Trio MTP. Prihaja poletna plesna evforija!

Matevž, Petra in Tian so pripravljeni na plesno vročico. (Foto: Tija Ažman)

V petek, 8. julija, štarta drugi Summer Dance Intensive v Austria Trend hotelu, ki ga kurira trojka Matevž Česen, Tian Ćehić in Petra Ravbar, bolj znana kot MTP. Seminar se bo odvijal do nedelje z zaključkom v Plesni šoli Bolero. V pogovoru pa izveste vse o dogajanju in minulih prvenstvih.

Pozdravljen, trio MTP. Odštevate dneve do svojega drugega MTP Summer Dance Intensive seminarja. Mesta so zapolnjena, vi pripravljeni, kaj se torej plete v vaših glavah v tem trenutku teden dni pred 8. julijem, ko se seminar začne?
MTP: Vse se odvija tako hitro, da stvari pripravljamo sproti. Se dogovarjamo še za zadnje malenkosti, dodelujemo koreografije, pa sestanki, e-maili … Vse z veliko pozitivne energije, ki jo tak dogodek prav gotovo potrebuje. Komaj čakamo in se veselimo druženja z vsemi plesalci. Res smo veseli, da na MTP Summer dance intensive prihajajo najboljši plesalci v Evropi. Vse skupaj nas bo okoli 200. Ponosni in hvaležni smo za to in vabimo še vse tiste, ki radi lovijo zadnje trenutke. Nekaj mest je še na voljo, tako da le pohitite.

Na lanskem seminarju v Boleru (foto: Tija Ažman)


Kaj vse lahko udeleženci ‘odnesejo’ v treh dneh v smislu znanja, izkušenj itd.?
MTP: Prav gotovo bodo ‘odnesli’ s seboj nekaj novih korakov, plesnih povezav, predvsem pa nepozabno izkušnjo, ki jo bodo doživeli v Ljubljani, ki bo povezala plesalce iz vse Evrope. Prepričani smo, da se bodo zgodila nova prijateljstva in poznanstva, kar največ šteje. Glede na lanskoletne izkušnje obljubljamo nepozabno poletno plesno pravljico, vse to, kar smo si tudi sami želeli kot mladi plesalci. Veseli smo, da zdaj nekaj takega lahko ponudimo vsem lačnim novega znanja.

(foto: Tija Ažman)


Veliko smo že napisali, kaj vse čaka udeležence, nekaj skrivnosti ste zadržali zase. Ali lahko recimo odkrijemo zdaj še kakšno ali nam daste vsaj namig?
MTP: Res trdo delamo, da bo plesalcem ostal naš plesni vikend v spominu za vedno, ravno za to bomo nekaj skrivnosti gotovo ‘prišparali’, vendar pa lahko razkrijemo, da bo naš zadnji klas nekaj čisto novega. Zadnji klas lani je bil res čustveno nabit, letos pa pripravljamo še nekaj čisto svežega, nekaj, česar nismo še nikjer videli, in mislimo, da si plesalci nekaj takega zaslužijo. Komaj čakamo to plesno poezijo. Med drugim bomo v soboto zvečer imeli zabavo z DJ-em, ‘limited edition’ koktajli, prigrizki in nepozabno vzdušje dolgo v noč. Med celotnim vikendom bosta na voljo tudi povsem nov ‘merch’ in rumena ‘limited’ edicija oblačil. Spet smo bili oblikovalci in tokrat smo res navdušeni nad končnim izdelkom.

Matevž, Petra in Tian vas čakajo ne samo s plesom, ampak tudi s posebno kolekcijo oblačil MTP; lani v beli barvi, letos v rumeni. (Foto: Tija Ažman)

Ravno včeraj pa smo razkrili tudi veliko skrivnost ključnega dejanja. Letos bomo dogodek zaključili v Boleru, saj vemo, da si mnogo plesalcev iz tujine želi videti naš plesni center. Pripravljamo dogodek, ki je definicija MTP-ja. Bolero ‘dance battle’, kjer bodo plesalci pokazali v vsakem izhodu svoj ‘movement’, tehniko in svoj ‘passion’. Zmagal bo najboljši plesalec, plesalec, ki ponuja vse troje MTP komplet, ki predstavlja vrhunskega plesalca. Prijave že letijo in zelo se veselimo tega dogodka, saj ‘art plesalci’ res nimajo veliko priložnosti ‘battlati’ oz. improvizirati in pokazati svojega stila. Gotovo bo zelo napeto, vendar ne pričakujemo tekmovalnosti, ravno nasprotno. Pričakujemo in spodbujamo vzdušje, kjer bodo vsi inspiracija eden drugemu. Skrivnost pa za zdaj ostajajo tudi naši VIP-sodniki ‘battla’. Tudi tokrat nekaj povsem novega. Osebe, ki so zelo vpletene v plesni svet, že odkar plešemo vsi trije. Res komaj čakamo!

Matevž Česen (foto: Tija Ažman)

Seminar se zaključi v nedeljo, 10. julija, kar pa seveda ne pomeni, da je za vas tudi konec dela. Kaj vse se bo še dogajalo po tem datumu, vprašam vsakega posebej?
Matevž: Ja, do počitnic bo treba še malo počakati. Čakata me še dve večji snemanji za domačega in tujega naročnika. Nekaj opravkov v mojem Boleru. Potem pa si privoščim tritedenske počitnice, kjer bodo končno vso pozornost dobile moje punce. Takoj za tem pa že potujem naprej na Poljsko, Slovaško, v Dubrovnik in Črno goro. Tudi septembra bo takoj zelo veselo, saj s tekmovalci odhajamo v Skopje na evropsko prvenstvo v jazzu in modernu. V teh časih le upam, da nas čaka tudi pestra jesen, čeprav priznam, da je tale zaključek pred poletnimi počitnicami (pre)hud.

Ekipa je vedno osredotočena na pedagoško uro. (Foto: Tija Ažman)

Tian: Zame pa edine načrtovane počitnice letos takoj za MTP Summerjem, saj je potem celo poletje zelo pestro. Počitnice bodo letos zelo kratke in upam, da sladke, se bom pa letos spet napotoval po vsej Evropi. Zelo se veselim vseh plesnih poletnih kampov na Češkem, v Belgiji, Estoniji in Srbiji. Večinoma potujem na vsako destinacijo za skoraj ves teden, kjer učim po več deset klasov, vendar me takšne poti tako zelo napolnijo z energijo in inspiracijo. Tako zelo lepo je videti plesalce, ki so željni znanja, in le črpajo vse, kar jim ponudiš. Vmes, ko se vračam v Slovenijo za kak dan ali dva, so načrtovani še poletni nastopi in šov ter pa ‘open klasi’ v Bolero dance centru, tako da ste vsi zelo vabljeni, da začutite malo te plesne poletne evforije. Konec poletja pa se vračamo s polno paro naprej in treniramo ter upamo na evropsko prvenstvo v jazzu in modernu z našimi ‘bolerovci’.

Petra Ravbar (foto: Tija Ažman)

Petra: Poletje se bo zame začelo s krajšim oddihom s prijatelji na Hrvaškem, vmes s fantom potujeva na počitnice v Španijo, ustavim se tudi v našem Boleru, kjer poteka poletje v Boleru ter poletni ‘open classi’, na katere vas prav lepo vabim. Letos med poletjem poučujem v vročem Dubrovniku in na Češkem, potem pa bo že kmalu konec poletja in s tem tudi čas za pripravo na evropsko prvenstvo v Skopju, ki ga že komaj čakamo.

Na evropskem prvenstvu v Zakopanih (foto: FB)

In seveda za vami je uspešno državno prvenstvo v modernih tekmovalnih plesih, pa evropsko prvenstvo. Je razplet takšen, kot ste ga načrtovali, pohvalite se z dosežki, prosim?
Matevž: V plesu težko načrtuješ razplet, ker je preveč subjektivnega mnenja, lahko pa si želiš. Želje so se izpolnile, če rečem, da vse, ne bo držalo. Skoraj vse pa ja (smeh). Vedno si lahko za kakšno mesto boljši ali slabši. Ples je živa stvar in hitro gre lahko karkoli narobe. Izjemno sem ponosen na svoje plesalce, ki so postali državni prvaki v malih skupinah tako v otroški, mladinski kot članski kategoriji. Pa državni prvaki v mladinski in članski formaciji šov ples. Pa na vse svoje soliste in pare, ki so dosegli izjemne rezultate. Med njimi deset državnih prvakov in dva državna podprvaka. Z evropskega prvenstva pa se vračamo z več, kot smo pričakovali. Domov prihajamo s sedmimi naslovi evropskih prvakov, med drugim v mladinski in članski formaciji ter mladinski mali skupini šov plesa. Najbolj sem kot oče ponosen na svojo Tajo, ki je med mlajšimi mladinski pari postala evropska prvakinja. In še petimi naslovi evropskih podprvakov, ki so si jih presenetljivo priplesali solisti in otroška formacija šov plesa. Nekaj koreografij sva pripravila skupaj s Tianom. Res sva super tandem, rad soustvarjam z njim. Naša jazz skupina pa s članom manj v prihodnji sezoni ostaja še močnejša.
Tian: Res v plesu težko karkoli pričakujemo, že velikokrat smo se naučili, da je bolje pričakovati manj in biti potem pozitivno presenečen. Ogromno je bilo pozitivnih presenečenj, seveda pa tudi nekaj ne tako pozitivnih. Predvsem sem zelo vesel, da se je ogromno mojih plesalcev uvrstilo naprej na mednarodna tekmovanja, kar pomeni, da imamo še vso sezono čas izpiliti koreografije in jih res pokazati tako, kot smo si jih vsi skupaj zamislili. Moram pa priznati, da so letos skoraj vsi moji plesalci naredili vrhunske nastope že na državnem prvenstvu in pokazali svoj maksimum. Zelo sem ponosen, predvsem na vse tiste, ki so tekmovali prvič. Letos sem med drugim treniral in koreografiral četrto mladinsko zasedbo (da, letos smo imeli kar štiri mladinske ‘art’ formacije v Boleru!). Videti takšen napredek v le pol leta, odkar je večina skupine začela tekmovati, je res čarobno in poseben občutek, ki si ga težko predstavljaš, če tega ne doživiš. Letos smo v Boleru imeli res ogromno koreografij in mnogo je bilo tudi takšnih, ki smo jih trenerji koreografirali skupaj. Res je lepo sodelovati s celo ekipo, sploh sem seveda počaščen, ko sodelujem s svojim plesnim očetom Matevžem. Najine skupne umetnine so res nekaj posebnega. Zelo sem hvaležen vsem plesalcem, vsem svojim šestkratnim državnim prvakom in trikratnim državnim podprvakom, da skupaj ustvarjamo vse te nepozabne zgodbe. Ponosen sem čisto na vse in v čast mi je ustvarjati z mladimi ljudmi, ki si želijo trdo delati in postati najboljša različica sebe. Letos sem koreografiral skoraj 30 koreografij, vendar inspiracije pri takih plesalcih preprosto ne zmanjka.
Petra: Kot sta fanta že omenila, je ples živa stvar in jo je težko gledati ter ocenjevati objektivno. Sezona je bila kar naporna, saj smo v celotni jazz ekipi pripravili več kot 90 koreografij, v izziv mi je bilo usklajevati poučevanje v plesni šoli, plesnem klubu, načrtovati svoje treninge in koreografiranje točk za tekmovalce. Izredno sem ponosna na svoje plesalce, tako soliste, pare, male skupine in na svojo modern formacijo, ki je na državnem prvenstvu pokazala zelo dober nastop in si z njim priplesala naslov vice državnih prvakov. Plesalci so v mojih koreografijah osvojili še en naslov državne prvakinje, tri naslove vice državnih prvakov in dve tretji mesti. V največje veselje pa mi je, da vidim, kako se plesalcem na odru svetijo oči, kako odprejo svoje srce in kako res uživajo. Kot trio pa seveda delujemo tudi v koreografiranju svojih duetov s Tianom. V modern dvojicah sva že šesto leto zapored postala državna prvaka, v jazz dvojicah pa tretje leto zapored. Na odru mi je navkljub vsem tekmovanjem, ki sem jih že preplesala, še vedno najlepše, ampak mislim in čutim, da je zdaj pravi čas, da se poslovim od tega. Še vedno bom aktivno vpeta z vsem srcem in dušo v nam najlepšo stvar na svetu ples.

Trio letos v rumeni barvi (foto: Tija Ažman)

A razbrati je, da boste kljub temu malo ležali na plaži, kajne?
Matevž: Poletje bo pestro. Noge bodo v ‘špagah’ in v zraku. Vesel sem, da imam letos v načrtu kar nekaj morskih destinacij, kjer se bo plesalo. Vsi pa komaj čakamo tudi Egipt decembra, kjer bo svetovno prvenstvo v jazzu in modernu.
Petra: Poletje je zame čas za oddih in čas za ponovno napolnitev baterij po prvi polovici sezone, zato si rada vzamem čas zase in za svoje bližnje, saj je med letom tega res malo. Morje, sonce, dobra knjiga poezija. Poletje pa, kot rečeno, ne bo minilo brez plesnih korakov, te bi preprosto preveč pogrešala.
Tian: Kot omenjeno, bo letos zelo malo ležanja na plažah, se pa tudi jaz zelo veselim vseh destinacij, saj je tudi mnogo lepih, sploh v poletnem času. Na čisti odklop pa upam nekje konec septembra, kjer bo malo tekmovalnega zatišja pred vrhuncem v novembru in decembru.
Hvala in zaplešimo v poletje. Uspešno vam želim!