Barbara Nagode Ambrož priznava. Vrednote plesnega tekmovanja so izgubljene …

Barbara Nagode Ambrož je vrhunska plesna strokovnjakinja na področju športnega plesa. (Foto: osebni arhiv)

Vrednote plesnega tekmovanja so izgubljene … V majhnem mestu, ugnezdenem v osrčju podeželja, je nekoč skupnost prirejala letno plesno tekmovanje. Ta dogodek je bil praznik talenta, trdega dela in same plesne umetnosti. Pred leti so bili organizatorji zelo ponosni na svojo tradicijo sodnikov z neomajno integriteto, posameznikov, ki so sloveli po poštenosti in nepristranskosti.

Blackpool je bil od nekdaj sinonim za ‘pravični’ ples (foto: arhiv PP)

V zgodnjih dneh so bili ti sodniki spoštovani ne le zaradi svojega strokovnega znanja, ampak tudi zaradi predanosti vrednotam poštenosti in pravičnosti. Svojo vlogo so vzeli resno, saj so vedeli, da lahko njihove presoje uničijo ali uničijo sanje mladega plesalca.

Na predlanskem tekmovanju. Domen Krapež in Nataša Karabey z blackpoolskim pokalom. (foto: Tomasz Reindl)

Leta so minevala, v mestu pa so zapihali vetrovi sprememb. Plesno tekmovanje ni ostalo nedotaknjeno zaradi kompleksnosti zunanjega sveta. Sodniki, ki so bili nekoč cenjeni zaradi svojega brezhibnega značaja, so se zdaj znašli zapleteni v drugačen ples, ples povezav, lobiranja in zapletene timske dinamike. Tradicionalna pravila, sojenje brez strahu in naklonjenosti so bila opuščena, kar je omogočilo pogajanja in množico ohlapnih koncev, ki so omogočali neprekinjeno barantanje.

Aleksandra Averkijeva in Klemen Prašnikar sta leta 2021 zmagala v Blackpoolu. (foto: Tomasz Reindl)

Sodniki so se poleg vloge nepristranskih ocenjevalcev začeli podvajati tudi kot plesni učitelji, s čimer so ustvarili ekskluzivne skupnosti v plesnem svetu. Sklenili so zavezništva in posredovali pri poslih s plesnimi pari, da bi zagotovili ugodne rezultate, pri čemer so čistost svojih sodb pogosto pustili pod vprašajem.
Med to preobrazbo so se mladi plesalci z vsega sveta znašli na razpotju. Začeli so se spraševati, ali je ta premik v skladu z njihovimi resničnimi željami in pristnim jazom. Plesno tekmovanje, ki je bilo nekoč praznovanje surovega talenta in predanosti, se je razvilo v zapleteno mrežo vpliva, pri čemer so se tako plesalci kot sodniki morali spopadati z vrednotami, ki so jih opustili v iskanju uspeha.
Zgodba tega majhnega mesta nas opominja, da pot do pravične sodbe ni povezana le s politiko, ampak tudi z vrednotami, ki jih cenimo. To je opozorilna zgodba, ki poudarja pomen ohranjanja integritete in bistvo prave strasti, ki si jo delimo. (Barbara Nagode Ambrož, plesna pedagoginja in sodnica, z zapisom na družbenem omrežju Facebook sicer tekmovanja ni imenovala poimensko, ampak vsi plesni poznavalci vedo, da gre za slovito mednarodno tekmovanje Blackpool, ki je že nekaj let ‘žrtev’ medsebojnega obračunavanja med prvotnimi organizatorji in aktualnim vodstvom tekmovanja. O Blackpoolu in kaj se tam dogaja smo pisali tudi na našem portalu tukaj https://www.paradaplesa.si/na-spici/blackpool-meka-plesa-se-stresa/ )