Plesno v poletje. Najprej tekmovanje nato izobraževanje!

Patricija Crnkovič na državnem tekmovanju Opus 1 (Foto: Anka Simončič)

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti v poletje že tradicionalno vstopa z raznolikim plesnim programom. V petek, 25. junija, bodo v Celju na mednarodnem tekmovanju mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1 nastopili mladi plesalci in plesalke, Ljubljana pa bo med 28. junijem in 3. julijem gostila Poletno plesno šolo, v kateri plesalci in plesalke vseh starostnih obdobij in z različnim plesnim predznanjem pridobivajo izkušnje v številnih plesnih zvrsteh. Klase in delavnice bodo vodili vrhunski domači in tuji plesni pedagogi.

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje (SLG Celje) in na odru Plesnega foruma Celje bo potekalo že 12. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev in ustvarjalk Opus 1 – Plesna miniatura 2021. Na prireditvi, ki jo organizirata JSKD in območna izpostava JSKD Celje, se bo zvrstilo 23 plesnih miniatur v dveh starostnih skupinah, v prvi so plesalci in plesalke, rojeni med letoma 2002 in 2005, v drugi pa rojeni med letoma 1997 in 2001. Za izhodišče tokratnega ustvarjanja so plesalci in plesalke lahko izbrali temo Plešem, ker … ali pa so se povsem prepustili svojemu navdihu, v obeh primerih pa jih mentorji spodbujajo k iskanju svojega plesnega izraza. Predstavili se bodo plesalci in plesalke, ki so na državnem tekmovanju Opus 1 dosegli zlato priznanje, ter prek videoposnetkov izbrani plesalci in plesalke iz tujine, ki letos prihajajo iz kar sedmih držav – z Madžarske, iz Francije, Izraela, Italije, Španije in Nemčije ter celo iz ZDA. Tekmovanje se bo začelo ob 17. uri, ko se bodo na odru SLG Celje zvrstili plesalci in plesalke mlajše starostne skupine, ob 18.15 pa bo sledila starejša starostna skupina. Dogajanje se bo potem preselilo na oder Plesnega Foruma Celje, kjer bo ob 20.30 nastopila prejemnica OPUS Produkcijske nagrade 2019, ki jo podeljujeta JSKD in Plesni studio INTAKT, Danielle Lamensdorf s plesno predstavo Where does the wind blow. Večer se bo zaključil s podelitvijo nagrad najboljšim in z druženjem sodelujočih. Plesne miniature bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo plesni strokovnjaki Márta Ladjánszki z Madžarske, Raúl Tamez iz Mehike in Gregor Kamnikar iz Slovenije. Podelili bodo denarne nagrade za najboljšo plesno miniaturo, najboljši koncept in najboljši plesni nastop. Poleg tega bosta Plesni studio Intakt in JSKD podelila produkcijsko nagrado za realizacijo novega projekta, ki bo imel premiero na Opus 1 prihodnje leto. Generacijska žirija bo izbrala najboljšo plesno miniaturo v vsaki starostni skupini, ki bo prejela bon za izobraževanje na Poletni plesni šoli 2021 v Ljubljani. Matjaž Farič, umetniški direktor mednarodnega festivala sodobnega plesa Front@, pa bo izbral plesne miniature, ki bodo predstavljene na 16. festivalu Front@ v Murski Soboti.

Poletna plesna šola 2020 (Foto: Anka Simonči)

V Ljubljani bo med 28. junijem in 3. julijem potekala Poletna plesna šola (PPŠ) s programom, ki je namenjen tako popolnim začetnikom in začetnicam kot tudi plesalcem in plesalkam z bogatim predznanjem. Nabor plesnih vsebin je izjemno raznolik, udeleženci in udeleženke se bodo med drugim lahko izpopolnjevali v klasičnem baletu, sodobnem plesu, cunninghamu, jogi, breakdanceu in flamenku ali plesne izkušnje nabirali na ustvarjalnih delavnicah. Baletni program je nastal v sodelovanju z Višjo baletno šolo, ki deluje v okviru Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Letos bodo klasični balet poučevali Leo Mujić in solisti SNG Opere in baleta Ljubljana. Delavnice in klase ostalih plesnih tehnik bodo vodili številni priznani plesni strokovnjaki iz Slovenije in tujine: Maja Kalafatić, Raul Tamez, Beno Novak, Marina Abib, Alicia Ocadiz, Uršula Teržan, Vid Vidmar, Igor Sviderski, Matej Kejžar, Vita Osojnik in Urška Centa. V bogatem spremljevalnem programu letošnje PPŠ si bo mogoče ogledati več plesnih predstav. Measure of Pleasure Mojce Majcen, Urše Rupnik in Igorja Sviderskega bo na ogled 28. junija ob 21. uri v Plesnem Teatru Ljubljana, Sad Sam Matthäus Matije Ferlina bo na sporedu 29. in 30. junija ob 19. uri v Stari elektrarni, Kje je zlato jajce Alicie Ocadiz in Raula Tameza pa si bo mogoče ogledati 30. junija in 1. julija ob 21. uri v Plesnem Teatru Ljubljana. Dvorana ŠD Tabor bo 2. julija ob 21. uri gostila Free Style Jam Sesion, na katerem se bodo predstavili člani plesne sekcije Društva GOR in breaking skupine Flow From Below. Poletna plesna šola se bo zaključila 3. julija s predstavitvijo dela na plesnih klasih in delavnicah, ki se bo v Stari elektrarni začela ob 11. uri. Poletna plesna šola – Summer Dance School – SDS 2021 v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti ima bogato zgodovino, ki sega v pozna sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. Konec devetdesetih je šola zamrla, leta 2016 pa je znova zaživela v polni ustvarjalnosti. Iz šole, ki je delovala med letoma 1979 in 1997, so zrasla pomembna imena slovenske plesne scene, na primer Jurij Konjar, Maja Delak, Rosana Hribar in Gregor Luštek. S tovrstnim izobraževanjem želi JSKD ponuditi aktualne plesne vsebine in povezati plesalce in plesna društva v razgibano mednarodno plesno skupnost. (sporoča Nina Meško, strokovna sodelavka za ples pri JSKD, in vabi na plesno tekmovanje Opus 1 in na letošnjo Poletno plesno šolo)