Slovenci smo plesni narod in pika

Mladinska disco formacija iz PK Zeko je postala ena od dvainsedemdesetih najboljših v državi.

Okoli 1700 plesalcev iz petinštiridesetih slovenskih plesnih klubov se je zbralo na prvem delu državnega prvenstva v modernih tekmovalnih plesih pod kupolo Gospodarskega razstavišča v Ljubljani. Dobili smo dvainsedemdeset novih državnih prvakov v različnih starostnih in plesnih kategorijah. Najbolj množična sta bili hiphop in disco stil, navdušenje nad jazzom, stepom in electric boogijem pa se zmanjšuje oziroma nekje tudi nazaduje. A mladina gre korak s časom in prav veselje je bilo pogledati množico hiphoperjev, kako obvladujejo svoja telesa, kako čutijo vsak gib in kakšna je želja po zmagi. Velika članska formacija iz Bolera v koreografiji Nike Kljun je bila ena boljših točk v hip hop kategoriji in si zasluženo priplesala naslov državnih prvakov.

Pod kupolo Gospodarskega razstavišča se je zbralo okoli 1700 plesalcev iz petinštiridesetih slovenskih klubov.
Nič manj niso plesalci oziroma plesalke navdušeni nad disco plesom. Predelani glasbeni komadi osemdesetih in devetdesetih omogočajo plesalcem neverjetno hitrost, koreografi pa spretno izkoriščajo mlada telesa, ki jim izpeljavo njihovih idej tudi omogočajo. V tem stilu še posebej izstopa Plesni klub Urška iz Zagorja.
Plesalke Urške iz Zagorja so zmagale v pionirski kategoriji disco ples formacije.
Jazz stil je bil umeščen med bolj popularne plesne zvrsti in je zavoljo tega imel precejšnje občinstvo, zanimanje za aktivno ukvarjanje z njim pa nikakor ni tako množično. Je pa nekaj koreografov, ki še vedno vztrajajo, in med njimi je Mimi Marčac Mirčeta iz PŠ Urška, pa Slavi Martinovič iz Plesalnice Bohinj, ki je na letošnjem državnem prvenstvu opozorila nase s precej atraktivnimi točkami in dodelano kostumografijo.
Solistka Staša Tušar je postala državna jazz mladinska prvakinja v koreografiji Mimi Marčac Mirčeta.
Plesalnica Bohinj je s točko Recover postala državna prvakinja v članskih jazz formacijah.
Navdušili so tudi tisti malo starejši, ki jih je Plesna zveza Slovenije uradno umestila v kategorijo člani 2. Čakajoč na svoje otroke v plesnih šolah se je pred leti spomnil Miha Krušič in je čakajoče starše povabil v sosednjo dvorano, da poizkusijo kakšen hiphop korak. Navdušenje je bilo veliko in tako se je na državnem prvenstvu predstavilo kar devet malih in velikih "starševskih" formacij. Kakovost pa je bila res na visokem nivoju, še posebej med zmagovalci iz Pro Dancea.
Bad Girls&Boy so postali državni prvaki v najstarejši kategoriji hip hop formacije člani 2 v koreografiji Mihe Krušiča.
Tridnevni plesni maraton, tekmovanja so namreč trajalo od dopoldanskih do večernih ur, je spretno izpeljal Plesni klub Urška s Tomažem Ambrožem in Borisom Prokofjevim na čelu. Plesalci in njihovi starši so bili navdušeni, saj je bilo poskrbljeno za vse, od garderob do pijače in jedače, dobre klime, prenosa na video steno in točnost urnika. Ta je malo šepala le v soboto, ko je bilo na sporedu ogromno število plesalcev in je bil zamik pričakovan. Voditelja Azra Selimanovič in Andrej Mernik sta spretno vodila tridnevno prireditev.
Azra Selimanovič je z Andrejem Mernikom spretno krmarila tridnevni plesni maraton.
Plesni klub Wolfy in Miki, ki organizirata prihodnje državno prvenstvo v športni dvorani v Šenčurju pri Kranju, bosta imela težko delo, da se vsaj približata Urškini organizaciji. A že sama lokacija in preverjeno neklimatizirana dvorana tega ne bo dopustila. Žal, a to so tako ali tako večni problemi organizatorjev, ki želijo s prvenstvi predvsem zaslužiti in nič vložiti.
Step nima toliko privržencev, a plesalci iz kluba Forma so osvojili naslov državnih prvakov med pionirskimi malimi skupinami. (Foto: Gregor Zupančič)
Reportaže z državnega prvenstva in dogajanja pod kupolo si boste lahko ogledali v več terminih, saj je materiala toliko, da bom pripravila kar nekaj oddaj. Prva Parada plesa bo na sporedu v torek, 7. junija, ob 20.15 na TV Veseljak in v soboto, 11.6., ob 20.00 na INFO TV.

View Gallery 8 Photos