Urška in Miki postali svetovni prvaki, Kazinci pa najboljši v Evropi

Mimi Marčac Mirčeta s svetovnimi pionirskimi prvakinjami.

Krompirjeve počitnice bo skoraj dvesto petdeset slovenskih šov plesalcev preživelo na Madžarskem, in sicer v mestu Pecs, ki gosti letošnje svetovno prvenstvo za pionirje in evropsko prvenstvo za mladince ter člane v šov plesih. Prvenstvo se bo odvijalo štiri dni, od 28. do 31.oktobra, drugi dan tekmovanja pa so bile najbolj zadovoljne pionirke iz PK Urška Ljubljana, ki so si priplesale naslov najboljših na svetu.

Zadovoljne najboljše Urškine pionirke na svetu.
Njihova koreografska mama Mimi Marčac Mirčeta je za naš portal sporočila: ”Mama+jajce+gnezdo=rojstvo, je točka, ki se začne, ko se iz jajčk zvalijo mladi ptički, odletijo in priletijo spet nazaj k mami. Bil je zame čisti užitek gledati moje najmlajše, kako so s srcem odplesali finale. Dopolnili so mojo kolekcijo osvojenih naslovov najboljših, saj mi je v karieri manjkal samo še ta naziv. Pionirski svetovni prvaki so si naziv priborili v konkurenci dvaindvajsetih formacij.”
Kolekcijo nazivov najboljših na svetu je Mimi dopolnila še z manjkajočo pionirsko.
Slovensko slavje so dopolnili še plesalci PK Bolero Ljubljana s točko Alice in Wonderland, in sicer z osvojeno bronasto medaljo. V finale se je uvrstila tudi formacija Strawberry jam (PK Miki Domžale), ki je zasedla 5. mesto, na 9. mesto pa se je uvrstila formacija Fire (Društvo Kazina).
Solistke pionirke so s svojimi nastopi zaključile že prvi tekmovalni dan. Maša Pušnik (PK Urška LJ) in Klara Peček (PK Bolero LJ) sta si razdelili 12. mesto, Laura Potočnik (PK Miki Domžale) pa se je uvrstila na 23. mesto. Z nastopi na evropskem prvenstvu so opravile tudi solistke mladinke. Najuspešnejša je bila Nina Dremelj (PK Wolfy LJ), ki je za las zgrešila stopničke in si priplesala 4. mesto, mesto nižje se je uvrstila Barbara Krašovec (Društvo Kazina), 7. mesto pa si je priplesala Patricija Crnkovič (PK Urška LJ).
Vesna Vučajnk iz Plesne zveze Slovenije pa nam je sporočila še petkove in sobotne uvrstitve naših plesalcev. Slovenski plesalci so osvojili kar štiri kolajne. Najprej so s svojimi nastopi navdušili pionirski pari, saj so se vsi uvrstili v finale. Naslov svetovnih podprvakinj sta si priplesali Laura Potočnik in Lana Smolnikar (PK Miki Domžale), bron  Ajda Flisar in Maša Pušnik (PK Urška LJ), 5. mesto Klara Peček in Lea Kos (PK Bolero LJ).
Pionirsko svetovno prvenstvo so zaključile male skupine in Slovenci smo vzeli naslov, no, priplesali so si ga Lazy detectives (PK Miki Domžale). Na 7. mesto so se uvrstili Dwarfs? Oh my … (Društvo Kazina), na 17. mesto pa Alvin and chipmunks (PK Bolero LJ).
Za zmagoslavje so poskrbele še mladinske male skupine. Naslov evropskih prvakov so osvojili Lonely people (Društvo Kazina), 4. mesto Don’t mess with my TV (Društvo Kazina) in 5. mesto Breath (Društvo Kazina). Na 12. mestu je tekmovanje zaključila skupina Scream of nature (PK Miki Domžale) in mesto nižje Zgodba z ulice (PK Plesni val CE).
Tudi v soboto smo prišli do kompleta medalj. Naslov evropskih prvakov si je priplesala mladinska formacija Legalov mat (Društvo Kazina), družbo v finalu pa sta ji delali še dve slovenski formaciji Čokolada (PK Bolero LJ), ki je osvojila 4. mesto, in na 5. mestu Miyako Odori (PK Urška LJ). Pošasti iz omare (PK Miki Domžale) so zasedle 9. mesto, Lost (Blejski plesni studio) pa 14. mesto.
Zelo uspešni so bili tudi mladinski pari – srebrno medaljo sta si priplesala Pia Popovič in Jan Ravnik (Društvo Kazina), bron pa klubski kolegici Tina Turk in Barbara Krašovec, na 7. mestu je bil še en kazinski par David Grajfoner in Maja Osojnik, ki jima je v polfinalu delal družbo še četrti par iz Kazine Tea Horvat in Matic Bizjak, ki sta tekmovanje zaključila na 11. mestu.
S prvimi finali pa so opravili tudi člani, in sicer članske male skupine. Odlično 5. mesto so si priplesale plesalke Blejskega plesnega studia s koreografijo Šalamun, 6. mesto Mea culpa (PK Plesni val CE) in 15. mesto Glam (PK Urška KR).