Državno prvenstvo v kombinaciji ali kako plesalcem zagreniti konec sezone!

Klemen Dremelj in Lara Nedeljkovič sta državna prvaka v kategoriji para ples. (Foto: Feniks)

Minulo zadnje državno prvenstvo v kombinaciji desetih plesov je minilo v znamenju slabega priokusa, kako se takšnih prvenstev ne organizira!

V petek, na zadnji šolski dan, torej 24. junija, se je zbralo 32 plesnih parov plus dva para, ki plešeta v kategoriji para ples, na svojem zadnjem ‘državcu’ v sezoni. Rada bi napisala, da je bilo super vzdušje, odlična organizacija, a žal ne bo šlo. Preprosto ne morem razumeti, kako ekipa, ki dela na tem področju že – karikiram – 100 in eno leto, ne zna, noče, ne zmore organizirati prvenstva, kot se spodobi za najlepši dvoranski šport, kot radi sami poudarjajo. Plesalci, ki trdo delajo, straši, ki plačujejo, in to ne malo, si preprosto zaslužijo zgledno organizirano prvenstvo.

Na parketu športne dvorane Srednje gradbene šole v Ljubljani

Organizatorja Blaž Pocajt iz Plesnega kluba Feniks in Marko Vodnik iz Društva Kazina, ki je tudi predsednik sekcije za latin in standard, sta pred časom že organizirala ‘državce’, ki so bili pohvale vredni. Kaj se je zgodilo tokrat? Izgovori, da so morali organizirati še popoldanski kvalifikacijski turnir (menda jih nihče od klubov ne želi več organizirati, ker je z njimi samo strošek), ki se je začel ob 16.00 uri, do večkratnega premikanja datuma prvenstva, so večkrat slišani. A kdo za vraga si je zamislil datum na zadnji šolski dan, ko je večina plesalcev seveda v šolskem sistemu in komaj čaka podelitev spričeval.

Zmagovalca med člani od leve proti desni Maša Kastelic in Akim Pekunov, drugouvrščena Neža Colja in Stefan Chiari in tretja Monika Kocbek in Brin Ravter (foto: Feniks)

No, nekaj je prilagajanja datuma našemu najboljšemu paru Akimu Pekunovu in Maši Kastelic, ki se udeležujeta mednarodnih tekmovanj, a to najbrž ne bi smel biti razlog za izbor res neprimernega dneva. Nervoza staršev, ki sem jo občutila, je bila velika, večina jih je imela že spakirane kovčke za dopust, kupljene karte za trajekte etc., saj so mislili, da bo ‘državca’ konec v uri ali dveh. A ob pogledu na urnik, ki ga je k sreči objavila Metka Mesesnel Bizilj, voditeljica tekmovanja, na družbenem omrežju Facebook (FB), kjer je bil napisan štart prvenstva ob 20.30 in podelitev ob 24.00, nam je vsem padel mrak na oči. Najmanjše število parov v zgodovini športnega plesa in najdaljša tekma, ki se je seveda zavlekla krepko čez polnoč. Organizator je v urnik stlačil še vse solistke pa vse kombinacije v kategoriji para ples, kar seveda sploh ni sporno, a lahko bi se prireditev začela mnogo prej, a nekdo znova ni znal načrtovati minutaže posameznih kategorij, zato se je prvenstvo končalo ob pol enih zjutraj.

V pričakovanju

Sicer naj bi državno prvenstvo potekalo kot del skupnega državnega prvenstva v modernih tekmovalnih plesih, a letos je ta skupni ‘državc’ čudežno izginil. Modernisti so namreč plesali v Medvodah, športni plesalci pa v športni dvorani Srednje gradbene šole v Ljubljani. Od pred leti tako opevane zamisli o skupnem ‘državcu’, kako bo mešanje plesnih stilov dobro za pridobivanje novega občinstva, ni ostalo nič. Pripomb je bilo s strani modernistov na ‘obnašanje’ športnih veličin precejšnje. Od tega, da so postavljali pogoje, da ne želijo plesati na isti dan s kategorijo orientalski ples, ker je kič, do pogojev urnika, ki pa ga, kot kaže, sami še vedno ne znajo urediti.

Metka Mesesnel Bizilj je seveda vodila prireditev tako, ko ona zna, suvereno ampak glasba ji je nagajala ves čas tekme in tudi urnik ji je nekako polzel iz rok

Plesalci so seveda dali vse od sebe, čeprav jih je bilo komaj za finale, in zelo hitro jih bodo po številu udeležencev v nekaterih kategorijah ujele solistke, ki iščejo plesne partnerje. Težava je bila tudi z glasbo, kot je v intervjuju že povedala Martina Plohl: “/…/ ni bilo skladbe in plesa, kjer ne bi glasba prekinila ali preskočila. To so res izjemno neprimerni pogoji, še posebej za tekmovalce, ki so začetniki in imajo že tako težave z ritmom.”

Sporne majice zadaj in …

Piko na i pa je še dodala glede sponzorskih majic: “Finalisti so prejeli majice in jopice z logotipom dveh klubov in bili nagovorjeni s strani voditeljice, da se naj vsi oblečejo in reklamno slikajo. ‘Pardon’, ampak res ne razumem te neokusne šale, da moji tekmovalci nosijo in se slikajo z majicami ter jopicami kluba, iz katerega ne prihajajo. Pri vsem omenjenem se ni nobeden od organizatorjev odzval, kot da vse poteka v najlepšem redu. Lahko rečem samo, da sem bila šokirana.”

… spredaj

Blaž Pocajt je za oddajo, ki si jo boste lahko ogledali 25. septembra na TV3, takole razložil situacijo glede parov: “Definitivno smo imeli prej v Sloveniji veliko več podmladka, veliko več parov in iz tega je izšla kvaliteta v moji generaciji. Mislim pa, da parom, ki trenutno tekmujejo, ne manjka entuziazma, ampak je treba z njimi delati zares profesionalno in ne kot hobi.”

Sodniška ekipa je bolj ali manj enaka kot desetletja nazaj

Sodniško ekipo so sestavljali stari sodniški znanci: Branko Bohak, Špela Kralj, Fredi Novak, Andrej Novotny, Drago Šulek, Marko Tumpej, Meta Zagorc, delegat Plesne zveze pa je bil Marko Vodnik. Prilagam fotografiji iz leta 2010 in 2011, dvanajst oziroma enajst let nazaj, najstarejši, ki sem ju lahko našla v svojem arhivu. Ja, isti ljudje stojijo še danes ob plesišču.

Pisalo se je leto 2010 … (foto: Marko Mesec)
pa leto 2011 (foto: Marko Mesec)

Fredi Novak, ki je skoraj vedno kritičen, je bil tokrat precej prizanesljiv: “Organizacija je tekla, lepo, lepo so pripravili, edino okvir pa ni bil najboljši, preveč naenkrat, in čudno, da je publika vzdržala do konca. Covid je svoje naredil, situacija v svetu je svoje naredila … Težko je … Po drugi strani pa lahko rečem, da je v vsaki kategoriji nekaj dobrih parov, eden ali dva. Včasih, se spomnim, je bila med mlajšimi mladinci katastrofa, pionirjev skoraj ni bilo, zdaj pa nekaj imamo in moramo bit pozitivni.”

Denis Nali in Julija Markovič Halik na desni sta zmagovalca v mlajše mladinski kategoriji

Ja, plesalci so bili vsi pozitivni, tisti z osvojenimi naslovi seveda najbolj, preostali pa so se tudi veselili, predvsem počitnic. Na zmagovalno stopničko so stopili skoraj vsi enaki pari kot v latinu oz. standardu. Mlajša pionirja Gordij Parshakov in Adela Rant sta torej zmagala tudi v kombinaciji v konkurenci štirih parov, tako kot pionirja Alex Belaj in Rubi Pocajt v konkurenci štirih parov, pa mlajša mladinca Denis Nali in Julija Markovič Halik med šestimi pari, pa starejša mladinca Jaka Bračko in Nea Omerzu med štirimi pari.

Akim Pekunov in Maša Kastelic zmagovalca med člani

Člana Akim Pekunov in Maša Kastelic sta zmagala kombinacijo in latin, samo standard sta morala prepustiti sotekmovalcema Vincenzu Chianezeju in Ani Ekart, ki pa se državnega v kombinaciji nista udeležila. Kuloarji pravijo, da jima je ekipa Diablo, pri kateri trenirata v Italiji, svetovala, da se raje udeležita tekme v italijanski Cervii. Med člani so plesali le trije pari. Med mladinci v konkurenci sedmih parov pa je prišlo do drastične zamenjave. Državna prvaka v latinu in standardu Jaka Mihalič Rader in Maja Vočanec sta se uvrstila šele na tretje mesto, zmagala sta Nik Visnovič in Tanisa Potočnik Martič. Pogled na edini par med seniorji III je skromen, a Mojca Noč Razinger in Igor Razinger sta na plesišču uživala in pokazala odličen nastop ter si priplesala naslov prvaka že četrtič. V kategoriji para ples sta slavila Klemen Dremelj in Lara Nedeljkovič, ki sta nadgradila nastop od zadnjega prvenstva pa do danes, predvsem na obrazni mimiki in telesni interpretaciji. Druga sta bila Roman Maček in Martina Smodiš.

Nik Visnovič in Tanisa Potočnik Martič, zmagovalca med mladinci

In kot napisano, reportažo z državnega prvenstva v desetih plesih si boste lahko ogledali v nedeljo, 25. septembra, ob 18.45 na TV3, ker tudi naša ekipa načrtuje oddaje in nemogoče je bilo vključiti reportažo v programsko shemo kaj prej. Sicer pa na vprašanje, kdaj za božjo voljo bo Plesna zveza dobila/uredila/najela osebo za PR, predsednik Plesne zveze Jadran Živkovič odgovarja: “Upam, da se bomo jeseni lahko dogovorili. Malo smo aktivnosti sprožili na drugih zadevah in sedaj smo se dogovorili s športnim časopisom Ekipo, da imamo svojo rubriko, ki jo žal še vedno sami polnimo, ampak to ne bo šlo in potreben je dogovor s človekom, ki bo to konstantno delal.” No, tudi takšne izjave poslušam že 30 let, odkar sem prvič vzela mikrofon v roke. Fantje in dekleta, čas je za resne spremembe.

Reportažo si boste lahko ogledali 25. septembra ob 18.45 na TV3; na fotografiji seniorska prvaka Mojca Noč Razinger in Igor Razinger.

In medklic mojega snemalca Lea Vučemiloviča, ki tekmovanja snema od leta 2007, je pa tudi reden snemalec maturantskih plesov: “Zakaj se ne dogovorijo z Bolerom, ki organizira prekrasne maturantske plese, in naredijo končno eno lepo prireditev?” Janja Pušl in Zoran Kljun, ki sta si tekmovanje tudi ogledala, sprejmeta izziv?

Zoran Kljun je podeljeval kolajne na letošnjem državnem prvenstvu v kombinaciji. (Foto: Feniks)

P. S. Vse rezultate najdete na spletni strani Plesne zveze Slovenije.