Ali delite posteljo s krvosesi?

Majhne, neprijetne nadloge po imenu posteljne stenice. Kot da ne bi imeli že dovolj problemov, se lahko poleg pršic, prahu in bakterij v postelji zaredi še ta mrčes, ki vam med spanjem pije kri! Berite naprej in ugotovite, kaj so posteljne stenice, kje se skrivajo in kako jih najti, preden one najdejo vas.
Spoznajte sovražnika v postelji
Posteljne stenice so majhne, ploske žuželke brez kril in s 6 nogami. Podobno kot komarji se tudi stenice hranijo z živalsko ali človeško krvjo.
Njihova barva se ponavadi spreminja – ko so lačne, so skorajda bele, ko pa so polne krvi, pa rjasto rjave barve. Običajna posteljna stenica zraste nekje do pol centimetra velikosti in je vidna s prostim očesom.
Steničina večerja? Vaša kri!
Ta nočna bitja se čez dan skrivajo v posteljah, pohištvu, lesu, na tleh in v smeteh, ljudje pa postanemo njihova večerja ponoči. Najbolj lačne postanejo tik pred zoro, ko se prisesajo na kožo in se 3 minute hranijo. V tem času posesajo toliko krvi, da so popolnoma polne in odpadejo z gostitelja. Nato se le še skrijejo in prebavljajo. Stenica lahko živi 10 mesecev in brez hrane zdrži cele tedne.
Kako sploh pridejo v posteljo?
Posteljne stenice se ponavadi zadržujejo v hotelih, hostlih, zavetiščih in vseh ostalih objektih, v katere ljudje pogosto prihajajo in odhajajo. Ker se skrivajo v majhnih špranjah, lahko zelo hitro najdejo pot med vaše osebne stvari: kovčke, torbice, oblačila, napadejo vaše hišne ljubljenčke. Čeprav so stenice najbolj pogoste v državah v razvoju, se zdaj prebijajo tudi v zahodne države.
Ali stenice prežijo tudi na vas?
Prav neverjetno je, da ti mali potuhnjeni krvosesi večerjajo na vaši koži, ne da bi vas prebudili. Njihovih skrivnih grižljajev ne čutite zato, ker s prvim ugrizom v telo spustijo snov, ki omrtviči kožo in hkrati preprečuje strjevanje, da lažje sesajo. Prvi znak, da so vas napadle stenice, so rdeči, srbeči madeži na koži, ponavadi na rokah ali ramenih. Ugrizov je običajno več in si sledijo eden poleg drugega v ravni črti.
Ste se zbudili s srbečimi madeži?
Ugrizov posteljnih stenic načeloma ni potrebno zdraviti, razen če zaradi praskanja staknete okužbo. V tem primeru na prizadet predel nanesite antiseptično kremo. Če ste zaradi ugrizov morda dobili celo alergijo, obiščite zdravnika, ki vam bo predpisal zdravilo. Stenice sicer ne predstavljajo nobene grožnje zdravju, vendar so lahko prenašalke nevarnih organizmov, ki povzročajo hepatitis B in tripanosomijo.
Imam rdeči madež – koga okriviti? Komarje, bolhe, stenice …?
Ni vsak rdeč madež na koži znak, da se je na vaši koži gostila stenica. Tudi zdravnik bo le težko presodil, katera sitnoba vas je grizla med spanjem: komar, bolha, muha, stenica … najbolje je, da natančno pregledate posteljo. Vzemite lupo in preglejte vse kotičke, še posebej šive na ležišču ali morebitne krvave sledi na posteljnini. Preglejte tudi okolico postelje: parket, nočno omarico, stene – skrijejo se lahko praktično kamorkoli.
Ugriznite jih nazaj
Če ste ugotovili, da imate v spalnici stenice, se jih lotite takole:
•    Prva stvar, ki jo morate narediti, je, da se znebite okuženega ležišča ali ga ovijete v plastično vrečo, da ujamete žuželke.
•    Posteljnino in ostali tekstil operite in posušite na visoki temperaturi, da uničite stenice in njihove larve.
•    Natančno očistite pohištvo, tudi dno, in posesajte tla, še posebej razpoke, v katerih bi se ta gomazeči mrčes lahko skrival.
•    Vse lesene površine poškropite z insekticidom, tudi posteljo, a pazite, da na strupa ne nanašate na del, ki prihaja v neposreden stik z vašo kožo.
•    Če se po intenzivnem čiščenju stenice ne bodo vdale, pa pokličite na pomoč profesionalce.
www.dormeo.net