Urša Rupnik. Vesela in ponosna na listino Mete Vidmar

"Rezultati komisije JSKD so bili znani že januarja, tako da sem že takrat vedela za nagrado. Se mi zdi pa lepa gesta, da nagrade podeljujejo na osrednjih dogodkih vsakega področja, torej za ples to pomeni na Festivalu plesne ustvarjalnosti mladih ŽIVA. Sama sem na državnih revijah (nekoč Sredi prostora, potem Živini plesni dnevi, sedaj ŽIVA) nastopala, od kar pomnim, tako da se je lepo vrnit tudi ob taki priložnosti.
Presenečena sem bila takrat, ko sem dobila domov pošto z obvestilom, da sem prejemnica listine Mete Vidmar, vsekakor tudi vesela, saj vsakršno priznanje pomeni potrditev, da delaš dobro, kvalitetno, v pravi smeri … Poleg osebnega veselja in ponosa sem hitro ugotovila, kakšno ”uporabno” vrednost imajo te vrste nagrade za nas plesalce in ustvarjalce – v tistem času, ko sem izvedela za nagrado, sem se namreč prijavljala tudi na Ministrstvo za kulturo za vpis v razvid samozaposlenih in ena od rubrik, ki ti prinesejo dodatne točke, je tudi – nagrade. Tako da se je vrednost listine pokazala takoj, saj je bila moja vloga na Ministrstvu pozitivno razrešena.

Listine sem vesela tudi zaradi njenega imena in ozadja, ki za tem stoji. Nekako se čutim povezano s plesno dediščino Mete Vidmar, saj sem se učila pri ”legendah” slovenskega sodobnega (izraznega) plesa, ki so bile z njo neposredno povezane. Tako sem veliko delala z Jasno Knez, ki me je naučila in mi predala tudi avtorski solo ples Žive Kraigher UPOR iz leta 1953, Kraigherjeva pa je bila sama učenka Vidmarjeve. Vsekakor tudi moje plesno ustvarjanje in razumevanje nekaterih aspektov plese umetnosti izhaja iz znanja in izkušenj, ki sem jih na ta način pridobila.
Posebno veselje pa mi je na dogodku ob podelitvi listine naredila tudi ena od mlajših plesalk, ki je na letošnji ŽIVI nastopila z avtorskim solo plesom, za katerega mi je povedala, da jo je inspirirala moja interpretacija prej omenjenega Upora. Sicer sem se počutila malo staro, da se mladina zgleduje po meni, sem pa vsekakor zelo počaščena in vesela, da ta način plesanja, ki je osredotočen na čisto plesnost in izraznost, mlade še pritegne in navdahne.
Točnih planov za leto 2014 še nimam, obstajajo pa zametki različnih idej; ker so pred vrati vsi dobri decembrski možje, si želim še naprej uspešno ustvarjati s svojo skupinico idrijskih plesalcev, ki so veliko pripomogli tudi k tej nagradi; po drugi strani pa si močno želim tudi sodelovanja z uveljavljenimi imeni slovenskega sodobnega plesa, ki prav tako prisegajo na ples v sodobnem plesu." (je za naš portal ob prejemu listine Mete Vidmar razmišljala prejemnica nagrade plesalka, pedagoginja in koreografinja Urša Rupnik)
View Gallery 4 Photos