Vse najboljše, Edward Clug. S Povodnim možem, pletno in potico na Blejski otok!

Edward Clug v svoji uspešnici Radio & Juliet (foto: Tiberiu Marta)

Danes rojstni dan, v sredo premiera Povodnega moža ob predsedovanju Sveta EU, nato še ogled za vse zainteresirane, ki si bodo lahko privoščili precej visoko ceno vstopnice.

Umetniški direktor mariborskega baleta in koreograf Edward Clug danes praznuje oseminštirideseti rojstni dan in se je pravkar vrnil iz Stuttgarta, kjer je za stuttgartski balet ob svetovno znanih koreografih Christianu Spucku, Marcu Goeckeu in Williamu Forsytheu postavil na ogled svetovno premiero koreografije Sourse. Edward pa že pili zadnje podrobnosti predstave Povodni mož in danes se z ekipo prestavi na Bled, kjer se bo zgodil Povodni mož. O predstavi razmišlja takole: “Voda je kraj vznikanja, rojevanja in rasti; je prostor očiščevanja in očiščenja, ki človeku omogoča, da za seboj pusti vse slabo in se odpre svetlobi dobrega, novega, drugačnega. Predstava Povodni mož se opira na slovensko mitologijo in pesniško zapuščino Franceta Prešerna, s katerim je slovenska književnost dosegla enega izmed vrhuncev v evropski literarni in kulturni zgodovini nasploh (njegova Zdravljica je prejela znak Evropske kulturne dediščine leta 2020). Tako v dialogu s preteklostjo nagovarja sodobnega človeka k iskanju rešitev za prihodnost v povezani, združeni Evropi in prinaša sporočilo o volji do življenja kot njenega temelja. Uprizoritev Povodnega moža na Blejskem otoku predstavlja nekakšen gledališki krst samega otoka.

Blejski otok (foto: Branko Petauer)

Osrednji kulturni dogodek ob prevzemu predsedovanja Evropske unije vabi na ta Marijin romarski kraj ljudi z vseh koncev in kultur starega kontinenta, da bi lahko za hip vdihnili zrak naših prednikov, da bi se ozrli v gladino naše prihodnosti in se potopili v naše pesmi ter skupaj zaplesali v osrčju naše domovine. Starodavne stopnice, ki vodijo človeškega duha navzgor do zadnje, ki se dotika neba, bodo tokrat zaobjele obiskovalce v naravni amfiteater in jim skozi utrujene špranje nežno šepetale kitice Franceta Prešerna, katerega poetični navdih še danes preveva globine naše zavesti in kolektivnega spomina. Prešernov Povodni mož je tako nekakšen časovno-prostorski portal za naše popotovanje na Blejskem otoku, ki bo podaljšan z okroglim odrom, kot da bi otok s tem dobil svojo luno. V magičnem siju vzhajajoče lune bodo dekleta in mladeniči zaplesali ob pesmih poželenja in se zavrteli v viharju ljubezni.” Najprej bo predstava na sporedu 1. julija ob 21.00 kot otvoritveni dogodek predsedovanja Svetu EU, zaradi katerega se je na Cluga vlil plaz neodobravanj s strani publicista Roka Vevarja, ki je Cluga in direktorja SNG Maribor Danila Roškerja označil za ‘kolaboranta vlade’. O tem izpadu smo pisali tukaj: https://www.paradaplesa.si/na-spici/brezkompromisno-rok-vevar-nad-carmino-burano-edwarda-cluga-in-danila-roskerja-oznacil-za-kolaboranta-vlade-in-ministrstva-za-kulturo/

Sytze Jan Luske kot Povodni mož v koreografiji Valentine Turcu (foto: siposh)

Naslednji dan pa bo predstava še na voljo vsem, ki bi vas zanimalo kako je Clug s plesalci izkoristil Blejski otok. Gre seveda za precejšnjo logistiko kako priti na otok in z njega, a mariborska ekipa je vse natančno naštudirala. Vozni red je naslednji: možnost parkiranja na parkirišču ob Ledeni dvorani na Bledu (18.00 – 24.00), prevoz s turističnim vlakcem od parkirišča do pristanišča na Mlinem (18.15 – 19.45), prevoz s pletnami iz pristanišča na Mlinem na Blejski otok – severni pomol ob studenčku (19.00 –20.15), prihod na Blejski otok in možnost obiska cerkve Marijinega Vnebovzetja in razglednega zvonika (19.15–20.45), baletna predstava SNG Maribor: Povodni mož na južnem pomolu Blejskega otoka 21.00– 22.00, sprejem in pogostitev s slovenskimi poticami, slovenskimi vini in tradicionalnimi brezalkoholnimi napitki na zgornji ploščadi Blejskega otoka (22.00–23.00), nočna plovba s pletnami iz severnega pomola do Mlinega (22.30–23.00), turistični vlakec iz pristanišča na Mlinem do parkirišča v središču Bleda (22.45–23.50). Vstopnica za ogled baletne predstave Povodni mož na Blejskem otoku namreč vključuje vse zgoraj našteto. Zdaj pa cena vstopnice, zaradi katere verjamem, da bo kar nekaj pripomb. Izbirate lahko med tremi kategorijami sedišč. Druga in tretja staneta 145 evrov ali 160evrov; najdražji in tudi najboljši sedež pa vas bo olajšal za 175 evrov. Umetniška ekipa Povodnega moža je nekako tradicionalna. Clugovi najožji sodelavci: avtor glasbe Milko Lazar, scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš in oblikovalec luči Tomaž Premzl.

Monja Obrul bo plesala Uršiko (foto: Johan Persson)

Vlogo Povodnega moža pleše Sytze Jan Luske, zdaj že kar ‘trade mark’ te vloge, saj je Sytze plesal Povodnega moža že vrazličici koreografinje Valentine Turcu v video proslavi ob podelitvi Prešernovih nagrad. Vloga Uršike pa je dodeljena Monji Obrul.

Tijuana Križman Hudernik (foto: Mirjana Šrot) in Mirjana Šrot (foto: Tijuana Križman Hudernik) plešeta v predstavi Povodni mož.

Izbrana Dekleta so: Tijuana Križman Hudernik, Catarina de Meneses, Evgenija Koškina, Asami Nakashima, Mirjana Šrot, Tea Bajc in Mina Radaković; Fantje pa: Luka Ostrež, Yuya Omaki, Davide Buffone, Jan Trninič, Mateo Magalotti, Tomaž Golub in Alexandru Pilca. Glasbeniki pa: prva violina Tamara Kostadinova Bakardzieva, druga violina Sausan Hussein, viola Kristina Ramšak Špilar, violončelo Zsofia Klacsmann, akordeon Matjaž Balažič, klavir Bojan Gorišek in vokal Zvezdana Novaković.

Peer Gynt (foto: Tiberiu Marta)

Mariborska baletna ekipa pa se vzporedno s Povodnim možem pripravlja tudi na gostovanje v Ljubljani saj bo v okviru Ljubljana Festivala nastopila s predstavo Peer Gynt 12. julija na Kongresnem trgu. Še prej pa na domačem odru in sicer 9. julija. Baletni plesalci bodo nato vzeli mesec dni dopusta, saj so, kljub koronski situaciji, delali na polno. Štart nove sezone bo 9. septembra s ponovitvijo Carmine Burane. Srečno, Edi in ekipa!