Edward Clug. Upam, da bo balet Povodni mož dobra popotnica za prijaznejšo prihodnost.

Povodni mož in Monja Obrul kot Uršika (foto: Tiberiu Marta)

Plavajoči okrogel oder predstavlja nekakšno luno, ki jo je pridobil otok. Na sredini te lune je luknja, ki spominja na neko svetišče. Na tem svetišču bomo praznovali ta pomemben dogodek (1. 7., začetek predsedovanja Sveta Evropske unije, op .u.) … skozi umetnost, glasbo in ples in skozi gledališče, ki želi biti pristno in tudi pogumno.

Sporočilo baleta ostaja skrito v kamnu, po katerem romarji že stoletja radovedno korakajo, kot sem korakal sam ob prvem obisku otoka. Prav tako sporočilo ostaja skrito tudi na gladini jezera, ki bo rahlo božala podobe gledalcev. Upam, da bo balet dobra popotnica za prijaznejšo prihodnost. (razmišlja koreograf velikega spektakla Povodni mož in umetniški direktor mariborskega baleta Edward Clug ob današnji premieri, ki se bo zgodila ob 20.00 na Bledu na otoku. Edwardu Clugu je ob prvem obisku otoka in ob pogledu na kamnite stopnice oziroma naravni amfiteater, kot jih je poimenoval, postalo jasno, da bo oder tik ob vznožju stopnic, ob pomolu, postavljen kot podaljšek otoka.

Dodaja še, da je pesnitev dobro izhodišče za baletno preiskovanje sodobnega človeka in njegovih vrednot. Kdaj in ali smo morebiti kakor Prešernova mladenka v svojem načinu prebivanja v svetu prekoračili mejo hýbris (ošabnosti), kar je po pričevanju starih Grkov sprožilo ‘jezo bogov’? Vabljeni na ogled jutri, 2. julija, ob 20.00; o protokolu pa smo na našem portalu pisali tukaj https://www.paradaplesa.si/na-spici/vse-najboljse-edward-clug-s-povodnim-mozem-pletno-in-potico-na-blejski-otok/