Robi Grmek. DanceFest Novo mesto si bomo zapomnili po odlični energiji in ‘amazing’ nastopih!

Energični in strastni plesalci na festivalu DanceFest Novo mesto 2023 (foto: Jernej Šerjak)

V Novem mestu je bila zadnja novembrska sobota plesna. Robi Grmek in njegova ekipa PSNM sta organizirala drugi festival DanceFest Novo mesto!

Robi, pozdravljen za tabo je drugi DanceFest Novo mesto in sobota je bila polna plesa, energije in dobrih rezultatov. Kako si doživel ta vaš enodnevni festival?
Mislim, da če bi videli izraz na mojem obrazu, bi vse povedalo. Vesel, navdušen tako nad koreografijami kot nad številom udeleženih plesalcev, klubov. Dobili smo novo potrditev, da delamo dobro.

Robi Grmek

Kaj meniš, po čem se bo zapisal v spomin plesalcem?
Predvsem po odlični energiji, kar je bil tudi ‘feedback’ od ostalih plesalcev, trenerjev in klubov. Po festivalu so me nekateri trenerji spraševali, zakaj mislim, da je bila tako dobra energija, pa mi ni bilo treba odgovoriti so kar sami povedali: ‘”Očitno smo bili sami pozitivni ljudje na kupu.” Potem sem tudi sam razmišljal, res so bili sami pozitivci na festivalu in seveda odlična ekipa na vseh mestih.

Koliko pa je bilo udeležencev in koliko nagrad si podelil?
Zaplesalo je okoli 700 plesalcev iz 30 različnih društev, klubov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije. Razdelili smo denarni sklad v višini 4000 evrov. Na veliki gala prireditvi je glavno nagrado 1800 evrov prejela skupina Shabba (Bolero), 900 evrov za drugo mesto je ostalo pri nas v Novem mestu, priplesala si ga je skupina Everything Spice (PSNM), in 450 evrov je prejela skupina Breathe (ADC) za tretje mesto.

Nagrajenci velike gala prireditve

Na mali gala prireditvi je glavno nagrado 450 evrov prejel solist Jakob Kavšek s točko Reincarnation (Bolero), drugo mesto je zasedla točka Take your time, Naja Domazet (Kazina), in prejela 250 evrov, tretje mesto točka Bang bang, Ana Lina Telič (Kazina), ki je prejela 150 evrov.

Nagrajenci male gala prireditve

(link do rezultatov iz gale: https://www.plesnistudio-nm.com/dance-fest-novo-mesto/dance-fest-novo-mesto-results/)

Sodniška ekipa

Je bila kakšna točka, ki se ti je zarezala v spomin ali si imel toliko organizacijskega dela, da nisi imel časa gledati na plesišče?
Res je, prvega dela si nisem mogel ogledati, ker sem imel veliko dela z organizacijo, zato pa sem si vzel čas in si pogledal obe gali. Lahko samo rečem, da ne bi bil rad v vlogi sodnika, ker so bile točke res ‘amazing’, najbolj od vseh me je navdušil naš nekdanji plesalec Jakob Kavšek, res je hud plesalec in tudi točka, ki jo je predstavil na festivalu, je bila ‘toop’!

Jakob Kavšek

Bi pa mogoče še izpostavil eno točko, ki sicer ni dobila denarne nagrade, je pa požela največji aplavz v dvorani. To je bil mešani par iz klubov PSNM in ADC, trenerki Petra Stamenković in Leja Mesec. Obe sta imeli v dvorani ogromno svojih plesalcev, ki so bučno spremljali njun cel nastop, pripravili pa sta eno tako super, ‘feel good’ točko za dušo. Ne znam povedati, kako sem vesel, da je bil naš festival ‘primeren teren’ za tako združevanje različnih ekip. Saj to je glavni cilj, a ne? Da ples povezuje in navdušuje.

Kljub temu ne moreva mimo dejstva, da je istočasno potekal tudi LiberoDance festival, ki pa se je na plesni urnik uvrstil za vami. To je absolutna škoda za vas, za Azro Pucko kot organizatorico Libero festa in seveda za vse plesalce, ki bi se verjetno ob drugačnih datumih udeležili obeh festivalov. Zakaj se je to zgodilo? In kaj boš naredil, da prihodnje leto ne bo tako?
V Sloveniji se čez leto zvrsti že toliko plesnih dogodkov (od PZS tekmovanja, festivalov, predstav, produkcij …), da je že resnično težko najti prost vikend. Ampak se je ta nesrečen termin na koncu za nas dobro iztekel. Imeli smo še enkrat več plesalcev kot lani, kar je za nas čisti presežek. Drugo leto bomo po vsej verjetnosti festival organizirali 7. in 8. 12. 2024. Kot ponavadi datum najprej potrdiva s Sebastijanom Vodlanom (Festis, izračun rezultatov, op. u.), potem pa ga objavimo še javno na naši spletni strani in družbenih omrežjih.

Robi z organizacijsko ekipo festivala DanceFest Novo mesto (foto: Jernej Šerjak)

In ker se bliža konec leta, narediva en rezime. Kako si zadovoljen z letom? Na kaj si ponosen, kaj bi najraje pozabil in kaj si želiš v letu 2024?
Lahko rečem, da je za nami še eno vrhunsko leto. Kar se tiče števila plesalcev, smo spet na številkah, ki smo jih imeli pred korono. Imamo polno plesno šolo veselih in nasmejanih otrok. Zelo zadovoljni pa smo tudi z rezultati v letu 2023. Tu moram pohvaliti svojo ekipo vrhunskih učiteljev, ki vsako leto tako dobro delajo s plesalci in zraven poskrbijo za odlične koreografije, pa naj gre za začetne ali tiste nadaljevalne, tekmovalne skupine. Bom kar izkoristil priložnost in se jim še takole javno zahvalil. Hvala. Hvala tudi Mestni občini Novo mesto in Očesnemu centru Preskar, da nas po vseh letih še vedno podpirata pri naših projektih, in vidita, da delamo dobro za skupnost. In seveda tebi, Barbra, za najine pogovore, intervjuje in tvojo podporo.
Hvala tudi tebi za vedno pripravljenost na izjave in srečno v 2024.