Zvezde plešejo. Aljaž Škorjanec ljubljenec občinstva; Nadija Bičkova skoraj odletela iz oddaje!

Gemma Atkinson in Aljaž Škorjanec ter Nadija Bičkova in Davood Ghadami (foto: BBC1)

Petnajsta serija TV-šova Strictly Come Dancing je eliminirala že tri zvezdniške tekmovalce. Zadnji vikend se je pomerilo 13 plesnih parov, med njimi seveda tudi Aljaž Škorjanec in Nadija Bičkova s svojima zvezdniškima partnerjema.

Prejšnja, tretja oddaja, se je vrtela okrog filmske glasbe, tako da so imeli gledalci priložnost videti nekatere prepoznavne scene iz filmov, kot so Moje pesmi, moje sanje, Čarovnik iz Oza, Knjiga o džungli, Top Gun in druge. Žal te oddaje nisem mogel spremljati, zato naj bralcem omenim le nekaj vrhuncev, za katere sem izvedel pozneje po ogledu posameznih posnetkov: Aston Merrygold in Janette Manrara (Škorjanec) sta zaplesala fantastično točko v ritmu čačačaja iz filma Troli in dobila zanjo 35 točk, kar ju je uvrstilo na vrh tabele sodniških ocen.

Aljaž Škorjanec in Gemma Atkinson sta zaplesala na skladbo Bare Necessities iz Knjige o džungli. Gemma kot panter Bagira in Aljaž kot medved Balu sta se prikupila tako sodnikom kot gledalcem s točko, v kateri se je Gemma dokončno sprostila, Aljaž pa vidno užival. Ko je voditeljica pokomentirala, da je sredi plesa izgubil uho, se je Aljaž v hipu odzval, da ničesar ne sliši, kar je vse gledalce spravilo v smeh. Kot opaženo že zadnjič, Aljaž kljub visokim zahtevam producentov in trdemu vsakodnevnemu delu res z užitkom sodeluje v tej oddaji in njegova pozitivna ter hudomušna narava mu odpira vrata v srca Otočanov, ki ga imajo po komentarjih sodeč res radi. Odkar sledim tej oddaji, še nisem zasledil enega kritičnega komentarja glede njegovega dela, nastopa, vedenja … Ravno nasprotno! Postal je pravi ljubljenec angleškega občinstva, kar mu tudi v tej seriji lahko precej pomaga do visoke uvrstitve. Filmska epizoda ‘strictlyja’ je bila prava paša za oči tudi po zaslugi maskerjev in kostumografov, ki so si lahko dali duška in ustvarili fantastične like.

Nedeljska uvodna plesna točka profesionalcev je bila na temo Disneyja iz treh delov. Aljaž je imel glavno vlogo v prvem delu kot Aladin, temu sta sledila še morska deklica Ariela ter Lepotica in zver. Profesionalnost na visoki ravni so pokazali predstavniki Disneylanda in BBC-jevi producenti, ki so v nekaj minutah pred začetkom oddaje uspeli zamaskirati vse tatuje plesalcev, ki seveda ne ‘pašejo’ na Disneyjeve junake.

Po tretji oddaji se je moral žal posloviti duhovnik Richard Coles (55), ki je plesal z rdečelaso Avstralko Dianne Busnell. Resda Richard ni pretirano plesno nadarjen, je pa bil izredno zabaven v svojih točkah in je vnesel nemalo pozitivne energije v oddajo. V bistvu ravno taki tekmovalci naredijo ta šov zanimiv, saj z dobro koreografijo, kostumografijo in scenografijo karakterno zanimivi oziroma karizmatični ljudje lahko ustvarijo neverjetne učinke. Richarda bomo pogrešali.

Četrta epizoda, ki se je zgodila to soboto, se je končala z eliminacijo Charlotte Hawkins (42), voditeljice jutranje oddaje Good Morning Britain. S partnerjem Brendanom Coleom sta zaplesala jive na Merry You Bruna Marsa in uprizorila celo poroko na plesnem parketu, vendar očitno nista bila dovolj prepričljiva. Sodniki so bili kritični, gledalci pa ju niso uspeli rešiti pred izpadom. V prejšnji oddaji se je Brendan oglasil v bran svoji plesalki in njunemu tangu, za katerega je sodnica Shirley Ballas rekla, da je imel ‘dvig in spust’, česar v tangu ne bi smelo biti. Brendan, poznan po tem, da se rad oglaša in diskutira s sodniki, je mogoče s takim vedenjem celo škodil svoji plesalki, ki gibalno sicer res ni med bolj spretnimi, je pa iz oddaje v oddajo vidno napredovala.

Največji šok četrte oddaje pa ni bil izpad Charlotte, temveč dejstvo, da sta se za obstanek morala v plesni dvoboj podati Davood in Nadija, ki  sicer po sodniških ocenah nista bila niti blizu spodnjega dela lestvice. Odgovor na ta paradoks sem našel med komentarji na družbenih omrežjih, kjer je precej kritičnih pripomb na Nadijine koreografije, njeno vedenje pred kamerami in pretirano izražen seksapil, ki pač konzervativnim Angležem ni preveč všeč. Mislim, da bi se Nadija morala več ukvarjati s svojim plesalcem in ga učiti plesati, ne pa le sestavljati koreografij, v katerih je ona pogosto v središču pozornosti. Podobno težavo je imelo kar nekaj plesalcev in plesalk v slovenskih ‘zvezdah’. Redki so, ki dovolj hitro ugotovijo, da je vsaka točka sicer res pomembna, ampak da je še pomembneje, da svojega partnerja naučiš najpomembnejših osnovnih principov plesanja v paru, kar mu potem pomaga pri vseh nadaljnjih plesih. Pokončna drža, stopalna tehnika, okvir, osnovne telesne povezave in drugo, to so neke osnove, na katerih je treba graditi. Potem je tu še psihologija! Kako pripravljati partnerja na stresno situacijo pokazati milijon ljudem, kaj si se naučil v enem tednu! Res nimajo lahke naloge, ne profesionalci in ne zvezdniki, in prav ničesar jim ne zavidam.
Davood in Nadija sta plesala dunajski valček, za katerega sta prejela 29 točk in šesto mesto na lestvici sodniških ocen ter sta seveda uspešno premagala nasprotni par v plesnem dvoboju, saj so se vsi štirje sodniki odločili, da rešijo njiju.

Iz oddaje v oddajo pa je boljša Aljaževa plesalka Gemma! Gemma je zelo športne postave, je močna, visoka in mišičasta. Paso doble, ki sta ga zaplesala, je bil neverjetno dobro uprizorjen. Bila sta usklajena, tehnično in karakterno je bila Gemma zelo blizu pravemu paso doblu, koreografija je bila enkratna. Nisem bil ravno navdušen nad njunimi kostumi, ampak skupaj s sceno je vse delovalo odlično. Gemma in Aljaž sta dobila eno osmico in tri devetke, kar je bil najvišji seštevek četrte oddaje do tistega trenutka. Z enakim številom točk je teden prej Aljaževa žena Janette z Astonom vodila na lestvici. S tem nastopom je Gemma pokazala, da zelo lepo napreduje kot plesalka. Shirley je imela zelo vzpodbudne besede zanjo, saj ji je rekla, da vidi, da ne funkcionira kot šprinterka, ampak kot tekačica na dolge proge, in da misli, da se ji obeta še dolg tek. Upamo, da bo temu res tako, in smo ponosni na našega Aljaža, saj je to predvsem njegova zasluga.

Aleksandra Burke s partnerjem Gorko Marquezom pa je poskrbela za popolno evforijo v studiu, ko je zaplesala jive na Proud Mary Tine Turner. Energetsko nabit komad, ki ga je karakterno popolnoma zadela, jima je prinesel skoraj popoln rezultat. Sodniki so jima dodelili eno devetko in tri desetice, torej 39 točk (!), kar je za šele četrto epizodo skoraj neverjeten rezultat. Meni se ta nastop ni zdel za deset, mogoče osem ali devet. Predvsem so me motile Alexandrine noge, ki so bile premalo nadzorovane, stopala pa večino časa zasukana navznoter. Ker je bila oblečena v podobno kratko obleko, kot jih je nosila Tina Turner, bi se morala veliko bolj posvetiti svojim nogam, saj vsi vemo, da so bile noge eden od zaščitnih znakov te velike umetnice.

Zelo dobre točke so imeli še Aston in Janette (quickstep) ter Jonnie Peacock z Oti Mabuse (American Smooth). Pozitivno je presenetila tudi komičarka Susan Colman, ki pleše s Kevinom Clifton, in ki je kljub svoji netipični plesni postavi odplesala izvrsten quickstep ter se na lestvici približala najboljšim, čeprav je bila že blizu izpadu. Ker se rezultati ne seštevajo, je dejansko vsaka oddaja zgodba zase. Nekdo, ki je še prejšnji teden blestel, se lahko že prihodnji teden znajde v plesnem dvoboju in trepeta za obstanek, nekdo drugi se pa nenadoma prikaže v povsem novi luči in pozitivno preseneti. Seveda pa ne smemo pozabiti, da je vse skupaj televizijski šov, ki je ‘dizajniran’ tako, da je čim bolj napeto do konca.
Torej uživajmo še naprej ob spremljanju oddaj vsako soboto ob 19.35 in ob nedeljah ob 20.15. Jaz vem, da bom, saj si bova z Danielo po Aljaževi zaslugi prihodnjo oddajo ogledala v živo v BBC-jevem studiu.