Dr. Henrik Neubauer. Končno dočakal Prešernovo nagrado za življenjsko delo!

Dr. Henrik Neubauer, baletni plesalec, koreograf, umetniški vodja, zdravnik, operni režiser, profesor operne igre − za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj, leta 2009 je dobil Zlati red za zasluge Republike Slovenije, spisal je več kot 30 knjig in prek 500 strokovnih člankov s področja opere in baleta. Zaslužena Prešernova nagrada za življenjsko delo. (Foto: Jaka Gasar)

Upravni odbor Prešernovega sklada je razglasil dobitnike nagrad za življenjsko delo in nagrad Prešernovega sklada. Velika nagrada za življenjsko delo tudi dr. Henriku Neubauerju!

Na včerajšnji tiskovni konferenci je Upravni odbor Prešernovega sklada, na čelu s predsednikom Jožefom Muhovičem, razglasil prejemnike nagrad Prešernovega sklada in dveh nagrad za življenjsko delo. Nagrajenci prešernovega sklada so: Miljana Cunta, Jana Zupančič, Nuška Drašček, Ciril Horjak, Sara Kern in Tomato Košir.

Dr. Henrik Neubauer z baletnim plesalcem Edijem Dežmanom (foto: arhiv PP)

Prešernovo nagrado za življenjsko delo bosta v letu 2024 prejela pesnica in prevajalka Erika Vouk ter baletni plesalec, koreograf, režiser, publicist in pedagog dr. Henrik Neubauer. Posebej me veseli, da je dr. Henrik Neubauer končno prejel priznanje, ki ga nedvomno zasluži. Komisija je v obrazložitvi nagrade takole zapisala: ‘Baletni plesalec, koreograf, zdravnik, režiser, pedagog, publicist dr. Henrik Neubauer se je z baletom pričel profesionalno ukvarjati leta 1944, ko je v Ljubljani obiskoval baletno šolo Maksa Kirbosa. Sprva kot član baletnega zbora, nato pa kot solist je med letoma 1946 in 1957 nastopal v ljubljanski operni hiši. Leta 1953 je končal študij medicine, istega leta pa je diplomiral tudi na Srednji baletni šoli v Ljubljani. Izpopolnjeval se je v Moskvi, v Leningradu in nato še v ZDA, kjer je pridobil diplomo predavatelja labanotacije. Leta 1952 je začel koreografirati dramske, operne in nato še samostojne baletne predstave. Med letoma 1960 in 1972 je prevzel vodenje ljubljanskega Baleta, od 1972 do 1982 pa je bil direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana. Leta 1984 je za dve leti prevzel vodenje mariborske Opere.
Od leta 1989 pa vse do leta 2002 je predaval na ljubljanski Akademiji za glasbo in tako rekoč ustanovil dodiplomski študijski program Operna šola. Kot plesalec in koreograf je sodeloval pri izvedbi večine najpomembnejših klasičnih in modernih baletov. Od svojega opernega režijskega prvenca Ero z onega sveta v mariborski Operi je režiral več kot trideset oper in operet.

Dr. Neubauer je avtor mnogih knjižnih izdaj.

Je tudi pomemben publicist in mednarodno priznan ekspert s področja opere, baleta in plesne umetnosti nasploh. Objavil je več kot trideset knjižnih izdaj in več kot petsto člankov.

Dr. Henrik Neubauer demonstrira mečevanje na baletnem plesalcu Luki Žiherju na predstavitvi ene od svojih knjig.

Znotraj izredno širokega polja različnih dejavnosti, v katerem se je Henrik Neubauer tako rekoč šest desetletij nepretrgano posvečal plesni in operni umetnosti, predstavlja jedro njegove ustvarjalnosti kreacija koreografij in priprava opernih režij. Vse do danes se je podpisal pod več kot osemdeset samostojnih baletnih koreografij na glasbena dela slovenskih skladateljev. Poleg 34 opernih režij, med katerimi izstopajo naslovi tako iz klasičnega kakor tudi sodobnega repertoarja, je pripravil tudi petnajst režij dramskih iger v francoskem jeziku. Za več svojih koreografij in režij, je prejel prve nagrade na ljubljanskih baletnih in opernih bienalih.
Kot velik poznavalec operne literature in humanistično orientiran intelektualec je dal pomemben prispevek tudi k slovenski operni prevodni praksi, saj je prevedel več libretov iz glasbeno gledaliških del.

Z dirigentom Claudiom Abbadom (foto: arhiv PP)

Od leta 1973 deluje v Mednarodnem gledališkem inštitutu (ITI-Unesco), kjer je bil predsednik Slovenskega centra (1992–2000), generalni sekretar plesnega komiteja, tehnični svetovalec izvršnega komiteja in član predsedstva komiteja za glasbeno gledališče. Rezultat njegove aktivnosti je tudi 29. april – mednarodni dan plesa, ki ga prav zaradi iniciative dr. Neubauerja že 42 let praznujemo po celem svetu.

Kolo je njegovo priljubljeno prevozno sredstvo. (Foto: arhiv PP)

Zaradi naštetih zaslug in prizadevanj na številnih področjih umetnosti in kulture, ki so trajno obogatila slovensko kulturno krajino ter okrepila ugled slovenske države v mednarodnem prostoru, smo prepričani, da si dr. Henrik Neubauer nedvomno zasluži najvišje slovensko priznanje za izjemne dosežke na kulturno-umetniškem področju — Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Vsako leto ob mednarodnem dnevu plesa dr. Neubauer prebere poslanico v oddaji Parada plesa. (Foto: arhiv PP)

Iskrene čestitke, dragi doktor, in glejte, da se na podelitev nagrad 7. februarja 2024 ne pripeljete s kolesom, kot to storite, ko pridete na snemanje oddaje Parada plesa. Proslavo podelitve nagrad bo režiral Edward Clug.