Prvenstvo Nemčije. Nobenega finala za naše. Vodičar & Bičkova izpuhtela.

Volodimir Nielienson in Naja Dolenc pred nemško tekmo. (Foto: FB)

V Stuttgartu se je končalo mednarodno prvenstvo Nemčije, German Open, ki velja za nekakšen neuradni uvod v novo sezono plesnih tekmovanj športnih plesalcev. No, roko na srce, sezone postajajo vse daljše in daljše, plesalci praktično nimajo več časa za kakšne daljše počitnice. Počitek pa potrebujejo vsi, ne samo tisti, ki se udeležujejo tekem eno za drugo. Boj za čim višja mesta in posledično za kolajne postaja neizprosen. Ali si na plesnem vlaku ali pač padeš z njega. Slovenski pari, njihovi trenerji, predstavniki Plesne zveze Slovenije in seveda starši se nemškega odprtega prvenstva po eni strani veselijo, po drugi so zaskrbljeni. Konkurenca je namreč peklenska, rezultati pa ne najboljši. Priznati je treba, da so časi, ko so se naši pari uvrščali v finale in osvajali kolajne, minili. Letos na parketu ni bilo niti našega najboljšega para Mihe Vodičarja in Nadije Bičkove, ki bi verjetno naredila kakšen rezultat. Kje sta bila, nimam pojma, ker nista odgovorila na moje vprašanje, zakaj ju ni, čeprav sta ob koncu sezone na državnem prvenstvu v kombinaciji še kako zatrjevala, kako pomembna tekma ju čaka na German Open. Govorice, da se ne razumeta več najbolje, da želita končati skupno kariero, so toliko bolj glasne. A kot zapisano, uradnega komentarja ni.

Miha Vodičar in Nadija Bičkova sta manjkala na odprtem nemškem prvenstvu. (Foto: Ksenija Ostrelič)
Tako se je v članski kategoriji v latinskoameriških plesih najbolje od naših odrezal par Vitalij Zaharov in Zala Fuchs, ki sta si priplesala 112. mesto (v kategoriji Rising Stars pa sta bila na 26. mestu med 249. plesalci), Miha Žerjav in Valeria Musina sta bila 174. Plesalo je 314 parov. Med sodnicami je bila Barbara Nagode Ambrož. Tekmo si je ogledala tudi trenerka in sodnica Daniela Škofic Novak, ki je seveda tekmovanje spremljala tudi kot mama plesalke Tjaše Novak, ki z Bojanom Lazareskim pleše za Srbijo. "Za nas je bil poseben, ker sta se Bojan in Tjaša lani, ko sta prvič plesala na German Open Competition, uvrstila med 48 najboljših parov in si s tem prislužila "zvezdico". Zato sta letos lahko izpustila prvo kolo. Prvič sta se tudi odločila trenirati celo poletje in si bosta šele zdaj po vrnitvi iz Stuttgarta privoščila nekaj dni počitnic. Tjaša je plesala v svoji novi kreaciji v živo rumeni barvi. Plesala sta sproščeno in z užitkom. Končni rezultat je bil sicer nekaj mest slabši kot lani (55. mesto med 314 pari), vendar vseeno pomeni, da lanska uvrstitev v top 48 ni bila slučajna in da sta realno zdaj nekje okrog 50. mesta v svetu. Po kratkem oddihu se bomo pričeli pripravljati na svetovno prvenstvo novembra na Dunaju."
Zoran Plohl, Tatjana Lahvinovič Galčun, Aleksej Galčun s tretjeuvrščenim parom v kombinaciji desetih plesov starejših mladincev Denisom Gudovskim in Megi Dano Morīte. (Foto: FB)

V Sttugartu je tekmo spremljala tudi Tatjana Lahvinovič Galčun, ki je trenerka tako nekaterih naših kot tudi tujih parov. "Naš tim ima različne občutke. Po eni strani smo zelo zadovoljni, po drugi pa ne. Ekstremno smo ponosni na naša zmagovalca med starejšimi mladinci odprtega prvenstva v latinskoameriških plesih Vladislava Kolesnikova in Anno Isakovič, tudi na bronasto kolajno Denisa (Gudovskega op. a.) in Megi  (Megija Dana Morīte op.a.) pa še bi lahko naštevala, saj smo imeli veliko dobrih rezultatov v različnih kategorijah in smo zelo ponosni in zadovoljni z napredkom naših varovancev. Glede slovenskih plesalcev težko komentiram sploh tiste, s katerimi nimam nobenega stika. Po eni strani ne vem, kakšni so bili njihovi cilji, na čem so delali, kaj so hoteli pokazati, po drugi strani nisem imela možnosti, da jih spremljam, ker sem imela pač svoje varovance. Sta pa Volodja (Nielienson, op. a.) in Naja (Dolenc, op. a.) svojo latin tekmo odplesala fenomenalno. Bila sta ena od najbolj zrelih, izkušenih plesalcev na plesišču, in ne glede na res hudo konkurenco in odlično zasedeno 11. mesto sta bila po mojem mnenju pripravljena za finale. Vitalij (Zaharov, op. a.) in Zala (Fuchs, op. a.) lepo napredujeta od tekme k tekmi. Do zdaj je bila to njuna najbolje odplesana tekma, bila sta odlično pripravljena, edino smolo smo imeli, ker je Vitalij zbolel, imel je vročino 38 cel teden in ni mogel pokazati vsega, kar je sposoben. Drugače sem prepričana, da bi bil rezultat še boljši."
Volodimir Nielienson in Naja Dolenc sta bila naš najboljši par. (Foto: GOC)

Vladimir Nielienson in Naja Dolenc sta poleg latina plesala tudi standard in zasedla delitev 40. do 41. mesta, državna prvaka v tej plesni zvrsti Jure Bergant in Ana Mesec sta zasedla delitev 68. do 69. mesta. Tekmovalo je 154 parov, sodila pa je Barbara Nagode Ambrož. Jure in Ana sta tekmovala tudi v kombinaciji desetih plesov in zasedla delitev 30. do 32. mesta med enaindevetdesetimi pari. In še pojasnilo, ker sem v rubriki Ritem izjav https://www.paradaplesa.si/?Id=ritem_izjav&View=novica&novicaID=3696#.VdQpwn2gsa4 podvomila v njuno tekmovalno pripadnost in zapisala, da sta bila zapisana kot plesalca države Hrvaške. Tega podatka si nisem izmislila oz. kot mi je očital Anin oče Marko Mesec, da pišem to nalašč oziroma mi očital disleksijo. No, še enkrat poudarjam, da nič od obojega. Zapis, da sta označena kot plesalca Hrvaške oz. Croatia, sem prebrala na spletni strani GOC natančno v soboto dopoldne, zato sem tudi dopisala, da niti Nemci niso več, kot so nekdaj bili. Nemci so očitno napako kmalu popravili, moja krivda je edino ta, da nisem priložila k članku "print screena". Ampak toliko hude krvi zavoljo takšne pripombe je pač odraz, kako huda je konkurenca na parketu, da dejstva o plesu kot ljubiteljstvu preprosto ne zdržijo več. Tekma je pač tekma, rezultati pa pač merilo kakovosti. Na nemškem parketu sta plesala tudi seniorja II, Marko in Natja Orehek, in med osemdesetimi pari zasedla delitev 53. in 54. mesta.
Med seniorji II. sta plesala Natja in Marko Orehek. (Foto: FB)

Sicer pa Tatjana tudi meni, da se bliža slovenska plesna tekmovalna suša. Nekako ni parov, ki bi lahko posegali po vrhu, z redko izjemo dveh ali mogoče treh. Tudi glede kakovosti pravi, da bosta vedno dve strani. "Nekateri bodo zagovarjali šport, drugi umetnost, jaz pa vidim največ napredka v kakovosti plesa. Občudujem in spoštujem prave in športnike in umetnike v tem, kar počnejo in kako so predani plesu, gibu, glasbi," je zaključila Tatjana.
Sodniki, pedagogi, predstavniki plesnih zvez … udeležba na GOC je pomembna. (foto: GOC)
Direktor tekmovanja German Open Harry Körner je z izkupičkom zadovoljen, in kot je izjavil na zadnji tiskovni konferenci, je ocenjen upad registracij za okoli osem odstotkov oziroma 200 parov manj kot lani, od tega kar 120 ruskih. Padec pa je bolj v količini kot pa kakovosti. Sicer pa je glavni partner tekmovanja mesto Stutgart, ki je letos dodelilo tekmovanju 95.000 evrov. Glavni sponzor tekme pa je avstrijsko podjetje Swarovski, ki sponzorira tudi serijo tekmovanj za Grand Slam. Prihodnje leto bo na sporedu jubilejno tekmovanje German Open Competition, in sicer trideseto po vrsti. Pa plešimo dalje. Novim uspehom naproti.

View Gallery 6 Photos