5 vprašanj za Tejo Modrijan pred premiero prvenca. Ne morem pobegniti svoji plesni tehniki, ki izvira večinoma iz urbanih plesnih slogov

Teja Modrijan v Izbiri telesa (foto: Gašper Kunšek)

Plesalka in zdaj tudi avtorica prvenca Izbira telesa, Teja Modrijan, v pogovoru, kaj boste doživeli 11. in 12. januarja ob 20.00 v Plesnem Teatru Ljubljana!

Si pred premiero prvenca z naslovom Izbira telesa. Zelo zanimiv naslov; telo nam je podano ob rojstvu; na kaj si torej mislila z naslovom in kaj nam naj predstava pove?
Ta projekt je v osnovi nadaljevanje oziroma nadgraditev miniature Modrost telesa. Zamisel za Izbiro telesa se je pojavila ob misli na rek, da preden se naša duša utelesi, si sama izbere, katerim staršem se bo rodila. Ob tem sem začela razmišljati tudi o spolu in/ali če bi bila lahko to naša izbira, kako nas spol definira biološko in družbeno, predvsem pa se ukvarjam s tem, kako je, ko se duša utelesi v žensko telo, in kaj to pomeni za njeno življenje. V svojem procesu sem se ravno zaradi poglobitve v feministične teme začela ukvarjati z ženskostjo in moškostjo, ki živi v nas vseh. V svojem projektu upodobim dušo, ki si je lahko izbrala spol in izbrala telo ženskega spola. Gledalec lahko spremlja njeno rojstvo in kako se vzpostavljajo njeno telo, um in duh. V svojem čustvenem ozadju pa ne morem prek dejstva, da se ta ženska rodi v moški svet.

Za moj portal si pred časom dejala, da si nerada natikaš etikete, a kljub temu – v kakšnem plesnem slogu boš zaplesala?
Vsekakor v sodobnem, ker dopušča večji spekter gibalnih možnosti. Ne morem pa pobegniti svoji plesni tehniki, ki izvira večinoma iz urbanih plesnih slogov. Prepričana sem, da mora vsak dober plesalec imeti v rokavu čimveč različnih tehnik iz različnih slogov, kultur itd. Nekje pa moraš začeti, da se lahko zgradiš.

Odri ti niso neznanka, je kljub temu vzdušje drugačno pred avtorskim prvencem kot pred ‘običajnim’ nastopom?
Vzdušje pred solo projektom bi lahko primerjala z mešanico občutka pred gledališko predstavo, kjer imaš veliko besedila, in s tekaškim maratonom ali kako drugo športno tekmo.

Je biti ‘one man band’ vznemirljivo in kaj prinaša?
Všeč mi je biti solistka. Se mi ni treba ukvarjati s težavami drugih ljudi, ampak samo s svojimi. Nekoč mi je ena super gospa vrgla karte in rekla, da imam solo umetniško pot, in zdaj temu kar verjamem. Je pa definitivno težje nekaj ustvariti. Ko si na odru sam, ni časa za počitek, čakanje in puščanje prostora za druge nastopajoče. Zbranost in ohranjanje pozornosti morata biti konstantno prisotna, ti sam moraš ohranjati vzdušje, energijo, notranjo dramaturgijo, da ne omenjam nadzora telesa pod adrenalinom in fizične pripravljenost. Eno uro materiala sam ‘držati pokonci’, da bo gledalcem zanimivo, ni mačji kašelj.

(foto: Gašper Kunšek)

Kakšno leto je pred tabo oziroma kakšno naj bi bilo?
Dober občutek imam glede prihajajočega leta. Vanj vstopam z optimizmom, načrti so veliki, vsako leto pa hitreje mine. Upam, da bo spet oživelo tisto pravo staro življenje s pristnimi odnosi, da malo pozabimo na iluzijo sveta družbenih omrežij ter umetnost, kulturo spet pripeljemo nazaj med ljudi, na ulice, v fizična gledališča, kamor tudi sodi.
Hvala in srečno! Vse, ki vas zanima, kdo Teja sploh je, preberite intervju: https://www.paradaplesa.si/ujemi-korak/teja-modrijan-nerada-si-natikam-etikete-vendar-ce-moram-svoji-babici-razloziti-kaj-pocnem-v-zivljenju-recem-da-plesem-hip-hop-in-sodobni-ples/ ali pa si oglejte oddajo Parada plesa, v kateri je nastopila skupaj s svojim partnerjem plesalcem, koreografom in pedagogom Gašperjem Kunškom: https://www.paradaplesa.si/parada-tv/parada-plesa-lara-flegar-kristina-aleksova-zavasnik-teja-modrijan-gasper-kunsek/