Slovenski plesalci znova na svetovnem vrhu

Zmagovalna formacija Kazine v koreografiji Reversal.

Predzadnja velika tekma v modernih tekmovalnih plesih v jazz in modern plesnih stilih se je odvijala v poljskem mestu Mikolajki v hotelu Golebiewsk, ki se ponaša s štirimi zvezdicami. Naši plesalci, ki niso stanovali v tem hotelu in zato imeli nekaj zapletov z garderobami, so kljub temu dokazali, da so v nekaterih kategorijah nepremagljivi. Še posebej se je zmage veselila članska formacija, ki se je prvenstva udeležila prvič, in pod taktirko koreografa Mitje Popovskega tudi zmagala."Moj prvi obisk svetovnega prvenstva v modernu s polno ekipo se je končal z naslovom svetovnih članskih prvakov v modern formacijah. Prejeli smo prelep kristalni pokal poljskega predsednika, in polni vtisov ter pohval zaključili sezono. Bil sem priča zelo kakovostni modern tekmi, ki je postala resen tekmec doslej najmočnejšemu show prvenstvu. Prijav je bilo sicer manj, a zato kvaliteta toliko večja. Zelo prijetno so me presenetili nemški in finski koreografi ter plesalci.

Klara Lainšček si je priplesala četrto mesto v modern solo članice.

Svetovno prvenstvo v jazz tehniki pa je bilo zelo povprečno in sem pričakoval veliko več. Zelo sem zadovoljen s solistkami ter solisti v modern mladinski in članski konkurenci, kjer smo osvojili kar zajetno mero medalj, najbolj pa s svojimi člani, ki so na svojem prvem modern SP takoj posegli po zlatu. Z veseljem čestitam vsem slovenskim plesalcem in jim želim srečno ter uspešno novo leto,"
je za naš portal povedal koreograf in pedagog Mitja Popovski.
Petra Zupančič niza odlične uvrstitve eno za drugo; na Pojskem je bila tretja med solo članicami.
Med glavnimi sodnicami pa je bila tudi koreografinja in pedagoginja Mimi Marčac Mirčeta. "Počasi se stvari premikajo na bolje. Saj smo letos na svetovnem prvenstvu v jazz-u, modernu in baletu v finalu že gledali točke, ki so v same discipline tudi spadale. V jazz-u in modernu smo videli kar nekaj izvrstnih plesalcev in zanimivih koreografij. Slovenska reprezentanca je dokazala, da sodi še vedno v vrh. Vesela sem bila zmage Staše Tušar in drugega mesta Maše Pušnik ter četrtega mesta članske jazz male skupine PK Urška.
Mladinska svetovna prvakinja v jazzu Staša Tušar.

Pionirka Maša Pušnik si je priplesala drugo mesto med solistkami v jazzu.

Zapomnila pa si bom modern točko Sare Mlakar in Jureta Gostinčarja, ker sta pokazala nove in drugačne gibe. In po moje bi morala zmagati. In seveda modern formacijo. Zanimivo je bilo videti ponovno balet na glavnem odru. Je bilo pa s strani organizacije tekmovanja nekaj zastojev, ko smo čakali na plesalce iz druge dvorane. Vzporedno je še potekalo drugo tekmovanje, še na dveh odrih. Sodniki so morali biti zbrani, ker se je vrstni red nastopajočih spreminjal. Bill Fowler,
ki je že vrsto let glavni sodnik, in jaz sva si delila vlogo glavnega sodnika. Veliko sem se naučila od gospoda, ki je soustvaril in spisal veliko pravil v tekmovalnem pravilniku. Mnogokrat sva morala sprejemati hitre odločitve, seveda s soglasjem supervizorja in organizatorja. Organizator pa ni zagotovil garderob za plesalce, ki niso bili gostje hotela, in so se le-ti morali preoblačiti v sami dvorani. In ravno to so bili naši plesalci. Vendar so bili kljub temu nasmejani in vrhunski."
Slovenski plesalci sodijo v svetovni plesni vrh.
Vse rezultate si lahko ogledate na http://www.ido-dance.com/ceis/ido/results/calendar/2011_347.html

View Gallery 6 Photos