Nina Noč postala priznana baletna solistka. To je nagrada za vse moje minulo delo ter motivacija in velika odgovornost za prihodnost!

Nina Noč v objektivu Filippa Joria, baletnega kolega

Naziv priznane baletne solistke je bil res čudovit začetek leta 2021. To je nagrada za vse moje minulo delo ter motivacija in velika odgovornost za prihodnost. Ko mi je naš novi umetniški vodja, gospod Renato Zanella, sporočil to novico, sem bila res presrečna.
To so veliki dosežki in mejniki v naših karierah. Občutke je težko natančno opisati. Ponos, sreča, zadovoljstvo, ampak hkrati tudi tista zdrava trema. Ob nazivu priznana baletna solistka sem takoj začutila, da moram to zaupanje nadrejenih tudi upravičiti in dokazati, da je to zasluženo. Sama vem, da zmorem, in zelo se veselim vseh izzivov, ki me čakajo. Če nam bo epidemiološka slika v državi naklonjena, nas v prihodnjih tednih čaka kar nekaj dela in vaj za pripravo nove premiere izpod rok našega umetniškega vodje. To bo dunajski večer, diptih, Opus 73 in Vsi na valček. Priprave na predstave bodo naporne še toliko bolj, saj bomo morali ob vsem upoštevati tudi priporočila za zajezitev širjenja virusa. Hkrati pa smo že skoraj leto dni v tisti grozni nevednosti, ali bo na koncu predstava sploh izvedljiva.

(foto: Filippo Jorio)


Želimo plesati, želimo oder, želimo si občinstvo, to je del nas, plesalcev, koreografov, vseh, ki dihamo za balet. Večna ‘nevednost’, kdaj spet oder ali ne, človeka včasih hromi. To je za našo psihično pripravo zelo izčrpavajoče. Prav tako je težko držati pravo telesno formo za predstavo ob vseh omejitvah, ki jih imamo. Nekaj dni delamo na polno v hiši, nekaj dni doma. Delo doma je zgolj ‘ostati v formi’. To je za vrhunskega športnika lahko pogubno.

(foto: Darja Štravs Tisu)


Zdaj nam je končno omogočeno trenirati petkrat na teden v Operi. Konstantni baletni treningi so osnova vsakega plesalca. Zase vedno rečem, da sem deloholik in obožujem garanje do zadnjega atoma moči. Trenutno zraven baletnih treningov izvajam tudi trening moči, stabilizacije in visoko intervalni trening ter cardio. Vsak dan pred klasom pa naredim tudi tako imenovani ‘floor barre’, ki mi pomaga ohranjati gibljive sklepe in me obvaruje pred večjimi poškodbami. Treniram šestkrat na teden, pet dni v Operi, en dan doma, en dan pa je namenjen samo moji regeneraciji ter mojemu partnerju Roku in najinima zlatima kužkoma, Nali in Galu, obiskom Maribora, družini, prijateljem, naravi …

S partnerjem Rokom na sprehodu (foto: osebni arhiv)


Trenutno mi kondicijski treningi in razne pilates vaje vsaj malo pomagajo nadomestiti vaje za predstave. Sama sem večni optimist in prepričana sem, da se bomo kmalu vrnili tudi k pripravam na predstave, do takrat pa izkoristim vsak dan, da naredim največ, kar lahko, in tako zvečer zaspim z mirno vestjo, da sem v danih razmerah kljub temu izkoristila dan maksimalno. (za naš portal razmišlja zdaj že priznana baletna solistka Nina Noč, članica SNG Opera in balet Ljubljana, ki ji je ta naziv bil podeljen z začetkom februarja. Čestita tudi naš portal.)