Samba, rumba, čačača … Končno bomo dočakali državno prvenstvo v latinskoameriških plesih!

Veselo in pisano bo na državnem prvenstvu v latinu. (Foto: Marko Mesec)

V soboto, 3. oktobra, se zberejo v telovadnici Srednje gradbene, geodetske in okoljevarstvene šole Ljubljana plesalci latina.

Bo, ne bo, mogoče, ne vemo … Vsi dvomi so zdaj odpadli. Plesna zveza Slovenije je pred tedni objavila razpis letošnjega državnega prvenstva v latinskoameriških plesih. Res da je bil datum dvakrat spremenjen in lokacija tudi, kar smo pri PZS-ju že navajeni. No, tokrat je opravičilo seveda korona in koronski ukrepi. Tako se bodo plesalci latina, ki bi morali imeti svoje državno prvenstvo v začetku marca, zbrali na parketu telovadnice Srednje gradbene, geodetske in okoljevarstvene šole na Dunajski v Ljubljani. Organizatorja sta Društvo Kazina in PK Feniks, ki morata upoštevati vsa pravila NIJZ, torej vstop in ogled prvenstva jasno z maskami, med udeleženci mora biti dva metra razdalje, plesni pari bodo seveda plesali brez mask, a pred in po nastopu si jo bodo takoj nadeli. Njihovi trenerji jih bodo bodrili ob plesišču, ampak največ po dva iz kluba. Med plesalci in sodniki pa naj bi bila štirimetrska razdalja. Kako bo to videti v praksi, mi ni povsem jasno, saj je gibanje plesnega para nepredvidljivo, v latinu pa sploh, ko pride do izraza temperament. Ampak prepričana sem, da vsi z nestrpnostjo čakajo in čakamo na ta dogodek, zato se bomo potrudili, da bo organizator imel čim manj logističnih težav. Tudi midva z mojim snemalcem, ki državna prvenstva spremljava že dolga leta, bova na ustrezni razdalji, a izjave in intervjuji s plesalci in trenerji vsekakor ne bodo trpeli.

Matej Krajcer bo v vlogi sodnika in organizatorja skupaj z …
… Markom Vodnikom, ki bo tudi imel v rokah organizacijo tekme.

Sodniško ekipo, ki bo odločala o novih državnih prvakih, sestavljajo: Jagoda Batagelj, Šana Vodnik, Matej Krajcer, Daniela Škofic Novak, Natalija Banovič, Karmen Intihar in Dejan Kolenc. Vodja tekmovanja bo Blaž Pocajt. Kdo bo vrtel glasbo, ne vem, držim pesti za Vedrana Čelića, ki pač prihaja iz PK Feniks in je definitivno najboljši ‘sukalec’ glasbe na naših državnih prvenstvih.

Pogled na lansko državno prvenstvo v latinu

Na štartni listi je 56 plesnih parov, ploskam ob pogledu na osem parov med mlajšimi pionirji, na enajst parov med mlajšimi in starejšimi mladinci. V članski konkurenci bo plesalo šest parov, kar bo en lep finale. Devet jih bo med mladinci, pet med pionirji in dva seniorja. Žal se tekmovanja ne bodo udeležili trije pari iz kategorije para ples, ker se je na šoli pokvarilo dvigalo. Škoda, saj tudi plesalci te kategorije komaj čakajo, da pokažejo svoj ples. V dogovoru s Plesno zvezo bodo svoje prvenstvo odplesali vzporedno s prvenstvom v kombinaciji 31. oktobra v Medvodah.

Lanske stopničke mlajših mladincev (foto: Marko Mesec)

Tukaj vam pripenjam še link za orientacijo in da vas spomnim, kakšen je bil razplet na državnem prvenstvu v standardnih plesih v Zgornji Kungoti in kdo so aktualni prvaki, ki največkrat sežejo po naslovu tudi v latinu. No, to seveda ni pravilo.

https://www.paradaplesa.si/tristosestdeset/zgornja-kungota-se-je-izkazala-na-drzavnem-prvenstvu-v-standardnih-plesih-pozitivno-razpolozenje/

Plesalci srečno, sodniki naj imajo budno oko, trenerji mirno kri, organizatorji potrpežljivost, starši pa navijajte. O dogajanju bomo poročali tako v naši TV-reportaži kot na portalu, ki ga pravkar berete.