Dušan Vodlan. S svetovnega prvenstva na Češkem se vračamo s petimi zlatimi kolajnami in z eno bronasto!

Svetovne prvakinje iz Plesnega studia Plohl (foto: osebni arhiv)

Od 25. 11. do 25. 11 2023 je v Liberecu na Češkem potekalo že jubilejno 10. Svetovno prvenstvo za vse zvrsti plesa v organizaciji Svetovne umetniške plesne Zveze (WADF). Prvenstva se je udeležilo tudi pet slovenskih plesnih klubov, članov Umetniškega plesnega združenja Slovenije (UPZS), in sicer Plesni studio Plohl iz Slovenske Bistrice, Be Funky iz Komna, Plesni studio Petra iz Kopra, Remix iz Ptuja in KR Dancing iz Slovenj Gradca z več kot 100 plesalci. Tekmovanja se je udeležilo 30 držav in je trajalo pet dni v petih dvoranah. Vsi so zabeležili v močni konkurenci okoli 7000 plesalcev in v okrog 6000 točk več kot odlične rezultate in osvojili še pet zlatih in eno bronasto medaljo.

Martina Plohl z varovankami in svetovnimi prvakinjami

Z dvakratnimi svetovnimi prvakinjami so se okitile plesalke Plesnega studia Plohl iz Slovenske Bistrice: Nastja Zacharias, Nika Zalokar, Barbara Čičak, Simona Smolar, Vesna Muc in Vojka Tamer Lešnik, ki so se pod okriljem glavne trenerke in koreografinje mag. Martine Plohl intenzivno pripravljale za to prvenstvo, in sicer z dvema plesnima točkama. Plesno točko z naslovom Emergency so z zlatom okronale že na državnem prvenstvu, zdaj pa tudi z laskavim nazivom svetovnih prvakinj v kategoriji mešanih stilov.

Druga plesna točka z naslovom Bombsheel pa je latino poslastica, ki zajema vseh pet latinskoameriških plesov in je na svetovnem prvenstvu doživela svojo premiero. Tudi latino show je sodnike prepričal in bistriška skupina deklet je še enkrat poslušala slovensko himno. Mag. Martina Plohl: “Vedela sem, da se bomo imele čudovito, ampak bilo ni samo čudovito, pač pa je bilo nepozabno. Za svetovno prvenstvo ste garale, sedaj je vaš trud poplačan, okronale ste ga z nazivom svetovnih prvakinj. Občutke, koliko to pomeni, kako zelo smo na vas ponosni, kako vam privoščimo, koliko veselja čutimo v sebi ter kako zelo vas imam rada, je težko ubesediti. Skupaj smo že veliko dosegli, več nazivov državnih prvakinj in zdaj še naziv svetovnih prvakinj. Skupaj sestavljamo mozaik nepozabnih trenutkov, a veliko novih nas še čaka. Titula svetovnih prvakinj je naziv, ki ne zbledi nikoli.

BeFunky je bil najštevilčnejši klub …

Tudi najštevilčnejši slovenski klub na tem prvenstvu (47 plesalcev) se je vrnil domov s kar dvema zlatima kolajnama, in sicer v SuperShowcases Urban Street Dance in SuperShowcases Urban Street Dance Fusion Show.

… in postal dvakratni svetovni prvak.

Mateja Terčon Knap: “Letos smo ponovno zablesteli na svetovnem odru, in sicer še z večjo skupino plesalcev. Tokrat nas je bilo kar 47. Zadali smo si kar precejšen izziv, saj smo se tam predstavili z dvema točkama, skupaj z 12-minutnim programom, ki smo ga s plesalci pripravljali le dva meseca. Na svetovno prvenstvo se nismo odpravili s tekmovalnostjo v sebi, ampak kot vedno, kamor gremo, gremo z namenom, da predamo naš način delovanja in razmišljanja širši publiki in v gledalčevem ter sodniškem srcu kaj malega premaknemo. Točki sta imeli zame in za naše plesalce, ki skupaj z mano ustvarjajo to našo drugačno pot, dokaz, da si upajo in želijo biti to, kar so. Češka je bila za nas tudi letos čudovita.

Zlati ptujski Remixovci

Z zlatom in himno v ušesih v Urban street dance se je s svetovnega prvenstva vrnila domov tudi Plesna skupina Remix iz Ptuja. Rebeka Ostroško: “V mesecu novembru smo z našo skupino odpotovali na Češko na svetovno prvenstvo WADF v Liberecu s točko Trgatev. Za vse nas je to bila zelo lepa in polna spominov in lepa izkušnja, saj so z nami bili tudi naši starši, sorodniki, prijatelji … Prvi dan smo si ogledali lepo Prago, drugi dan pa nas je čakal nastop v Liberecu. Kljub temu da je dan bil zelo naporen, je hkrati bil zelo lep. Biti med toliko plesalci iz različnih držav, z različnimi plesnimi zvrstmi in različnimi starosti in pri tem ne čutiti razlik, vendar eno skupno ljubezen do plesa, je nekaj neverjetnega. Ponosne smo, da smo zastopale našo malo državo in predstavile zgodbo, ki je navdušila vse v dvorani. Vzdušje je bilo res neverjetno že zaradi priložnosti plesati na tako velikem dogodku, potem pa so tukaj še naši navijači, ki so vso dvorano dvignili na noge.

Kaja Ramšak s plesalko Saro Berložnik iz KR Dancing

Kaja Ramšak: “Iz Slovenj Gradca sta se na to pot podali dve tekmovalki, Julija Ovčjak in Sara Berložnik. Obe v starosti Juvieniles II sta polni energije in navdušenja zaštartali v prvo svetovno prvenstvo KR Dancinga. Julija Ovčjak je svojo plesno popotovanje pričela že v petek, 25.11. 2923, kjer se je v 1/8 finala uvrstila v četrt finale. V izjemno hudi konkurenci 33 nasprotnic je po četrtfinalu svojo pot nadaljevala v sobotni polfinale. V res močni konkurenci se je Julija uvrstila v finale, kjer je nastopilo zaradi izenačenosti kar osmih tekmovalk. Na koncu je osvojila odlično 7. mesto. S svojo točko z naslovom Dracula v kategoriji modern solo je lepo zastopala slovenske barve. V soboto se je v kategoriji jazz solo pomerila Sara Berložnik. Po izjemnem četrtfinalnem nastopu, kjer je prejela tudi aplavz sodnikov, se je uvrstila v polfinale in na koncu pristala na 9. mestu. Solo Dayligt je na oder prinesel pozitivno energijo, Sara pa je bila s svojim nastopom zelo zadovoljna. Plesalki sta prav tako skupaj nastopili v kategoriji modern duo Juveniles, kjer sta predstavili koreografijo Oblivion. Duo se je uvrstil vse do finala, kjer je zasedel odlično 5. mesto. Plesalki sta se izjemno potrudili, na vse nastope pa smo zelo ponosni. Komaj čakamo WADF Liberec 2024 in se veselimo novih pustolovščin, polnih plesa!

Svetovne prvakinje in …

Na WADF svetovno prvenstvo v Liberec so odšli tudi plesalci Plesnega studia Petra iz Kopra. Petra Bremec: “Kot ponosni člani UPZS ter WADF smo tekmovali v dveh disciplinah, v jazz in show danceu. Kljub močni konkurenci plesalcev z vsega sveta smo si priplesali odlična mesta ter celo posegli po stopničkah. Za plesalke je bilo svetovno prvenstvo velik izziv, saj so v letošnji sezoni prestopile v najstarejšo in najmočnejšo člansko kategorijo. Na 3. mesto in bronasto medaljo so tako priletele članice male jazz skupine s plesom Petra Ailines. Z odličnim finalnim nastopom in na 5. mestu na koncu so se z točko Smooth criminal okitile mladinke jazz skupine. Prav tako z odličnim nastopom v članskih show dance formacijah in s točko The Game so priplesale pravljično 7. mesto. Vendar Plesni studio Petra svoje delo ne posveča samo zgolj tekmovalnim zvrstem. V plesni družini se kalijo tudi mladi plesalci CICI plesne skupine, mlajše in starejše jazz baletke. Strast do plesa ter trud, vložen v urah treninga, ki ga plesalci z Obale delijo s svojo trenerko in koreografinjo, pa bodo prikazali v prihodnjih nastopih.

… bronaste plesalke iz Plesnega studia Petra

Ob koncu pa bi se rad malo pohvalil ne samo z vrhunskimi rezultati naših članov, ki so se pridružili v kratkih treh letih v naše združenje. Združenje tako šteje že kar 35 slovenskih klubov. Seveda smo mi odprti za vse in vsakogar, tako da se naših prvenstev udeležujejo tudi posamezniki in klubi, ki niso naši člani. Seveda ta hitri napredek ni ostal neopazen niti zunaj našega združenja in naših meja. Tako smo v tem kratkem obdobju nase opozorili tudi pri CompanyWal busines s sedežem v Londonu in s predstavništvom v Ljubljani, ki je Združenju UPS dodelil certifikat, ki potrjuje, da je organizacija s svojim delovanjem med najbolj zaupanja vrednimi v Sloveniji.

Dušan Vodlan že kuje nova plesna tekmovanja.

Še naprej se bomo trudili pri širjenju plesne kulture in športa po svojih najboljših močeh. Se že pripravljamo na 2. UPZS pokal Slovenije, ki bo 16. in 17. marca 2024, ter na 4. državno prvenstvo 1. in 2. junija 2024. (sporoča Dušan Vodlan, predsednik plesne zveze Umetniško plesno združenje Slovenije, o rezultatih na minulem svetovnem prvenstvu na Češkem.)