Zvezde državnega prvenstva. Mirjam Podobnik je le ena od njih

Najboljše Kokice v državi in šov članska formacija Bolera z Matevžem Česnom.

Drugi del državnega prvenstva v modernih tekmovalnih plesih za člane, mladince in pionirje v šovu, street plesu, orientu in modernu se je odvijal v vikendu od 17. do 19. junija. Trije organizatorji Plesni klub Wolfy Ljubljana, Plesni klub Miki Domžale in nepogrešljiva Plesna zveza Slovenije niso imeli lahkega dela, saj je z organizacijo težko konkurirati prvenstvu, ki se je odvijalo konec maja pod kupolo Gospodarskega razstavišča. Vrnitev v okolje "prešvicane" športne dvorane je pač deja vu vseh slovenskih plesalcev, ki se redno udejstvujejo na državnih, svetovnih in evropskih prvenstvih. Ampak številke kažejo na dejstvo, da navdušenje nad tekmovanji ne glede na lokacijo in organizacijo ne pojenja. V treh dneh je na plesišču športne dvorane v Šenčurju zaplesalo 1653 plesalcev iz 38 klubov. Po medaljah so posegli plesalci iz 26 klubov, in med najboljše so se znova zapisali plesalci PK Kazina Ljubljana, ki so domov odnesli 28 kolajn, od tega 20 zlatih. Sledijo plesalci Urške, ki so si priplesali 26 kolajn, od tega pet naslovov najboljših v državi. Blejski plesni studio tudi ni kar tako. Od skupaj 22 kolajn se jih 12 sveti v zlati barvi. Bolerovci so četrti, in sicer bodo v vitrino zložili 13 kolajn, od tega šest na zlato polico. Za komentar državnega prvenstva smo prosili nekaj koreografov in vodij klubov, ki krojijo kakovost in izvedbo plesalcev ter plesalk. Koreografi pa so že od nekdaj, hočeš nočeš, večje zvezde kot plesalci.

Koreograf Urške Blaž Godec je eden redkih, ki kritično ocenjuje prvenstvo.
Blaž Godec je brez dlake na jeziku: "Končna razvrstitev šov solo finalistk mladink je bila najmanj, kar lahko rečem, zgrešena, absolutno bi morala zmagati Staša Tušar, višje bi morali biti uvrščeni tudi Maša Marinšek in Patricija Crnkovič.
Po mnenju koreografa Blaža Godca bi morala Staša Tušar postati državna prvakinja v mladinski solo šov kategoriji, a je zasedla drugo mesto.

Tudi Maša Marinšek naj bi se uvrstila višje, kot je četrto mesto v šovu in peto mesto v modernu med mladinkami.

Nina Dremelj absolutno ni bila primerna za tretje mesto s prežvečeno in že stokrat videno temo na glasbo Big Spender iz musicla Sweet Charity. Zgrešena je bila razvrstitev tudi pri članskih šov parih, kjer bi morala zmagati Jure Gostinčar in Sara Mlakar, pri mladinskih šov parih bi moral biti par Sabina Pajmon in Matic Bizjak uvrščen bistveno višje. Absolutno je bila najuspešnejša koreografinja na tem državnem prvenstvu Mirjam Podobnik, poleg tega, da je dober koreograf, je tudi dober učitelj. Članske šov formacije in male skupine so bile razvrščene pravilno, Bolero vidno napreduje zaradi uspešne pridobitve Matevža Česna in Romane Pahor. Zmotila me je izjava dr. Mete Zagorc, da so roke plesalke in baletke  Maše Marinšek trde, nanašajoč na to izjavo, glede na to, da ima Maša Marinšek res eleganten in mehak gib, zelo dvomim v njeno strokovnost. Za sodnika Aleša Goljo pa lahko rečem naslednje NE, NE, NE. Zelo sem ponosen na svoje pionirke iz plesne šole Urška v Domžalah, kajti  moja plesalka Neja Horvat je  med šov solo pionirkami dosegla odlično drugo mesto, mala skupina pionirk pa je bila tretja. Dekleta so stara osem let, to pa je bilo za njih prvo državno prvenstvo.”

V plesnih krogih je veliko pripomb, zakaj dr.Meta Zagorc in njen mož Niko Basarič sodita tako tekmovanja v latinskoameriških in standardnih plesih kot v modernih tekmovalnih plesih. Večina jih dvomi v njuno znanje pri slednjih.
Kaj pa meni Mirjam Podobnik, po mnenju Blaža najuspešnejša koreografska udeleženka prvenstva. "Tekmovanje je bilo izjemno uspešno za Kazino. Niti ne vem, koliko medalj smo pobrali. Zelo sem vesela za moje pionirčke in mladince, zlato v malih in velikih formacijah. Ni mi sedel vrstni red pri solistkah in parih … Sedaj pa grem na zaslužen dopust, ker sem utrujena, psihično in fizično.”
Koreografinja Mirjam Podobnik je bila ena najuspešnejših avtoric na prvenstvu.
   
Šef Plesnega studia Novo mesto Robi Grmek je bil z izidom nadvse zadovoljen: ”Koreografije za vse street discipline je delal Marko Stamenković in je naredil z malo plesalci (s tem imam v mislih, da nimamo izbire, selekcije, kot imajo ostale velike plesne šole, ni avdicij) take dobre rezultate, in če na koncu potegnemo črto tudi pri hip hop disciplinah …, skoraj vse skupine so bile na stopničkah, kar pomeni, da Dolenjci smo dobri plesalci. Mogoče samo še to, da je opazna razlika pri ostalih skupinah (ne čisto vseh), ki veliko igrajo za razliko od naših plesalcev, ki res plešejo in garajo na odru! Komaj čakam evropsko prvenstvo, ki bo na Danskem."
Dolenjci znajo plesati, kar je dokazala ekipa Plesnega Studia Novo mesto.
Bolerov Matevž Česen pa pravi: ”Zadovoljen in vesel sem s tem, kar so naši plesalci Bolera, ki trenirajo pod mojim vodstvom, pokazali na letošnjem državnem prvenstvu, res je, da smo se trudili celo leto in veliko truda smo vlagali tako v balet kot v gimnastiko, vendar se vsi zavedamo, da bomo morali še veliko delati ravno na tem področju, ki je naša šibka točka. Smo pa izstopali po energiji, po iskrenem plesu in želji, ki tli v plesalcih, in si tako priborili največjo lovoriko z zmago med članskimi show dance formacijami.
Bolerovi Dobri in slabi pionirski državni street prvaki s koreografinjo Barbee Šuštaršič.
Poleg zlata smo domov odnesli še eno srebro in dva brona ter številna četrta mesta in še nekaj ostalih zelo dobrih uvrstitev, ki kažejo, da je ta mlada ekipa tako v pionirski, mladinski kot v članski konkurenci na dobri poti. Menim in upam, da so sodniki sojenje opravili po svoji čisti vesti. Ni bilo videti nobenega štrikanja ali kuhanja, ali pa se mi s tem nismo toliko obremenjevali. Edino sem in tja me zmoti dejstvo, da bi se moralo na show tekmi soditi show, na jazz tekmi pa jazz. Na to bi lahko pazili in dali več poudarka tudi sami koreografi, kajti sodnikom bi bilo lažje, ker je res težko dobremu plesalcu dati nižjo oceno, če nima šova, vendar po pravilih bi tako moralo biti.«
Vse šenčurske rezultate si lahko ogledate na www.plesna-zveza.si
Seveda ste vabljeni k ogledu televizijske reportaže z državnega prvenstva, ki se je odvijalo pod kupolo Gospodarskega razstavišča, in sicer zvečer ob 20.15 na TV Veseljak.

View Gallery 8 Photos