Zaskrbljujoče. Še malo pa bomo ostali brez slovenskih parov v latinu in standardu. Razšla sta se Iliya Dobrev in Ana Mesec.

Iliya Dobrev in Ana Mesec odplesala vsak na svojo pot. (Foto: Marko Mesec)

Korona terja svoj davek, jaz pa pripisujem delež krivde za razpad parov tudi sekciji za latin in standard pri Plesni zvezi Slovenije.

Odpadlo državno prvenstvo v kombinaciji za člane za leto 2020 je najbrž botrovalo tudi razpadu članskega para Iliya Dobrev in Ana Mesec, ki sta skupno kariero začela, uradno zabeleženo na spletni strani mednarodne plesne zveze WDSF 17. marca 2016. Torej po petih letih in odličnih uspehih se končuje skupna plesna pot Iliye in Ane. Za prenehanje kariere se je odločila Ana, ki je za naš portal sporočila: “Koronsko leto je pač tudi pri meni pustilo svoje posledice, predvsem na mentalni ravni. Umikam se iz tekmovalnega sveta in trenutno iščem svoj smisel. Ples vsekakor še vedno ostaja v mojem življenju. Zahvaljujem se vsem, ki so mi kadarkoli stali ob strani.”

Ana z Juretom Bergantom (foto: Marko Mesec)

Ano spremljam od njenih začetkov, ko je začela plesati z Juretom Bergantom, s katerim sta osvajala naslove državnih prvakov vse od mlajših do starejšemladinskih kategorij. Skupaj sta plesala sedem let. Je ena tistih plesalk, ki na tekmovalni ples gleda z vseh zornih kotov, in pri njej nikoli nisem imela vtisa, da ji gre samo za rezultat. Če boste prebrali njen lanski zapis v času korone za naš portal, vam bo slika njenega razmišljanja zelo jasna. Preberete si ga lahko tukaj: https://www.paradaplesa.si/na-spici/ana-mesec-ce-je-dusa-srecna-in-oblita-s-svetlobo-potem-virus-v-mojem-telesu-nima-kaj-iskati/

(foto: Marko Mesec)

Iliya je prek družbenih omrežij sporočil, da išče novo plesalko, in sicer za kombinacijo desetih plesov. Iliya je sicer zasebno v zvezi z nekdanjo Juretovo plesalko (in nekdanjim dekletom) Milano Chekanovo, a kot kaže, se zavedata, da je uspeh takšnega partnerstva povezan z mnogimi dejavniki. Sicer sta Ana in Iliya še vedno aktualna državna prvaka v standardnih plesih za leto 2020, druga v latinu. Ani želim vse dobro na njeni poti.

Herman Tomažič (foto: Marko Mesec) ni Fiona Johnson (foto: M. Fabian)

In kot sem že v podnaslovu omenila, menim, da je mačehovski odnos sekcije za latin in standard pri Plesni zvezi Slovenije, ki jo še vedno vodi Herman Tomažič s pomočjo športnega direktorja Marka Vodnika, vzrok za razpad marsikaterega slovenskega para. Že sam pogled na internetno podstran sekcije je dovolj, da se vprašate, “ali ti fantje sploh kaj delajo, o čem premišljujejo”. Večina podatkov in informacij je namreč zastarelih, pa vsi vemo, da se kljub koroni odvijajo plesne atrakcije, če ne ravno tekmovanja, ki bi si zaslužile pozornost. Ni treba daleč, da pogledaš, kako delajo drugi. Na primer kolegi iz sekcije za moderne tekmovalne plese, ki ažurirajo vse podatke in so aktivni tudi na družbenih omrežjih. Res pa je, da Herman Tomažič pač ni Fiona Johnson (predsednica sekcije za moderne tekmovalne plese). Med njima ni samo razlika v sposobnostih, pač pa tudi generacijska.

Spletna podstran Sekcije za latin in standard je hudo klavrna; enakost med spoloma pa upoštevana, tako sta funkciji Jureta Berganta in Nika Basariča zapisana v ženski obliki

Fredi Novak, plesni trener in sodnik, je ob odpovedanem državnem prvenstvu v kombinaciji letos januarja za naš portal med drugim napisal: “… očitno pa je, da za člane izvršnega odbora dva para pač nista pomembna. Po takšnih odločitvah se ni treba čuditi, da pari plesne zveze ne jemljejo resno, ker imajo občutek, da jih funkcionarji ne spoštujejo”. Celoten intervju s Fredijem si lahko preberete tukaj: https://www.paradaplesa.si/na-spici/fredi-novak-za-izvrsni-odbor-sekcije-za-latin-in-standard-dva-para-pac-nista-pomembna/

Akim Pekunov in Maša Kastelic k sreči še vztrajata. (Foto: Marko Mesec)

Kakšna bo usoda športno tekmovalnega plesa v Sloveniji v prihodnje, je težko napovedati. Žal že nekaj let ne kaže napredka ali vsaj želenega napredka, z redkimi izjemami seveda. Akim Pekunov in Maša Kastelic, članska državna prvaka v kombinaciji in latinu, k sreči še vztrajata, čeprav državnih prvenstev ni na vidiku. Fredi je v svojem stilu zapisal: “Želim vsem tekmovalcem in trenerjem uspešno delo v prihodnje. Smilite se mi zaradi nastale situacije zaradi pandemije, vendar se zavedajte, da vam denar ne bo prinesel uspehov. To prinese samo trdo in kakovostno delo.”

Ana Ekart in Vicenzo Chianese na lanskem državnem v latinu (foto: Marko Mesec)

Se je pa prejšnji vikend končno odvilo odprto tekmovanje v Molinelli blizu Bologne, kjer so pod strogimi ukrepi italijanskega “NIJZ” izpeljali tekmo v latinu in standardu. Vicenzo Chianese in Ana Ekart, ki sicer živita v Molinelli, sta zasedla 13. mesto v latinu in peto v standardu. Med sodniki je bila Tjaša Vulič. Na koledarju mednarodne plesne zveze WDSF so še načrtovane tekme na pomlad v Čačku, Bremnu, in upajmo, da bodo tudi izvedene glede na koronsko situacijo, ki nas obdaja.