Volančki, utrujeni sodniki, nova partnerstva, Nadija Bičkova zapustila moža

Nepremagljiva Miha Vodičar in v staro zlato odeta Nadija Bičkova. (Foto: Marko Mesec)

Plesna karavana se je na prvo državno prvenstvo v tem letu odpravila v Zreče. Po Račah, Lenartu, Slovenski Bistrici, Pesnici, če naštejem samo nekaj štajerskih lokacij, sem seveda vzkliknila: "Oh, ja, tam pa še nismo bili!" Športna dvorana v Zrečah, ki največkrat gosti ekipne športnike, je bila na prvi pogled čisto korektna. Na drugi pa seveda malo manj. Prizorišče oziroma parket je bil dober, garderobe pa so nujno potrebne hitre adaptacije in širitve, saj so se plesni pari dobesedno stiskali eden zraven drugega na premajhni kvadraturi. Sanitarije pa so tako ali tako v športnih dvoranah zrele za sanitarno inšpekcijo.

V športni dvorani v Zrečah podžupan Drago Šešerko (desno) in predsednik sekcije za standard in latin Herman Tomažič (levo).
A za vse našteto bo verjetno moral poskrbeti župan občine Boris Podvršnik. V njegovem imenu je vse navzoče pozdravil podžupan Drago Šešerko: "Želim vam veliko kvalitetnih plesnih nastopov. Prepričan sem, da vam bo uspelo, in želim, da se imate prijetno med pohorskimi gozdovi in da se ponovno vidimo," je dejal v pozdravnem nagovoru večernega finalnega dela prvenstva.
Defile slovenskih plesnih parov.
Videli se bomo kar kmalu, saj je Plesna zveza Slovenije rezervirala dvorano tudi za drugo državno prvenstvo, in sicer v latinskoameriških plesih, ki se bo odvijalo v soboto, 14. marca. "Na količino smo dobili popust," mi je zaupal predsednik sekcije za standard in latin Herman Tomažič. Organizacijske vajeti je držal v rokah Miran Pritekelj in na srečo naše televizijske ekipe ni eksperimentiral z lučmi oziroma z reflektorji, zato bo "slika, kot se šika" v reportaži, ki si jo boste lahko ogledali v torek, 10. februarja, ob 22.00 na TV3 Medias.
Ekipa naše oddaje Parada plesa vam bo pripravila reportažo, ki si jo boste lahko ogledali v torek, 10. februarja, ob 22.00.
Prvenstvo je teklo po začrtanem programu organizatorja, Plesne zveze Slovenije, ki zadnje leto dni samo organizira tekme. Zaznamovala so ga naslednja dejstva: odlična izpeljava pilotnega projekta pridobivanja novih plesalcev, prehodi plesnih parov v višje starostne kategorije, nova partnerstva, nove obleke plesalk z mnogo volani na rokah, nobenega plesnega para v najmlajši kategoriji, to je med mlajšimi pionirji, zamenjava sodnikov Fredija Novaka in Mete Zagorc tik pred prvenstvom, utrujeni sodniki med nastopi edinega profesionalnega in seniorskega para.
Od decembra 2013 se je na Nadijini roki svetil prstan; na včerajšnji tekmi ga ni bilo več. Če se je razšla z možem Sergejem Konovalcevim, pa ni ne potrdila in ne zanikala.
In hja, informacija, ki je krožila ves čas prvenstva, da se je plesalka Nadija Bičkova razšla z možem Sergejem Konovalcevim. Slednje sem preverila kar pri Nadiji "direkt" po koncu tekmovanja, saj smo bili res navajeni, da je Nadijin mož na vseh prvenstvih sedel med publiko in navijal zanju. Odgovorila je kar kratko: "Hm, se zgodi, da ga danes ni tukaj. ‘Tricky question; ne bi komentirala," je bila neprepričljiva nova državna prvakinja, ki na prvenstvu ni imela več poročnega prstana. Z Miho Vodičarjem sta brez težav obranila naslov najboljšega para v članski kategoriji. "Vedno je lepo nastopiti doma, pred domačim občinstvom, in danes sva odplesala dobro, brez prevelikega stresa. Mislila sva, da skoraj ne bo šlo, saj sva se oba v zadnjih tednih borila z boleznimi, ampak je šlo," je Nadijino izjavo dopolnil Miha. Miha in Nadija bosta poskušala letos osvojiti še naslov najboljšega para stare celine v kombinaciji in obraniti naslov svetovnega prvaka v tej disciplini. Drugo mesto sta zasedla njuna klubska kolega iz Pingija Tine Kranjc in Saša Ul ter tako premagala brata in sestro Pritekelj iz Mirandancea, ki sta zasedla tretje mesto.
Tine Kranjc in Saša Ul z mareličnimi volančki do drugega mesta.
Začetek tekmovanja je pripadel pilotnemu projektu, za katerega je idejo dala plesna trenerka in sodnica Nataša Ambrož. "Gre za projekt, s katerim skupaj s plesnimi klubi navdušujemo mlade, da bi pričeli resno trenirati športni ples. In danes ste videli kar nekaj nadebudnih plesalcev in plesalk, največ iz PK Samba, še več pa jih je tekmovalo prejšnji teden. Mislim, da smo lahko zadovoljni in da smo na dobri poti, da pridobimo podmladek," je povedala Nataša, ki je bila tudi glavna sodnica državnega prvenstva.
Nataša Ambrož je bila glavna sodnica prvenstva in iniciatorka pilotnega projekta za mlade plesalce.
In res je bilo prav lepo videti neobremenjene plesalce, ki so lahko nastopili solo ali v paru ne glede na spol. Lan Žiga Anderlič je bil s soplesalko Luno Ljubič preprosto navdušen. "Na našo šolo je prišla gospa in nas povabila, da pridemo na trening. In bilo je zelo zabavno in poučno, zato sem ostal kljub temu, da treniram tudi klasični balet." Takšne ambiciozne plesalce nedvomno potrebujemo.
Lan Žiga Anderlič in Luna Ljubič sta bila dva navdušena bodoča plesalca iz pilotnega projekta.
Če že omenjam sodnike, naj napišem, da sta skoraj tik pred zdajci sodelovanje odpovedala Meta Zagorc in Fredi Novak. Slednji je odpotoval na tekmo v Toronto. Tako je bila sodniška zasedba sestavljena takole: Branko Bohak, Valerija Mbanvi Rahle, Blaž Pocajt, Andrej Novotny, Katarina Venturini, Šana Vodnik in Niko Basarič.
Sodniška ekipa še na obeh nogah.
Na vprašanje, kako izbrati sodniško ekipo, ki ni neposredno povezana s plesnimi pari na parketu, pa Nataša Ambrož odgovarja: "Praktično je to nemogoče. Funkciji trenerja in sodnika se pokrivata tudi zato, ker nimamo dovolj sodnikov z opravljeno sodniško licenco, ki jo zahteva mednarodna plesna zveza WDSF. Denarja za tuje sodnike tudi nimamo, pa tudi sicer se zdi samo optično, da bi bili tuji sodniki kateremu paru bolj ali manj naklonjeni."
Miša Cigoj in Nika Bagon, ki si je omislila belo obleko, sta kot edina zmagala v profesionalni kategoriji.
Tako je preverjena četica sodnikov sodila plesnim parom v sedmih starostnih kategorijah. In bila tudi zelo utrujena, saj si je večina med nastopom edinega profesionalnega para Miša Cigoj in Nika Bagon ter edinega seniorskega para Robert in Simona Preininger preprosto vzela nekaj minut počitka ter zasedla podeljevalske stopničke. Zmagovalci so pač znani, če nastopa samo en par v kategoriji. Ali pa celo noben par, kar se je zgodilo mogoče celo prvič v zgodovini državnih prvenstev. Naj me popravijo tisti, ki "državce" spremljajo že od začetka. V najmlajši kategoriji, to je med mlajšimi pionirji, ni nastopil nihče. Upajmo torej, da pilotni projekt začne čim prej delovati.
Robert in Simona Preininger plešeta v kategoriji seniorji II.
Prehodi iz mlajših v starejše kategorije so se praktično zgodili v vseh kategorijah. Med pionirji sta tako slavila Vid Šteinfielser in Brina Paulina Dezman iz Sambe.
Pionirska zmaga je šla v roke Vida Šteinfielserja in Brine Pauline Dezman.
Svoj deseti naslov sta si priplesala Brin Hlade in Tosia Robar Žerak, prav tako iz Sambe, ki bosta verjetno kraljevala celo leto v mlajšemladinski kategoriji.
Brin Hlade in Tosia Robar Žerak ponovno na vrhu. Tokrat v mlajšemladinski kategoriji.
Plesni klub Samba z Natalijo Banovič na čelu je bil najuspešnejši klub prvenstva, mladinca Uroš Lazić in Maruša Pinter sta mu priplesala še tretje zlato državnega prvenstva.
Uroš Lazič in Maruša Pinter sta si priplesala mladinsko zmago.
Najhujša konkurenca in edini, ki so odplesali tudi četrtfinale, so bili pari starejšemladinske kategorije. Lanska državna prvaka med mladinci Ivan Jarnec in Ana Ekart iz Pingija sta se zavihtela na tretjo stopničko. Že pred državnim prvenstvom pa se je ugibalo, komu bodo naklonjene sobotne zvezde. Ali Volodimirju Nieliensonu in Naji Dolenc ali Juretu Bergantu in Ani Mesec. Če so imele zvezde kaj pri tem, potem sta Jure in Ana lahko zadovoljna, saj sta stopila na najvišjo stopničko. "Bilo je napeto, saj je vedno in vedno je tudi prisotna nervoza, in prav je tako. Konkurenca je bila močna in midva sva zadovoljna, da sva dosegla začrtan plan, sva namreč tudi zelo trenirala," sta po tekmi dejala v roza odeta Ana in rdečelasi Jure. Naja in Volodimir sta tudi trenirala na polno – in sodeč po videzu – nista bila preveč razočarana.
Volodimir Nielienson in Naja Dolenc sta pristala na drugem mestu.
Za oceno samega prvenstva običajno povprašam sodnike, a zadnje čase najraje pobegnejo pred mano in mojo kamero. Lahko si samo mislim, da je pač prisotna slaba vest. Tako sem v soboto raje vprašala legendo športnega plesa Franja Kozarja, ki je pred časom nehal soditi, ker menda  ni "šel v korak s časom". "Ah, Barbra, saj veš, da ne sodim več, ampak ti bom povedal samo to, da nisem preveč zadovoljen s pokazanim. Ne bi rad bil preveč kritičen, a imamo samo en dober par med člani, dva med mladinci in dva med starejšimi mladinci. Vse ostalo je pa zelo slabo," je bil odkrit Franjo.
Jure Bergant in Ana Mesec, v polfinalu je plesala v zeleni obleki, sta postala državna prvaka.
Plesna trenerka in nekdanja plesalka Tjaša Vulič, ki je imela na prvenstvu kar precej železa v ognju, pa pravi: "Mislim, da na splošno pari ne trenirajo tako, kot bi morali. Ne zavedajo se, da so športniki, da morajo delati na fizični kondiciji. Večina je bila upehana že po dveh plesih. To pa ni v redu. Treba si je dati lahke uteži na noge in plesati z njimi kakšno uro in še več. Imamo pa nekaj parov, ki so dobri v starejšemladinski kategoriji, in seveda Miho in Nadijo. Veliko dela nas čaka."
Če si pari že niso nadeli uteži na noge in z njimi preplesali kakšnega kilometra, dveh, treh, pa so našli čas za obisk pri dizajnerkah plesnih oblek. Kar lepo število novih oblek je bilo zaznati. Ana Mesec in Naja Dolenc sta imeli celo dve novi obleki. Tudi zato, ker se investicija splača, saj se bosta oba para pojavljala na velikih mednarodnih tekmah, na evropskih in svetovnih prvenstvih. Največ dela, se mi zdi, so imele tokrat Saša Pust, Nataša Ambrož in Zdenka Arko. Prevladovala je izmenično črna barva pa nekaj fluorescentne, lila in mnogo volančkov. Pravzaprav so vsa plešoča dekleta "plahutala" z volani na tisoč in en način. Naj ne pozabim še na frizure, ki so že nekaj prvenstev nazaj lepo počesane in "zalizane" ob glavi. Vse skupaj zelo všečno in šik. Naj bo tako tudi čez dober mesec dni na istem kraju, takrat latinskega zločina. Vse uvrstitve si lahko ogledate na spletni strani Plesne zveze Slovenije v rubriki Rezultati. Fotogalerijo pa si oglejte na www.fotomesec.com
… (foto: Marko Mesec)
Medklic. V četrtek bo imela Plesna zveza izredno skupščino, na kateri bodo ponovno poskušali glasovati za spremembe k statutu, in upajo na tokratno izpeljavo, saj brez statuta zveza praktično ne more funkcionirati. Po skupščini, teden dni kasneje, torej 12.2. pa bo še vsakoletna podelitev priznanj PZS, a očitno z zelo malo publicitete, saj o tej prireditvi ne ve nihče ničesar. Znana je edino lokacija, in sicer Festivalna dvorana v Ljubljani, z začetkom ob 17.00.
P.S. Spoštovani komentatorji! Pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

View Gallery 17 Photos