Svetovno na Japonskem, evropsko v Riminiju. Miha Vodičar brez Nadije Bičkove skromno 26. mesto.

Miha Vodičar in Irina Vasilevska na letošnjem državnem prvenstvu. (Foto: Jernej Rihar)

Ta vikend sta se odvijali kar dve nadvse pomembni plesni tekmovanji, in sicer evropsko prvenstvo v latinskoameriških plesih za člane in svetovno prvenstvo v standardu za starejše mladince. Slednji so morali na daljno Japonsko, v Kitakyushu, ki je od Tokia oddaljen 836 kilometrov, prav zato ni šlo brez zapletov. Aktualna državna prvaka v tej plesni zvrsti Ivan Jarnec in Ana Ekart sta letela iz Londona proti Japonski, ko se je nekje na pol poti nad Rusijo letalo British Airways moralo obrniti iz neznanih razlogov. Par je obtičal v enem od hotelov na letališču Heathrow in nervoza je bila neznanska, saj Ivan in Ana nista vedela, če bosta pravočasno prišla na tekmovanje. To jima je sicer uspelo, dobesedno sta priletela na tekmovanje in v konkurenci 62 parov zasedla delitev 39. in 40. mesta. Naš drugi par, ki je v Tokio letel prek Benetk in naprej na prizorišče, Jaka Podgoršek in Katarina Matuš, je pristal nekje v zlati sredini, in sicer si deli 30. in 31. mesto.

Na japonskem parketu: Ivan Jarnec, Ana Ekart, Katarina Matuš in Jaka Podgoršek … (Foto: Blaž Pocajt)
Spremljevalec obeh naših parov Blaž Pocajt nam je poslal zelo zrelo izjavo: "Malo smo imeli zapletov pri potovanju Ivana in Ane, ker sta se morala vrniti z letalom nazaj v London, ko sta bila že na pol poti do Tokia. Priletela sta isto uro na tekmo, ko se je že začelo tekmovanje. Oba para sta zelo lepo plesala, bil je soliden nastop. Menim, da je bila za vse pare iz Evrope ali Združenih držav Amerike tekma naporna še posebej zaradi potovanja, ampak vsi so imeli iste pogoje. Tekma se je odvijala v veliki hali, kjer je bilo ogromno prostora. Lahko rečem, da je ta tekma dober pokazatelj, kje smo v svetovnem merilu. Imamo določene dobre kvalitete, imamo pa se istočasno veliko dela, kar je tudi vzpodbudno, ker imamo še veliko prostora za razvoj. In s časom in pravim ter predvsem strpnim načinom dela lahko v prihodnje posežemo tudi po dobrih rezultatih. Rekel bi, da vse, kar počnemo v življenju, potrebuje čas in umirjen prostor za razvoj. In predvsem tega nam primanjkuje v Sloveniji. Pari morajo biti manj okupirani s tem, h kateremu trenerju letijo na ure, in bolj usmerjeni v svoj osebni razvoj. Vidim pa trenutno zelo pozitiven pristop obeh parov danes in lahko rečem samo, da bodimo prijatelji, spoštujmo drug drugega, zavihajmo rokave in na delo. Novim zmagam in izkušnjam v življenju naproti."
Na stopničkah svetovna prvaka iz Romunije, drugouvrščeni litovski par in tretja Belorusa. (Foto: WDSF)

Na svetovni vrh sta se v kategoriji starejših mladincev zavihtela aktualna evropska prvaka Paul Rednic in Roxana Lucaciu. Druga sta bila varovanca ekipe Diamant, par iz Latvije, Denis Gudovski in Megija Dante Morite, Yahor Boldysh in Polina Mineeva iz Belorusije pa sta bila tretja. Med sodniki je bila tokrat tudi slovenska predstavnica, in sicer Alenka Bohak. Spomnimo, kako je bilo lani v Riminiju. Zmagal je sedanji plesalec Naje Dolenc Vladislav Kolesnikov z Anno Isakovič, Naja Dolenc pa je z nekdanjim soplesalcem Volodimirjem Nieliensonom zasedla 16. mesto. Naš drugi par, Jure Bergant in Ana Mesec, ki prav tako ne pleše več skupaj, je zasedel delitev 29. in 30. mesta. Vsekakor je bil lanski izkupiček za nas boljši.
V Riminiju: Miha Vodičar, Irina Vasilevska, Valerija Musina in Miha Žerjav. (Foto: FB)
S sedemurno časovno razliko med Evropo in Japonsko pa se je v že omenjenem italijanskem Riminiju odvijalo evropsko prvenstvo v latinu za člane. Miha Vodičar, ki je zmagal državno prvenstvo po komaj tednu dni treniranja z novo soplesalko Irino Vasilevsko, je zasedel 26. mesto, kar je za enajst mest slabše kot lani na Danskem, ko je z Nadijo Bičkovo zasedel 15. mesto. Seveda sta Miha in Nadija lani obranila naslov svetovnega prvaka v kombinaciji in se nato plesno razšla. Na spletni strani Mednarodne plesne zveze WDSF so se pred letošnjim tekmovanjem v latinu še vedno spraševali, zakaj Miha in Nadija Bičkova nikoli nista podala uradne izjave o končanju skupne kariere. Te izjave ni dočakala niti naša plesna zveza, kaj šele naš portal. Nadija je medtem postala mama in na socialnem omrežju Instagram že reklamira svoje nove čeveljce, s katerimi naj bi se znova vrnila na plesni parket. Ali pa samo na oder animacijske skupine Birds of Paradise.

Naš drugi par, Miha Žerjav in Valerija Musina, je odplesal samo eno rundo in pristal na delitvi šestinpetdesetega in sedeminpetdesetega mesta. Tekmovalo je 71 parov, našega sodnika nismo imeli v panelu. Oba para sem prosila za komentar, a ga do zaključka članka nisem dočakala. Lani je naš drugi par, Matej in Anja Pritekelj, zasedel 55. mesto.
Anna Matus z zlato lasuljo. (Foto: WDSF)
Evropska prvaka sta postala Gabriele Goffredo in Anna Matus iz Moldavije, sicer aktualna svetovna prvaka. Anna, nekdanja soplesalka Miše Cigoja, je na tekmovanju plesala v finalu s srebrno lasuljo na glavi, v prejšnjih kolih pa si je nadela zlato.

Plesni pari in seveda trenerji ter starši so končali res dolgo sezono tekmovanj. Nekaj prostih dni jim bo prišlo še kako prav, preden se znova zberejo na veliki nemški tekmi German Open v Stuttgartu, ko se plesno kolo spet  zavrti.

View Gallery 5 Photos