Fredi Novak. Za izvršni odbor sekcije za latin in standard dva para pač nista pomembna!

Dedee Koželj in Ivan Lazič sta četrta v državi v kombinaciji desetih plesov. (Foto: Marko Mesec)

Odpoved državnega prvenstva v kombinaciji desetih plesov za člane je razburila trenerja in sodnika Fredija Novaka, ki meni, da bi se moralo prvenstvo izpeljati, pa čeprav samo za dva para.

Fredi, pozdravljen. Videti je, da je odpoved državnega prvenstva v kombinaciji za člane in paraples sprožila razmišljanje o smiselnosti tega dejanja. Odpoved je bila podana s strani športnega direktorja sekcije SLP Marka Vodnika, ki se je odločil, citiram: “Zavoljo okužbe s korono v trenažnem procesu v PK Feniks in zaradi stikov, ki so bili narejeni v dnevih pred pozitivnim izvidom testov, ter v skladu s pravili stroke in pravili vedenja v času pandemije kot športni direktor in odgovorna oseba za organizacijo državnega prvenstva v kombinaciji sem bil prisiljen sprejeti sklep, da državno prvenstvo, načrtovano za 30. 1. 2021, odpovedujem za vse razpisane kategorije. Sklep je bil sprejet v želji zaščititi ostale udeležence in se izogniti morebitnim neželenim posledicam tako PZS kot odgovornih oseb.” Plesalci, ki so bili okuženi in pozitivni, v nobenem primeru ne bi prišli na prvenstvo, prav tako ne njihovi trenerji, predvidevam. Kot mi je znano, je Marku Vodniku poleg tebe pisala še plesna trenerka Alenka Bohak. Kaj sta predlagala?
Glede na to, da bodo odgovorni v sekciji MTP organizirali državno prvenstvo in s tem pokrili večino stroškov, ki nastanejo pri organizaciji državnega prvenstva, ne vidim razloga, zakaj bi ga odpovedali.

Akim Pekunov in Maša Kastelic sta aktualna državna prvaka v kombinaciji in latinu. (Foto: Marko Mesec)


Ponavadi na državnem v kombinaciji za člane tako ali tako ni veliko število parov, recimo na zadnjem prvenstvu leta 2019 jih je bilo pet. Prihodnjo soboto naj bi zaplesalo znova pet članskih parov (Akim Pekunov & Maša Kastelic (aktualna prvaka), Ilyja Dobrev & Ana Mesec (podprvaka), Nikolai Vasilev & Veronika Kajin iz Feniksa, Vicenzo Chianese&Ana Ekart iz Salsera, Uroš Lazič & Dedee Koželj (četrta) iz Fredija če imam prave podatke) in pet plesalcev paraples. Če torej okuženi iz Feniksa ne bi mogli tekmovati, ostaneta dva para in paraplesalci, ki pa menda tudi sodijo v kategorijo rizične skupine, a kot vem, nimajo stika s Feniksovimi trenerji. Bi to bilo slabo za videz ali kaj?
Kako so videti naša državna prvenstva, ne bi komentiral, v primerjavi s Slovaško, Madžarsko, Bolgarijo in Romunijo, kjer sem nekajkrat sodil, so naša državna prvenstva neprimerljivo manj slavnostna. Glede na to, da bo tole organizirano brez občinstva, pa to tako ali tako ni pomembno.

Fiona Johnson (desno), predsednica sekcije za moderne tekmovalne plese, intenzivno pripravlja državno prvenstvo, ki se bo odvijalo v Medvodah.


Prvenstvo v modernih tekmovalnih plesih se bo seveda zgodilo. Nastopilo bo okoli 400 plesalcev, kar pomeni, da je strošek organizacije za sekcijo SLP ničen, ker kot vem, so se sodniki odpovedali honorarjem. V čem je torej težava poleg virusa, če te malo spodbudim?
Jaz težave ne vidim pri organizaciji, očitno pa je, da za člane izvršnega odbora dva para pač nista pomembna. Po takšnih odločitvah se ni treba čuditi, da pari plesne zveze ne jemljejo resno, ker imajo občutek, da jih funkcionarji ne spoštujejo. Na prihodnjih državnih prvenstvih bi bilo najbolje, da če bo v kakšnem razredu prijavljen samo en par, da se mu sporoči, da mu ni treba priti po diplomo, saj jo lahko dobi kar po pošti, in “super, gremo 10 minut prej domov”.
Motivacija za ukvarjanje s športnim plesom že tako ali tako ni zavidljiva, s korono se je verjetno to še poglobilo. Kakšne so tvoje izkušnje in kaj meniš, da lahko pričakujemo za naprej, ko velikih tekmovanj niti še ni na vidiku?
Mislim, da pri tistih plesalcih in plesalkah, ki radi plešejo, motivacija ni glavna težava, ker je zadovoljstvo, ko dosežeš neko harmonijo, tako evforično, da se da težko primerjati s čimerkoli drugim. Seveda pa je državno prvenstvo za vse pare dodatna motivacija, ker si želijo pokazati, koliko so napredovali.

Ana Ekart in Vicenzo Chianese trenirata v Italiji in bi prišla na prvenstvo pokazat, kam sodita.


Tudi finančnih sredstev s strani države, če ne bo državnih prvenstev, ne bo več. Kaj torej konkretno predlagaš plesalcem in seveda plesnim funkcionarjem?
Predlagam jim, da naj pomislijo, koliko jim je pomenilo zmagati državno prvenstvo ali biti v poziciji, da zmagaš, takrat ko so še plesali. Tisti, ki pa se ne spomnijo ali pa se nimajo na kaj spomniti, pa naj odstopijo in se ukvarjajo s pridobivanjem denarja in organizacijo turnirjev vsaj na ravni, kot so bili organizirani turnirji Maribor open in Ljubljana open (mislim, da je bil še en lepo organiziran turnir kluba Diamant in zadnjih nekaj turnirjev Slovenian open).
To, da ni denarja, naj funkcionarji pripišejo sami sebi, ker so popustili pritiskom parov in njihovim trenerjem. Moto je že nekaj časa, “dajte nam denar, ker brez denarja ni rezultatov”. Torej imajo precej masla na glavi tudi trenerji, ki so zaradi svojih kratkoročnih interesov bojkotirali treninge državne reprezentance, odločili so se, da se denar ‘razfrčka’ določenim parom. Ti isti pari so prenehali tekmovati, ker pri večini rezultatov ni bilo. S takšnim delovanjem so dosegli kratkoročne uspehe, uničili pa so pozitivni duh, ki je vladal med pari in v državni reprezentanci.

Fredi Novak (foto: Marko Mesec)


Slovenski prostor je tako majhen, da si takšnega načina dela ne moremo privoščiti. Takrat, ko smo imeli 300 parov, smo stopili skupaj in smo v desetih letih nekaj naredili, zdaj pa samooklicani super strokovnjaki potrebujejo denar. O tej temi bi jaz lahko napisal dolgo razpravo, pa kaj ko me nihče ne posluša, kaj šele prebere, kar napišem.
Želim vsem tekmovalcem in trenerjem uspešno delo v prihodnje. Smilite se mi zaradi nastale situacije zaradi pandemije, vendar se zavedajte, da vam denar ne bo prinesel uspehov. To prinese samo trdo in kakovostno delo.