali pa bodo tudi film Nižinski, duša v izgnanstvu o njegovem življenju in delu.

Rajmonda (foto: arhiv Romunskega narodnega baleta)

Festival se bo začel z baletom Rajmonda, eno zadnjih velikih mojstrovin slavnega koreografa Mariusa Petipaja. To klasično delo baletnega repertoarja bo na odru Gallusove dvorane izvedel Romunski narodni balet iz Bukarešte v zasedbi 68 plesalcev.

Trnuljčica (foto: Darja Štravs Tisu)

Dan pozneje, v ponedeljek, 17. junija se Baletne noči iz Cankarjevega doma selijo v ljubljansko operno hišo na predstavo Trnuljčica, ki velja za najčistejše delo klasičnega baletnega repertoarja. V vsej pravljični lepoti ga bosta predstavila Baletni ansambel in orkester SNG Opera in balet Ljubljana z dirigentom Arytonom Desmpelaerejem.

Nižinski (foto: O. Zlunitsyna)

Na odru Linhartove dvorane bo v torek, 18. junija, na ogled balet Nižinski Latvijskega narodnega baleta na koreografijo Marca Goeckeja. Baletna predstava, ki razkriva najpomembnejše trenutke v življenju Nižinskega, je leta 2017 prejela nagrado Danza & Danza za koreografijo leta. Glasba Chopina in Debussyja uporablja Goeckejev značilni minimalistični vokabular, živahen slog ter osredotočenost na svetlobo in sence.

Romeo in Julija (foto: Fanni Tutek Hajnal)

Na zadnji festivalski večer (19. junija) bo v Gallusovi dvorani z baletom Romeo in Julija gostovalo Hrvaško narodno gledališče (HNK) Ivana pl. Zajca Reka. Pod predstavo, ki odlično odseva navdušenje ob zaljubljenosti, pa tudi nasilje in kaos, zmedo in smrt, se podpisuje koreograf Jiří Bubeníček.

Nižinski kot Favn (foto: Adolphe De Meye)

Odprtje festivala se bo zgodilo v nedeljo, 16. junija, ob 18. uri v Veliki sprejemni dvorani z razstavo Nižinski Posvečen v ples. Razstava bo na ogled do 20. avgusta.

Vabljeni na polno dozo baleta.

Predfestivalski dogodek pa se bo odvil že v četrtek, 13. junija in sicer s projekcijo filma Duša v izgnanstvu Vaslav Nijinski, une âme en exil (2000) režiserke Elisabeth Kapnist; Francija, v dolžini 52′ in produkciji ARTE France. (vabljeni, da si ogledate baletne predstave, ki bodo zaznamovale skok v poletje)